Pro League: zeges voor Britse dames en heren

De dames en heren van Groot-Brittannië hebben hun Pro League-seizoen afgesloten met een overwinning. De heren revancheerden zich met de 2-0 zege in Londen voor de nederlaag tegen Spanje zaterdag na shoot-outs. De dames hadden opnieuw geen kind aan de Verenigde Staten en boekten zondag hun grootste overwinning in de Pro League. Het werd 5-0.

Spanje, dat zaterdag dus een bonuspunt voor de neus van de Britse heren wegkaapte, ontsnapte in de beginfase aan een achterstand. De strafcorner van Adam Dixon werd gered door doelman Quico Cortes. In de rebound schoof Rupert Shipperley, zwaar gehinderd door Marc Salles, de bal naast het doel.

Er volgde een korte fase waarin Spanje Groot-Brittannië terugdrong op eigen helft. Een aantal keer drongen de Red Sticks door in de vijandelijke cirkel, maar echte kansen vloeiden daar niet uit voort.

Kans voor Spanje

Daarna hielden de ploegen elkaar in evenwicht met weinig hoogtepunten voor beide doelen. Tegen het einde van het eerste kwart was daar plots de eerste goede kans voor Spanje. David Alegre werd aan de rechterkant aangespeeld. Hij schudde Brendan Creed van zich af, maar zijn schot werd gekeerd door de uitkomende keeper Oliver Payne.

Ook de Britten waren vlak voor het eindsignaal van het eerste kwart dichtbij een openingstreffer. Cortes lette goed op toen Sam Ward werd aangespeeld in de cirkel en meteen uithaalde.

Een groene kaart voor Alegre kwam de Spaanse ploeg aan het eind van het tweede kwart duur te staan. De ploeg incasseerde in ondertal een doelpunt. Shipperley tipte de bal tegen het net na een prima actie van Will Calnan in de cirkel. Calnan was niet veel later zelf dichtbij succes, maar zijn inzet vloog over het Spaanse doel.

Opnieuw Shipperley

Het tweede Britse doelpunt kwam na rust, nadat de Spanjaarden twee strafcorners op rij zagen stranden op de uitloper. Liam Sandford verstuurde een prachtige dieptepass van achteruit in de stick van Alan Forsyth. Hij gaf vanaf de achterlijn op rechts voor. Shipperley die even aan de aandacht van Miguel Delas was ontsnapt tikte de bal binnen: 2-0.

In het laatste kwart had Groot-Brittannië weinig meer te duchten van Spanje ondanks dat de Spanjaarden met nog negen minuten op de klok doelman Cortes wisselden voor een extra veldspeler. In de slotfase kwamen de Britten met tien man te staan na een groene kaart voor Thomas Sorsby. Spanje creëerde in overtal een kans via Alejandro Alonso, maar Ward kreeg zijn stick tegen de bal en ging de kans op een eretreffer verloren.

Groot-Brittannië-Spanje 2-0 (1-0)

28′ Rupert Shipperley 1-0
41′ Rupert Shipperley 2-0

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor heren

Opnieuw ruime zege Britse dames

Na de 5-1 zege op zaterdag waren de Britse dames opnieuw veel te sterk voor de ploeg van de Verenigde Staten. In de Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen eindigde de ongelijke strijd in 5-0.

Al na negentig seconden viel het eerste doelpunt voor de olympisch kampioen. De derde strafcorner in dit korte tijdsbestek vloog prachtig in de kruising. Grace Balsdon sleepte de bal buiten bereik van keepster Kelsey Bing tegen de touwen. Bing voorkwam niet veel later een grote achterstand door adequaat te reageren op een schot van Fiona Crackles.

Strafcorners

De Amerikaanse ploeg gaf veel te makkelijk strafcorners weg. De zesde corner vlak voor het einde van het eerste kwart leverde opnieuw een doelpunt op voor Groot-Brittannië. De inzet van Giselle Ansley belandde via de Amerikaanse lijnstop Alexandra Hammel in het doel.

De damesploeg van de Verenigde Staten was kansloos tegen olympisch kampioen Groot-Brittannië. De Britse dames wonnen zondag met 5-0. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Direct in het tweede kwart moest de Verenigde Staten met tien verder na een groene kaart voor Nicole Woods. Groot-Brittannië profiteerde. Opnieuw werd een Amerikaanse voet in de cirkel gevonden. De slag van Anna Toman vanaf kopcirkel werd gered door Bing. De rebound kwam uiteindelijk voor de stick van Sarah Evans, die uiteindelijk het laatste tikje kon geven: 3-0.

Het was eenrichtingsverkeer. De Amerikaanse ploeg kwam voor rust nauwelijks van eigen helft af. Bijna iedere aanval van de Britse ploeg eindigde in een strafcorner. De paal stond na de achtste corner een vierde treffer van Groot-Brittannië in de weg.

Scherpte was weg

Na de pauze veranderde het speelbeeld niet, maar de scherpte leek uit het Britse spel. De Amerikaanse keepster Bing was vervangen door Kealsie Robles. Ze kon zich een aantal keer onderscheiden door in het derde kwart inzetten van Ansley, Elena Rayer en Balsdon onschadelijk te maken.

In het vierde kwart moest ook zij capituleren. Sarah Robertson draaide eenvoudig weg van haar tegenstander en kon vrij uithalen. De bal ging door de benen van Robles tegen de plank. Acht minuten voor tijd bepaalde Jones de eindstand op 5-0 door de bal vlak voor het doel licht te toucheren waardoor Robles kansloos was.

Groot-Brittannië-Verenigde Staten 5-0 (3-0)

2′ Grace Balsdon 1-0 (sc)
15′ Giselle Ansley 2-0 (sc)
16′ Sarah Evans 3-0 (sc)
48′ Sarah Robertson 4-0
52′ Sarah Jones 5-0