WK dag 9: Zuid-Korea stunt tegen Argentinië en wacht nu Oranje

Zuid-Korea heeft tijdens het WK in India voor een enorme verrassing gezorgd door in de cross-over Argentinië te verslaan. Nadat de wedstrijd in Bhubaneswar in 5-5 was geëindigd waren de Zuid-Koreanen beter in het nemen van shoot-outs (3-2). De Aziaten spelen woensdag in de kwartfinales tegen de Oranje Heren (aanvang om 14.30 uur). Eerder op de dag schaarden de Duitsers zich ook bij de laatste acht na de 5-1 zege op Frankrijk.

Argentinië – Zuid-Korea* 5-5
In de laatste wedstrijd van de cross-overs zorgden de Zuid-Koreanen voor een enorme stunt. De Aziaten waren na het nemen van shoot-outs te sterk voor Argentinië, dat vier jaar geleden in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

Zuid-Korea had in de poulefase alleen van Japan gewonnen (2-1) en slikte tegen België (5-0) en Duitsland (7-2) flinke nederlagen. Argentinië speelde knap gelijk tegen Australië (2-2), maar had de handen vol aan Zuid-Afrika (1-0) en Frankrijk (5-5).

Handen vol

Ook tegen de Zuid-Koreanen hadden de Argentijnen het niet makkelijk. De olympisch kampioen van 2016 nam tot drie keer toe een voorsprong en leek met dertien minuten op de klok de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Nicolas Keenan zette de 5-3 op het bord nadat hij na een rebound het snelst bij de bal was.

De Zuid-Koreanen beten zich vast in de wedstrijd en knokten zich met twee rake strafcorners terug naar 5-5. De gelijkmaker viel vier minuten voor tijd toen aangever Nam Yong Lee de strafcorner in het doel tipte.

Het was een tik die de Argentijnen tijdens de daaropvolgende shoot-outserie niet meer te boven kwamen. De Zuid-Amerikanen misten hun eerste twee pogingen en slaagden er niet meer in die achterstand om te buigen. De beslissing viel toen bij de vijfde poging Martin Ferreiro te veel tijd nam voor zijn shoot-out. Het leidde tot grote vreugdetaferelen bij Zuid-Korea.

*Zuid-Korea wint na shoot-outs 2-3

Duitsland – Frankrijk 5-1
In tegenstelling tot de duels op zondag in de cross-over was het duel tussen Duitsland en Frankrijk snel beslist Al bij rust leidden de Duitsers met 4-0. Volgens bondscoach André Henning speelde zijn ploeg de beste helft op het WK tot nu toe.

Marco Miltkau opende vlak voor het einde van het eerste kwart de score in de wedstrijd, die mede onder leiding van scheidsrechter Coen van Bunge stond. Miltkau reageerde attent toen de Franse aanvoerder Victor Charlet de harde slag van Tom Grambusch van buiten de cirkel niet onder controle kreeg.

Bovenliggende partij

Het tweede kwart was nog maar een paar minuten oud of Niklas Wellen had de score al verdubbeld nadat doelman Arthur Thieffry de bal niet goed had weg kunnen werken. Mats Grambusch maakte uit een rebound na een schot van Thies Prinz de 3-0 van waarna Moritz Trompertz een minuut later met een tip uit een strafcorner de ruststand op het bord zette.

Ook na de pauze was Duitsland de bovenliggende partij. Christopher Rühr en Justus Weigand verzuimden de score verder op te voeren. De Fransen lieten zich pas in de slotfase in aanvallend opzicht zien. Het leverde zeven strafcorners op, waarvan er slechts een werd benut. Francois Goyet maakte een buikschuiver om de bal in het doel te tippen. Het laatste woord was echter aan de Duitsers. Gonzalo Peillat pushte raak uit de negende corner. Zijn 180ste internationale goal betekende de 5-1 eindstand.