Round-up EK U21 (D): Duitsland door, tweede zege Rusland

Op de vierde speeldag van het EK U21 in Valencia heeft Rusland haar tweede zege van het toernooi geboekt. Na winst op Ierland (1-0) werd ook Frankrijk (3-2) verslagen. Frankrijk is na drie duels nog steeds zonder punten. België bleef op 1-1 steken tegen Wit-Rusland. En de afsluitende wedstrijd bij de dames werd gewonnen door Duitsland. Dankzij de 3-1 op Engeland is de Duitse ploeg al zeker van een plek in de halve finales.

Duitsland-Engeland 3-1 (2-0)

Duitsland heeft zich geplaatst voor de halve finales. Met zes punten uit twee wedstrijden is de ploeg al verzekerd van de eerste plaats in de poule. Na de overwinning op Wit-Rusland (4-1) waren de Duitsers dinsdag ook te sterk voor Engeland (3-1).

Na een kleine vier minuten kwam Duitsland op voorsprong, nadat Engeland al twee kansen via Vicki McCabe had gekregen. Zij stuitte tot twee keer toe op keepster Anna Kilian. Maren Kiefer was aan de andere kant van het veld wel trefzeker. De vrije slag werd naar links gespeeld waarna de voorzet volgde die door Kiefer werd binnengetikt.

Tegen het einde van het eerste kwart verdubbelde Duitsland de score. Emma Boermans gaf met de backhand voor en Naomi Heyn troefde haar directe tegenstandster af en tikte de 2-0 binnen. Het waren ook meteen de twee hoogtepunten in de eerste dertig minuten van de wedstrijd.

Het duel stond niet bol van de hoogtepunten. Pas tegen het einde van de wedstrijd kwam er wat spanning en ophef door drie gele kaarten die in korte tijd werden uitgedeeld. Engeland wist met tien tegen negen de overtalsituatie te benutten en scoorde via Nicole Bowen uit een strafcorner de aansluitingstreffer.

Vervolgens moest Duitsland even verder met acht nadat opnieuw een speelster naar de strafbank moest. Engeland zette nog een keer aan, maar werd verrast door een Duitse counter. Emma Boermans zette met een droge knal de 3-1 eindstand op het bord.

Minuut Doelpuntenmaker Score
5 Maren Kiefer 1-0
13 Naomi Heyn 2-0
56 Nicole Bowen (sc) 2-1
60 Emma Boermans 3-1

België – Wit-Rusland 1-1 (1-0)

Met een punt uit het eerste duel troffen de Belgische dames Wit-Rusland. Een op het oog makkelijker duel dan dat tegen Engeland. De tegenstander van dinsdag promoveerde in 2017 pas naar het hoogste Europese niveau. Toch kon België geen vuist maken en speelde het opnieuw gelijk.

De Belgen begonnen sterk aan het middagduel in Valencia. De ploeg kon opbouwen tot de Wit-Russische 23-meterlijn. Pas daar konden de Belgen enige druk verwachten. Wit-Rusland verdedigde met man en macht en deed dat goed. De Belgen kregen in het eerste kwart niks wat op een kans leek. Wel kwamen ze goed weg toen Dziana Hanets bij de eerste paal binnen kon tikken en Hanna Zhylevich alleen op de keepster af ging.

Pas twee minuten voor rust brak Lucie Breyne de ban voor haar ploeg. De vierde strafcorner belandde door een stopfout per ongeluk voor haar voeten, maar snoeihard ramde ze de bal tegen de plank. Vlak daarvoor sloeg Lyne van Dieren nog bijna in de kruising en vergat aanvoerder Anouck Vandersteen voor open goal te scoren. De Belgen verdienden de voorsprong.

Kansen kregen de Belgen de tweede helft ook. Shaunda Ikegwuonu mocht het met haar sleep nog een aantal keer proberen, maar haar vizier stond niet op scherp. Ook de gekozen varianten vonden geen goal. Zo verdedigden de Belgen vlak voor tijd nog steeds een nauwe 1-0 voorsprong. Totdat Wit-Rusland een minuut voor tijd counterde en daarmee een strafcorner haalde. De tweede strafcorner van de wedstrijd voor de Wit-Russen, die met nog veertig tellen op de klok het hoofd koel hielden. Karyna Mihunova tipte de bal door de benen van de Belgische keepster. Zo kregen de Belgen nu de gelijkmaker in de slotminuut te verwerken, terwijl ze daarmee een dag eerder de Engelsen pijn deden.

28 Lucie Breyne (sc) 1-0
60 Karyna Mihunova (sc) 1-1

Rusland-Frankrijk 3-2 (1-0)

Voor beide ploegen was het derde wedstrijd van het toernooi. Frankrijk was na twee duels nog puntloos na nederlagen tegen Spanje (1-3) en Nederland (0-6). Rusland won verrassend de eerste wedstrijd van Ierland (1-0), maar ging in het tweede pouleduel onderuit tegen Spanje (2-4).

Er waren nauwelijks twee minuten gespeeld of de Russinnen konden al juichen. Kseniia Sanina tikte bij de tweede paal de bal binnen. Vervolgens was Svetlana Eroshina dichtbij de 2-0. Haar schot ging echter over het doel van keepster Lucie Ehrmann.

Rusland voelde dat er meer te halen viel tegen Frankrijk en zette daarom hoog druk op de Franse defensie. De ploeg werd vastgezet op eigen helft. Ondanks het overwicht en het meeste balbezit had Rusland moeite om een gaatje te vinden in de verdediging. De ploeg probeerde via de zijkanten de cirkel binnen te komen. Gevaarlijk werd het niet, omdat de speelsters zich vastliepen op de defensie of dat de eindpass niet klopte.

Met lange klappen naar voren probeerde Frankrijk onder de druk uit te komen. Dat lukte mondjesmaat en uit een van die spaarzame tegenaanvallen forceerde Frankrijk zelfs de eerste strafcorner van de wedstrijd. Deze leidde tot de tweede waaruit werd gescoord. De treffer werd echter afgekeurd omdat het eerste schot op doel te hoog was naar het oordeel van de scheidsrechter.

Rusland ging hierdoor met een 1-0 voorsprong rusten. Het afgekeurde doelpunt leek het zelfvertrouwen van Frankrijk wel een oppepper te hebben gegeven. De ploeg begon een stuk brutaler aan de tweede helft van de wedstrijd. Halverwege het derde kwart kreeg Frankrijk vijf strafcorners op rij, maar Guusje van Bolhuis en Yhanna Lhopital slaagden er niet in de gelijkmaker te produceren.

Even later was het dan wel raak uit de strafcorner. De variant werd raak geschoten door Delfina Gaspari. Een terechte gelijkmaker, want de Franse ploeg was in dat derde kwart beter. Het enige gevaar van de Russinnen in dat kwart kwam uit een strafcorner, die goed werd verdedigd door Frankrijk.

Direct in het vierde kwart kwam Rusland vijf minuten met tien speelsters te staan na de gele kaart voor Varvara Makeeva. Het waren de Russinnen die in die periode de beste kans kregen. Svetlana Eroshina stuurde Dayana Yushkova met een scoop de diepte in, maar Yushkova stuitte op keepster Ehrmann.

Met nog iets meer dan zes minuten op de klok kwam Rusland opnieuw op voorsprong. Anna Golubeva benutte de toegekende strafbal. Twee minuten tilde Elza Gubaidullina de stand naar 3-1 in het voordeel van de Russinnen. Frankrijk besloot keepster Ehrmann naar de kant te halen voor een extra veldspeelster. Het slotoffensief leverde twee strafcorners op rij op. De laatste werd na een variant verzilverd door Guusje van Bolhuis: 3-2.

Het beloofde nog spannende slotminuten te worden. De geheel vrijstaande Marie Simon werd lomp de grond ingeboord door Kseniia Sanina. Het leverde de Russin een gele kaart op en Frankrijk een strafcorner. Deze leidde tot een tweede, maar dit keer ging de variant via Van Bolhuis naast.

2 Kseniia Sanina 1-0
41 Delfina Gaspari (sc) 1-1
54 Anna Gulubeva (sb) 2-1
56 Elza Gubaidullina 3-1
56 Guusje van Bolhuis (sc) 3-2