Reid leidt India met bronzen medaille terug naar wereldtop

Met een bronzen medaille op de Olympische Spelen heeft Graham Reid India terug naar de wereldtop geleid. De Australische coach, tot twee jaar geleden nog werkzaam in Nederland bij Oranje en Amsterdam, versloeg donderdagmorgen Duitsland in de spectaculaire kleine finale in Tokio met 5-4. 

Het eremetaal voor India is de eerste plak sinds 1980, toen de ploeg goud pakte op de Spelen van Moskou. Begrijpelijk dat na afloop de Indiase spelers volledig overmand door emotie op de grond vielen. Aanvoerder Manpreet Singh had het niet meer. Hij plofte op de knieën en zat minutenlang met de handen voor de betraande ogen.

In de dug-out werd de zelfs nu rustige Reid besprongen. In waarschijnlijk honderden miljoen huishoudens vierden de Indiërs het feest mee. Hockey is in India een nationale volkssport, die vol passie wordt beleefd. Een medaille halen brengt de spelers en Reid eeuwige roem. Ze zullen bij terugkomst in India worden geëerd en aanbeden.

Blijdschap bij India, teleurstelling bij Duitsland. Foto: FIH/Worldsportpics

Voor het eerst in decennia hoeft een Indiase coach eens niet te vrezen voor zijn baan als hij na de Spelen terugkomt van de Spelen. In het verleden betekende een teleurstellende prestatie op welk hockeytoernooi dan ook bijna steevast een enkeltje naar huis.

Amsterdam

Reid werd twee jaar geleden bondscoach van India. Hij kon de lokroep uit het mekka van het hockey niet weerstaan, nadat hij als clubcoach van Amsterdam hevig onder vuur lag. Reid, die Amsterdam combineerde met de functie van assistent-bondscoach bij Max Caldas, pakte zijn koffers en reisde af naar Azië. Daar nam hij de scepter over van Harendra Singh, die werd ontslagen na de tegenvallende prestatie op het WK in het eigen Bhubaneswar. India werd daar in de kwartfinale uitgeschakeld door Oranje, dat uiteindelijk zilver behaalde.

Op het trainingscomplex van Bangalore won India onder leiding van Reid de afgelopen jaren aan stabiliteit. Met zijn rustige karakter haalde hij wat van de emotie uit het spel van India. Op dit olympisch toernooi zakte de ploeg nog een keer door de ondergrens. Hoewel India niet eens slecht speelde, won Australië in de poule met liefst 7-1. Het was meteen paniek in India, maar Reid bleef rustig. ‘Die score was geflatteerd, we hebben prima gespeeld. We gaan nog verder in het toernooi groeien’, zei hij.

Graham Reid en Surender Kumar feliciteren elkaar met de bronzen plak. Foto: FIH/Worldsportpics

De coach kreeg gelijk. India eindigde soepel als tweede in de poule en moest het in de kwartfinale opnemen tegen Groot-Brittannië. De ploeg van Reid speelde sterk en kwam niet een keer echt in de problemen met een 3-1 overwinning als resultaat. In de halve eindstrijd moest de Indiase ploeg het opnemen tegen België, dat een maatje te groot bleek. In de eerste helft kon India de Belgen nog wel bijbenen, maar in de tweede helft was het powerhockey en de corners van Alexander Hendrickx ze te machtig met een 5-2 nederlaag als gevolg.

Deceptie

Teleurstelling over het missen van de finale was er zeker, maar die was niet zo groot als bij de Duitsers. Duitsland deed er tegen Australië alles aan om de geelgroene muur te slechten, maar slaagde daar niet in (1-3). De deceptie bij Duitsland was groot. De ploeg van coach Kais Al Saadi zat lekker in het toernooi, speelde ook goed tegen Australië en dus huilden de Duitse spelers na afloop tranen met tuiten.

Timur Oruz wordt bejubeld nadat hij de 1-0 heeft gescoord. Foto: FIH/Worldsportpics

Zoals de Duitsers na afloop van de strijd om brons opnieuw verslagen en gefrustreerd op de grond lagen van het Oi Hockey Stadium. Tijdens de wedstrijd zag het er een tijd namelijk goed uit voor Duitsland. Dat na het eerste kwart leidde met 1-0 en in het tweede kwart zelfs 3-1 voor stond. Die vijftien minuten waren de meest bizarre van dit toernooi, want India kwam daarin nog terug tot 3-3.

