Pro League: Spanje wint shoot-outserie vol drama

Voor de vijfde keer heeft Spanje via shoot-outs een bonuspunt binnengesleept in de FIH Pro League. Ditmaal was Groot-Brittannië het slachtoffer, waarbij de videoscheidsrechter meerdere malen een mogelijke Britse overwinning verstoorde. Lang leek de wedstrijd geen schim van het spektakelstuk in Valencia, maar wat betreft drama was het duel in Londen mogelijk nog spannender.

Groot-Brittannië – Spanje 1-1 (Spanje wint shoot-outs met 3-2)

De eerste Pro League-wedstrijd in eigen huis begon met een snelle tegengoal voor de Britse mannen. Na ongeveer 30 secondes dartelden de Spaanse aanvallers richting de vijandelijke cirkel, met Pau Quemada als eindstation bij de tweede paal. De snelle openingsgoal leek een duidelijke waarschuwing voor de twee ploegen, aangezien beide teams vervolgens lange tijd geen kansen weggaven. Een vallende voorzet van Sam Ward was een van de weinige hoogtepunten uit het eerste kwart, maar ook hier stond de Spaanse defensie goed op zijn post.

Uiteindelijk leverde het eerste schot van Groot-Brittannië meteen een doelpunt op, een paar minuten in het tweede kwart. Het was Sam Ward die mocht aanleggen voor de strafcorner. Hij was doelman Quico Cortes en een Spaanse lijnstopper de baas met een lage sleep: 1-0. Na de gelijkmaker zetten de Britten door, met meerdere strafcorners als gevolg. Ward ging voor zijn tweede treffer van de dag, maar de lijnstopper wist met zijn stick (en later zijn lichaam) de inzet af te stoppen. De daaropvolgende strafcorner eindigde op de klomp van Cortes. In totaal had de thuisploeg in het tweede kwart vijf pogingen vanaf de rand van de cirkel, waarbij enkel de eerste Cortes te machtig was. Ward probeerde het vervolgens vlak voor de rust in vrij spel te scoren, maar zijn slimme lobje was net iets te hoog.

Drama in laatste minuut

Bijgekomen van de Britse wervelwind namen de Spanjaarden na de rust kort het overwicht over en drukten de thuisploeg terug in de eigen cirkel. Tot grote kansen leidde het in eerste instantie niet, sterker nog: Groot-Brittannië kwam bijna op voorsprong na een snelle uitbraak. Ward wist zijn tegenstander te omspelen en de bal terug te leggen, maar Phil Roper kwam net te laat om binnen te tikken. Enkele minuten later moest Cortes tot tweemaal toe handelend optreden, waarna hij zijn ploeg weer zag terugzakken. Met de goede statistieken van de Spanjaarden wat betreft shoot-outs in het achterhoofd zochten de Britten in het laatste kwart nadrukkelijk naar de winnende treffer. De Spanjaarden loerden op de counter.

Wat volgde was een slotstuk vol drama: het verzet van de Spanjaarden leek met nog enkele secondes te gaan gebroken, toen Ward de laatste strafcorner van de wedstrijd door de benen van Cortes schoof. De videoscheidsrechter oordeelde echter dat de bal niet buiten de cirkel gestopt was, waardoor Spanje – voor de vijfde keer dit toernooi – een bonuspunt voor het grijpen had. Niettemin was het weer ’team GB’ dat het voortouw nam: tot driemaal toe maakte Pinner een Spaanse shoot-out onschadelijk. De vijfde poging van Spanje leek vervolgens ook een prooi voor diezelfde Pinner, maar volgens de videoscheidsrechter maakte hij een overtreding. Josep Romeu mocht zijn shoot-out dus opnieuw nemen en trof de paal, de helm van Pinner en schoot daarna de rebound raak. De vraag was echter of hij binnen de acht secondes de bal in het doel schoot. De videoscheidsrechter mocht weer opdraven en keurde het doelpunt van Romeu goed, waarna een uitblinkende Cortes zich alsnog ontpopte tot matchwinner. De Spaanse ploeg won in tien wedstrijden nog geen enkele keer in reguliere speeltijd, maar staat wat betreft shoot-outseries op vijf overwinningen uit vijf.