Pro League: wisselend succes Belgische heren in Argentinië

Olympisch kampioen België is het nieuwe jaar met wisselend succes begonnen. De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel verloor zaterdag hun eerste wedstrijd van 2022 in de Pro League van Argentinië met 2-1. Een dag later waren de Red Lions in de tweede ontmoeting wel de sterkste (2-0) en boekten zodoende hun derde overwinning in de landencompetitie.

Na de verloren olympische finale van Rio de Janeiro was België de Argentijnen steeds de baas geweest. In de eerste ontmoeting tussen beide landen dit seizoen in de Pro League waren de rollen echter omgedraaid.

De Argentijnen trokken het duel pas in de slotfase naar zich toe. Nadat beide ploegen elk een keer hadden gescoord in het eerste kwart leek het duel af te stevenen op shoot-outs. Tot twee minuten voor tijd Argentinië een strafbal kreeg toegekend, die werd benut door Maico Casella van Tilburg: 2-1. Een dag later namen de Belgen revanche voor de nederlaag. Het werd 2-0 dankzij rake strafcorners van Pinoké-ster Alexander Hendrickx en Loïck Luypaert.

Belgische dames met lege handen

Niet alleen de Red Lions maar ook de Belgische dames waren naar Argentinië afgereisd. De ploeg van bondscoach Raoul Ehren leek in beide duels op weg naar een goed resultaat, maar hield uiteindelijk geen punten over aan de ontmoetingen met Las Leonas, die twee keer met 3-1 wonnen.

Agustina Gorzelany juicht na haar doelpunt voor Argentinië in de Pro League tegen België. Foto: WorldSportsPics/Rodrigo Jaramillo

In het eerste duel viel net als bij de heren de beslissing in het laatste kwart. Bij de stand 1-1 kreeg België wel mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar slaagde de ploeg er niet in de 2-1 te forceren. Dat lukte de Argentijnse dames wel. Vijf minuten voor tijd kantelde Maria Granatto het duel in Argentijns voordeel, waarna Eugenia Trinchinetti met haar tweede doelpunt de 3-1 eindstand op het bord zette.

Ook in het tweede duel kwamen de Red Panthers goed voor de dag, maar was de uitkomst was hetzelfde als een dag eerder: een 3-1 nederlaag. De hoop op een eerste zege op Argentinië werd, na de openingstreffer van Lucie Breyne, na rust aan diggelen geschoten door drie treffers van Agustina Gorzelany.

Eerste zege Frankrijk

In het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom boekte Frankrijk zaterdag zijn eerste overwinning in de Pro League door India met 5-2 te staan. Met twee doelpunten was Victor Charlet belangrijk voor de Fransen. Een dag later gooide India de frustratie van de nederlaag van zich af door Zuid-Afrika voor de tweede keer deze week met 10-2 te verslaan. Harmanpreet Singh maakte vier doelpunten in de derde zege voor de Indiërs in de Pro League.

Frankrijk boekte tegen India (5-2) de eerste overwinning in de Pro League. Foto: FIH

Dames- Argentinië – België 3-1
10.Eugenia Trinchinetti 1-0
12.Alix Gerniers 1-1 (sc)
55.Maria Granatto 2-1 (sc)
58.Eugenia Trinchinetti 3-1

Dames – Argentinië – België 3-1
11.Lucie Breyne 0-1 (sc)
37.Agustina Gorzelany 1-1 (sc)
43.Agustina Gorzelany 2-1 (sc)
59.Agustina Gorzelany 3-1 (sc)

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Dames

Heren – Argentinië – België 2-1
7.Agustin Bugallo 1-0
10.Sébastien Dockier 1-1
58.Maico Casella 2-1 (sb)

Heren – Argentinië – België 0-2
15.Alexander Hendrickx 0-1 (sc)
55.Loïck Luypaert 0-2 (sc)

Heren – Frankrijk – India 5-2
16.Victor Charlet 1-0 (sb)
22.Jarmanpreet Singh 1-1
35.Viktor Lockwood 2-1
48.Charles Masson 3-1 (sc)
57.Harmanpreet Singh 3-2 (sb)
59.Victor Charlet 4-2 (sc)
60.Timothée Clément 5-2

Heren – Zuid-Afrika – India 2-10
12.Daniel Bell 1-0 (sc)
15.Surender Kumar 1-1
27.Shilanand Lakra 1-2
28.Mandeep Singh 1-3
36.Harmanpreet Singh 1-4 (sc)
45.Sumit 1-5
48.Shilanand Lakra 1-6
52.Harmanpreet Singh 1-7 (sb)
53.Connor Bauchamp 2-7 (sc)
56.Shamsher Singh 2-8
60.Harmanpreet Singh 2-9 (sc)
60.Harmanpreet Singh 2-10 (sc)

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Heren


1 Reactie

  1. robvisser

    Ik kan me niet voorstellen dat Raoul Ehren erg tevreden is met datgene wat de Red Panthers lieten zien. Het was te weinig. De ploeg leek onder de indruk van de luidruchtige omgeving en liet zich veelal de kaas van het brood eten door Las Leonas. Te passief, veel fouten, een gebrek aan durf en zelfvertrouwen en het was niet scherp en fel genoeg. De inbreng van sterspeelster Ambre Ballenghien valt tegen in dit soort wedstrijden. De arbitrage was echt wel partijdig, iets wat je trouwens wel vaker ziet in Zuid-Amerika.


Wat vind jij? Praat mee...