In die periode en het derde kwart liet India zien dat het helemaal terug aan de wereldtop is. Met heerlijk aanvallend hockey speelde ze de Duitsers bij vlagen zoek. Met een 3-5 voorsprong begon India aan het laatste kwart.

Heldenrol Sreejesh Parattu

Daarin gaven de Duitsers nog een keer alles. De aanvalsgolven rolden over de Indiase cirkel, waar de ervaren doelman Sreejesh Parattu Raveendran een wereldpartij keepte. Slechts een keer capituleerde hij op een strafcorner van Windfeder, die de spanning met de 5-4 volledig terugbracht. Net als tegen Australië viel Duitsland in de slotfase met de moed der wanhoop aan. Het trok de volledige trukendoos open, waarbij het reclameren bij de arbitrage gênante vormen begon aan te nemen.

De Indiase held Sreejesh Parattu Raveendran heerste in zijn doel. Foto: FIH/Worldsportpics

Zes seconden voor tijd kreeg Duitsland nog een strafcorner. In vele miljoenen Indiase huizen zullen hockeyfans de handen voor hun ogen hebben geslagen. Ze konden springen, dansen en juichen nadat Sreejesh Parattu Raveendran zijn handschoen tegen de bal zette. India pakt brons op de Olympische Spelen, voor Duitsland rest en roemloos afscheid van Tokio.

Duitsland-India 4-5 (3-3)
‘2 Timur Oruz 1-0
’17 Simranjeet Singh 1-1
’24 Niklas Wellen 2-1
’25 Benedikt Fürk 3-1
’27 Hardik Singh 3-2 (sc)
’29 Harmanpreet Singh 3-3 (sc)
’31 Rupinder Pal Singh 3-4 (sb)
’34 Simranjeet Singh 3-5
’48 Lukas Windfeder 4-5 (sc)


11 Reacties

 1. Charly Staal

  Geweldig voor het mondiale hockey Hulde India 🥉

 2. sa-te-t

  Dit is toch prachtig, mensen. India terug waar het hoort. Oude tijden herleven! En dat onze oosterburen met lege handen staan daar kan ik ook nog wel mee leven...

 3. stekel

  Hulde voor India.

 4. Mark Bouwman

  Nog niet gezien, maar fantastisch voor India èn voor het hockey: top ! Snel de wedstrijd terugkijken.

 5. NAL

  Ik heb India gezien op de laatste Champions Trophy in Breda: wat een genot om daar naar te kijken: baltovenaars.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Mooie overwinning, inspirerend voor miljoenen jonge hockeyers. Hopelijk kunnen ze op het aankomende WK in de finale komen en kampioen worden. Hoop ook dat Pakistan een comeback op het wereld podium maakt!

 7. reneclumpkens

  Niet slecht voor de Olympische status van de sport.

 8. nuchterrr

  Complimenten Aan Graham dat hij dit toelaat en rustig blijft :Grappig om te zien tijdens de Pauze dat Graham zegt Jullie moeten wel naar mij kijken als ik iets Zeg ,{allemaal Hockey persoonlijkheden die toch doen waar ze zin in hebben ook rekening houdend met wat de Coach zegt en daarom heel veel plezier uitstralen}Wat een Techniek en samenspel Genieten van de Katachtige Akties en de Creativiteit van Deze Fanatieke Bal *Tovenaars* Gecombineerd met Goede Corner en Keeper ,Elke wedstrijd van India was fantastisch om naar te kijken ! Een Speciaal Bedankje aan Oltmans die het Daar allemaal neergezet heeft maar helaas pioneers worden er niet voor Beloond(Sportief gezien dan ;>) !

 9. lexi-b

  Mooi resultaat. Ik gun het India van harte als hun dames morgen het toernooi ook met winst afsluiten.

 10. aussiepie

  Well done Possum you made it tick there what so many dutch coaches could not. You also would have been a better coach for Holland than Caldas but personalities do not always click.Hope india is wise enough to keep you to lay the fundaments for them to build further.

 11. hansasscheman

  Sukrya India Top, waar blijft Pakistan?


Wat vind jij? Praat mee...