Pro League: tiende zege Argentinië, opnieuw winst voor Caldas

De Chinese dames van bondscoach Alyson Annan hebben woensdag in Valencia ook hun tweede wedstrijd in de Pro League tegen Argentinië (1-3) verloren. Eerder op de dag boekte Spanje de tweede zege op rij. Opnieuw werd Frankrijk verslagen, deze keer met 1-0.

In Estadio Betero eindigde het duel tussen China en Argentinië in dezelfde uitslag als een dag eerder, maar de overwinning van Las Leonas kwam met meer moeite tot stand. Het was een wedstrijd waarin de Argentijnse dames niet bepaald top waren. Kennelijk hadden de vier Pro League-duels in vijf dagen hun tol geëist.

Snel in het tweede kwart kwam China op voorsprong via een rake strafcorner van Bingfeng Gu. Een stunt zat er echter niet in voor de ploeg van Annan. Na rust kwam Argentinië op gelijke hoogte via Victoria-speelster Julieta Jankunas na een voorzet van Maria Granatto, de nieuwe aanwinst van Bloemendaal.

Alyson Annan in haar nieuwe functie als bondscoach van de dames van China. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez

Spervuur aan corners

Na de gelijkmaker voerde Argentinië de druk op. In het laatste kwart volgde een spervuur aan strafcorners. China verdedigde met alles wat het had, maar de laatste corner van de serie was de verdediging te machtig. Keepster Ping Liu zat nog met haar voet aan de inzet van Agustina Gorzelany, maar net niet voldoende om de bal naast te tikken. Vijf minuten later verraste Eugenia Trinchinetti Liu in de korte hoek: 3-1.

Delfina Merino weet al dat ze geen WK speelt

Opvallende afwezige bij Argentinië in Valencia was Delfina Merino. Vorige maand speelde de voormalige SCHC-speelster nog mee in de Pro League-duels tegen de Verenigde Staten. De 32-jarige aanvalster, goed voor 306 interlands en 84 doelpunten, kreeg onlangs te horen van bondscoach Fernando Ferrara dat ze om sportieve redenen geen deel zal uitmaken van de ploeg die komende zomer in Nederland en Spanje het WK gaat spelen.

Hong Li in duel met Maria-Granatto tijdens de Pro League-wedstrijd tussen China en Argentinië in Valencia. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez

Ook zonder Merino blijft Argentinië winnen. De zege op China was de tiende overwinning in tien duels. Voor China was het de vierde nederlaag op rij. De komende weken speelt de ploeg van Annan nog tegen Engeland, Spanje, België, Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Die pikante Pro League-wedstrijden staan op 21 juni in Rotterdam op het programma. Argentinië treft naast Nederland ook nog Duitsland en India. Die laatste ontmoeting wordt eveneens in Rotterdam gespeeld.

Spanje te sterk voor Frankrijk

De Spaanse heren wonnen net als op dinsdag van Frankrijk. Na de 4-2 van een dag eerder bleef de score dit keer steken op 1-0. Het duel leek op shoot-outs af te stevenen totdat Joaquin Menini met nog een minuut en negen seconden op de klok scoorde. De bal kwam via en de paal voor de stick van de speler van Rotterdam, die hem met enige moeite in het doel kon tikken.

Het was voor de ploeg van bondscoach Max Caldas de derde Pro League-zege van het seizoen en de tweede overwinning op rij. Hierdoor passeerde Spanje op de ranglijst Engeland en België en bezet de zesde plaats. Frankrijk blijft vijfde.

Llorenc Piera probeert Blaise Rogeau tegen te houden tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Spanje en Frankrijk in Valencia. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez