Round-up EK U21 (D): Rusland verrast, Spanje doet wat het moet doen

Het EK onder 21 is zaterdagavond in het Spaanse Valencia begonnen. Op de openingsdag zorgde Rusland voor een verrassing door Ierland met 1-0 te verslaan. Gastland Spanje maakte geen misstap en versloeg Frankrijk met 3-1. Zondag komen de Jong Oranje Dames in actie. Zij spelen dan tegen de puntloze Fransen.

Spanje – Frankrijk (0-1) 3-1

Spanje deed wat het moest doen tegen de Franse leeftijdsgenoten. De ploeg won in het Estadio Beteró met 3-1 van de Fransen, maar eenvoudig ging dat niet. Hoewel het eigenlijk de hele wedstrijd eenrichtingsverkeer was voor de thuisploeg, lieten ze het lang na, de score te openen. De Spaanse dames hadden al vier strafcorners gekregen, toen ook de Fransen voor een eerste maal aan mochten leggen. Zij bleken aanzienlijk efficiënter. Sarah Pyrtek tipte een variant binnen.

Zo stonden de Fransen, geheel tegen de verhoudingen in, op voorsprong. Daar maakte Patricia Alvarez vijf minuten na rust verandering in. Heel langzaam rolde de bal naar de doellijn en even leek het er nog op dat de bal de doellijn niet zou gaan passeren. Alvarez zorgde voor het laatste tikje. Toen Laura Barrios met een schitterende backhand in de lange hoek voor de verdiende voorsprong zorgde, leek de Spaanse ploeg duidelijk opgelucht.

Spanje mocht de strafcorner in het vierde kwart nog zes keer oefenen, maar alleen Constanza Amundson scoorde uit dit buitenkansje. Met een ouderwets, hard schot vanaf de cirkelrand zette zij het derde doelpunt op het scorebord. De Spaanse dames staan door deze overwinning op een eerste plek in poule A. Op de voet gevolgd door Rusland, dat ook won, maar een minder doelsaldo heeft.

Minuut Doelpuntenmaker Score
24 Sarah Pyrtek 0-1
35 Patricia Alvarez 1-1
49 Laura Barrios 2-1
51 Constanza Amundson 3-1

Rusland – Ierland (0-0) 1-0

Het was direct na het eerste fluitsignaal duidelijk wat de Ieren wilden: de score vroeg openen. Daar kreeg de ploeg ook diverse grote kansen voor. Zo slalomde Jane Kilpatrick een aantal keer gevaarlijk door de Russische defensie en werden strafcorners niet benut. Rusland moest het hebben van enkele uitbraken, die vooral in het eerste kwart voor geen gevaar zorgden, zelfs niet in overtal toen Cathrine Reid na tien minuten het veld met groen moest verlaten.

Pas in het tweede kwart werd ook Rusland gevaarlijk. De ploeg kwam een aantal keer gevaarlijk over de achterlijn de cirkel binnen, maar zonder resultaat. Het spelbeeld bleef gelijk aan dat van het eerste kwart. Ierland viel aan, de Russinnen verdedigden. Zo begon ook het derde kwart. Rusland kwam goed weg toen een strafcornervariant op de paal belandde. De Ieren bleven aanzetten, waardoor er ruimte kwam voor de snelle Russische tegenaanval. Rusland kreeg naarmate de wedstrijd vorderde, wel steeds meer grip op de wedstrijd.

Dat resulteerde vroeg in het vierde kwart in de openingsgoal. Dayana Yushkova werd in de diepte gevonden en kon met een verdedigster in haar rug raak pushen. Direct haalden de Ieren de keeper van het veld, toen Rusland voor de derde keer dit duel in ondertal kwam te staan. Tot grote kansen kwam het niet meer. De Russinnen speelden de voorsprong solide uit en gaan met deze overwinning gedeeld aan de leiding in poule A. De poule van onder andere de Jong Oranje Dames.

48 Dayana Yushkova 1-0