ROUND UP – Openingsdag HWL Final in Raipur

Op dag 1 van de Hockey World League Final in het Indiaase Raipur kwamen de 4 landen uit Poule B in actie. Argentinië won in het Sardar Vallabhbhai Patel International Hockey Stadium met maar liefst 3-0 van een onmachtig India. Nederland en Duitsland deelden de punten in een doelpuntloze wedstrijd.

Gonzalo Peillat leidt Argentinië langs India

Argentinië is de finaleronde van de HWL in Raipur goed begonnen. In de openingswedstrijd van het toernooi won de nummer 5 van de wereldranglijst van gastland India met 3-0. Grote man aan Argentijnse zijde was Gonzalo Peillat. De strafcornerspecialist, die in de Nederlandse Hoofdklasse uitkomt voor HGC, benutte al in de 3e minuut zijn eerste strafcorner van het duel. Gesteund door het fanatieke publiek probeerde India de Argentijnen in het vervolg in de achteruit te drukken, maar kansen bleven uit.

Halverwege het 2e kwart bewees Gonzalo Peillat opnieuw zijn uitzonderlijke klasse. Zijn strafcorner werd nog wel gekeerd, maar Joaquin Menini was in de rebound scherp en trefzeker. Bondscoach Roelant Oltmans van India na afloop: ‘We hebben vandaag bij lange na niet het niveau gehaald wat we de laatste tijd in de voorbereiding haalden. Na die vroege tegengoal kwamen we onszelf niet meer te boven. Dat vind ik nog het meest teleurstellend’. Bekijk het interview met Roelant Oltmans.

Waar het 3000-koppig thuispubliek ook in de 2e helft hun helden naar voren probeerden te schreeuwen lieten de Indiase spelers het op het veld afweten. Het verwachte slotoffensief bleef uit en het was wederom Peillat die namens Argentinië wel het net wist te vinden. In de 60e minuut scoorde hij vanuit een strafcorner zijn tweede van de wedstrijd en de 3-0 voor de Zuid-Amerikanen.

‘We speelden apathisch en alles was reactief, maar het het toernooi is nog lang niet over en begint eigenlijk pas bij wedstrijd 4. We gaan er morgen tegen Duitsland alles aan doen om datgene beter te doen, wat we vandaag nalieten’, aldus Oltmans direct na afloop van het duel.

3. Gonzalo Peillat (1-0) (sc)
24. Joaquin Menini (2-0)
60. Gonzalo Peillat (1-0) (sc)

Nederland en Duitsland delen de punten

Nederland is het toernooi in India begonnen met een gelijkspel tegen Duitsland. Man van de wedstrijd was Oranje-doelman Jaap Stockmann. Tot 3 keer toe wist hij een Duitse scoringskans om zeep te helpen met een paar prachtige reddingen.

Het was Duitsland wat de eerste helft dicteerde, maar gaandeweg de 2e helft kwam Oranje beter in het spel. Aan het einde leek het er zelfs op dat de Oranje Heren er met de volle buit vandoor zouden gaan. Duitsland kwam met 9 man te staan en de mannen van Caldas kwamen een paar keer gevaarlijk voor de Duitse doelman.

Tot doelpunten kwam het in het vervolg van de wedstrijd niet waardoor na ook het laatste fluitsignaal de brilstand op het scorebord stond. Joep de Mol en Bjorn Kellerman maakten in Raipur hun eerste speelminuten in het shirt van Oranje.

Aan Duitse zijde sloeg de schrik om het hart toen in het 2e kwart van de wedstrijd aanvoerder Moritz Fürste geblesseerd het veld moest verlaten. De Duitse sterkhouder kreeg een stick op zijn knie en werd al kermend van de pijn met een brancard naar het ziekenhuis gebracht. Vanaf het ziekenhuisbed twitterde de Duitse sterspeler enkele uren later: ‘Thx to all of you for your wishes. Nothing broken and no ligaments injured. Just a lot of pain. Will be back soon!!’

Zaterdag spelen de Oranje Heren om 16u00 Nederlandse tijd tegen Argentinië. Bekijk het speelschema en de standen in de verschillende poules.