EK dag 1: Duitsland en Engeland starten met simpele zeges

Het is de dag van wie je wist dat zou komen. Inderdaad, het EK in Mönchengladbach is begonnen. De Nederlandse teams komen zaterdag pas in actie. Wat er wel gebeurde op dag 1? We praten je helemaal bij in onze round-up.

Engeland – Ierland

De vrouwen van Engeland hadden een zorgeloze start van het toernooi. Het laatste land dat Oranje van de vrouwentitel afhield – in 2015 – had vrij snel een fijne marge te pakken tegen Ierland. Al na acht minuten viel de openingsgoal van het toernooi, toen Grace Balsdon een strafbal benutte. Daarmee werd Ayeisha McFerran – komend seizoen onder de lat bij Tilburg – de eerste keeper die een treffer moest slikken. Veertien minuten later moest de Ierse nogmaals vissen bij een fraaie – maar erg gelukkige – tip-in van Tessa Howard.

De tweede helft bood genoeg kansen, maar leverde maar een goaltje op. Het publiek in het SparkassenPark moest het doen met een intikker van Hannah Martin, die in Q4 de eindstand op 3-0 bepaalde. Bij Engeland was er bovendien sprake van een primeur op een groot hockeytoernooi. Zij waren het eerste vrouwenteam waarin binnen één ploeg zowel rokjes als broekjes werden gedragen. Die combinatie was tot twee maanden geleden niet toegestaan in de regels van wereldhockeybond FIH.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door England Hockey (@englandhockey)

Duitsland – Schotland

Ook de Duitse vrouwen hoefden niet tot het uiterste te gaan om met een zege aan het EK te beginnen. Schotland was een gewillig slachtoffer voor Die Danas, die wel heel weinig tijd nodig hadden om succesvol te zijn. Al binnen 23 seconden pushte captain Sonja Zimmermann haar team op voorsprong. Het behoorlijk goed gevulde Sparkassen Park genoot zicht- en hoorbaar.

Nog in hetzelfde eerste kwart viel de 2-0, na een fraaie aanval over rechts. Lisa Nolte, een van de rising stars van Duitsland, nam de treffer voor haar rekening. Het moedige Schotland – na Italië de laagstgeklasseerde deelnemer aan het vrouwentoernooi – stribbelde nog wat tegen, maar kreeg in het rustsignaal al de 3-0 om de oren, wederom via Zimmermann.

De cornerspecialiste, die Bloemendaal heeft verruild voor Amsterdam, leek ook nog een vierde goal te maken. Maar na raadpleging van de videobeelden ging daar een streep doorheen. Vlak voor tijd viel de 4-0 alsnog, via Charlotte Stapenhorst, onlangs kampioen geworden in de Duitse Tweede Bundesliga. Duitsland deed het overigens de hele wedstrijd zonder steunpilaar Nike Lorenz, die met koorts ontbrak. Tegen het zwakke Schotland, dat tijdens het afreizen naar Duitsland z’n sticks en keepersspullen kwijtraakte (en terugkreeg), was dat een gemis dat de bejubelde thuisploeg zich kon veroorloven.