Scheidsrechter Laurine Delforge staat haar mannetje tussen de Oranje Heren

Tussen de mannen van het Nederlands team en Groot-Brittannië stond dinsdagavond in het Wagener Stadion welgeteld één dame op het veld. De Belgische scheidsrechter Laurine Delforge (30) begeleidde de Pro League-hervatting van Oranje samen met Coen van Bunge. Een bijzonder moment voor de Antwerpse: het was haar eerste officiële optreden bij een mannentoernooi. 

Tussen reuzen als Floris Wortelboer en Mirco Pruyser lijkt de tengere Delforge nog kleiner dan ze werkelijk is. Ze is een bijzondere verschijning en spreekt met haar fluit. In haar vak bivakkeert ze al jaren aan de wereldtop. In 2016 werd ze door de FIH uitgeroepen als beste scheidsrechter van de wereld en floot ze de Olympische damesfinale, tijdens haar eerste Spelen, waar ze de jongste scheidsrechter was.

Ondanks al haar ervaring was het duel dinsdagavond een spannend moment. Haar laatste internationale wedstrijd floot ze immers anderhalf jaar geleden, tijdens het EK in Antwerpen. ‘Het was fijn om weer op een internationaal toernooi te zijn. Ik heb er naartoe geleefd en genoten van de avond. Het was een bijzonder moment om mijn eerste officiële mannenwedstrijd te fluiten’, zegt Delforge. Op clubniveau fluit ze al wel mannenduels, net als de oefeninterlands van de Red Lions en schreef ze geschiedenis als de eerste vrouwelijk arbiter tijdens de Euro Hockey League in 2018.

Scheidsrechters Laurine Delforge en Coen van Bunge wensen elkaar succes. Foto: Willem Vernes

Indeling was een verrassing

Dat Delforge – die ook is aangewezen als scheidsrechter voor de Olympische Spelen in Tokio – dinsdagavond ingedeeld werd op het mannenduel was ook voor haar een verrassing. Eigenlijk zou ze met haar Belgische collega Céline Martin-Schmets het vrouwenduel fluiten. Maandag paste de FIH dat besluit in het kader van Gender Equality aan: de twee Nederlandse toparbiters (Coen van Bunge en Jonas van ’t Hek) fluiten de komende Pro League-duels met de twee vrouwelijke Belgische scheidsrechters.

Mocht daar al twijfel over bestaan, dan bewees Delforge dat ze het niveau prima aan kon. De scheidsrechter viel niet op tijdens het Pro League-duel. Dat klinkt als een rare constatering, maar dat is voor een scheidsrechter meestal het teken dat de wedstrijd vakkundig is geleid. ‘Spelers moeten de show maken, het is een compliment als ik niet opval. Het was een leuke match. Ik had een goede connectie met Coen (Van Bunge, red.). Af en toe probeerden de mannen me te testen. