Round-up HWL (D): Thuisland Argentinië boekt 1e zege

De Oranje Dames zijn de HWL Final in Rosario in Argentinië zaterdag begonnen met een 5-1 overwinning op Duitsland. Maar wat gebeurde er nog meer? In de poule van Nederland won Nieuw-Zeeland met 3-1 van Zuid-Korea. Argentinië versloeg Groot-Brittannië met 1-2 en Australië won met 1-0 van China.

Kijk voor alle informatie over de HWL Final op de website van de FIH.

Groot-Brittannië – Argentinië 1-2 (1-1)

Thuisland Argentinië kon rekenen op de steun van de fans. Toen de speelsters het veld betraden, schreeuwden de supporters hun idolen luidkeels toe. Ook rolden zich 2 grote blauw-witte spandoeken zich uit over de tribunes. En wanneer de Britten een strafcorner namen, trakteerden de Argentijnen hen op een flink fluitconcert.

Toch nam Groot-Brittannië na 5 minuten brutaal de leiding. Na een mooie, snelle aanval over de rechterflank tipte Liy Owsley de bal binnen. De bal werd nog wel aangeraakt door een Argentijnse stick, maar hij zat er toch in: 0-1. Een minuut of 10 later kwam Argentinië op gelijke hoogte: Maria Granatto benutte een strafcorner. Daarna slaagden de Argentijnen er lange tijd niet in om het doel van de Britten te vinden, maar 5 minuten voor het eind van het 3e kwart viel de verlossende treffer dan toch. Uit de rebound van een strafcorner werkte Agustina Habif de bal in het doel: 1-2.

Een slotoffensief van de Britten bleef uit. Sterker nog, in het laatste kwart kwam Argentinië af en toe nog gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Maar zowel een strafcorner als een grote kans werden verprutst. Daardoor bleef het 1-2.

5. Lily Owsley 1-0
15. Maria Granatto 1-1 (sc)
40. Agustina Habif 1-2 (sc)

Nieuw-Zeeland – Zuid-Korea 3-1 (1-0)

Nieuw-Zeeland, zondag om 20.30 uur Nederlandse tijd de tegenstander van Oranje, won de openingswedstrijd in Rosario met 3-1 van Zuid-Korea. Pippia Hayward maakte het 1e doelpunt van het toernooi. Na 4 minuten kreeg ze in de cirkel de bal voor haar stick, draaide ze naar haar backhand en haalde ze hard uit: 1-0. Die tussenstand bleef tot het 3e kwart op het scorebord staan. Vlak na rust maakte Kirsten Leigh-Pearce er 2-0 van. Uit een razendsnelle counter over de rechterflank tipte ze de bal binnen.

In het 4e kwart maakte Nieuw-Zeeland er 3-0 van. Anita Punt tipte de bal binnen uit een strafcornervariant. In de slotfase pikte ook Zuid-Korea nog een doelpuntje mee. 3 minuten voor tijd sloeg Jung Eun Seo toe uit een strafcorner: 3-1.

Zondag speelt Zuid-Korea tegen Duitsland. Maandag is een rustdag, dinsdag neemt Oranje het in de laatste groepswedstrijd op tegen Zuid-Korea. De Duitsers spelen dan tegen Nieuw-Zeeland.

4. Pippa Hayward 1-0
37. Kirsten Leigh-Pearce 2-0
48. Anita Punt 3-0 (sc)
57. Jung Eun Seo 3-1 (sc)

Australië – China 1-0 (0-0)

In poule B, waar Nederland geen deel van uitmaakt, boekte Australië een kleine zege op China. Het duurde tot de 43e minuut tot er een doelpunt viel. Het was ook meteen het enige doelpunt van de wedstrijd. De Australische speelster Georgina Morgan sloeg toe uit een strafcorner. Daar hadden de Chinezen geen antwoord op, waardoor de overwinning naar de Aussies ging.

Zondag speelt China tegen Groot-Brittannië. Australië neemt het dan op tegen Argentinië.

43. Georgina Morgan 1-0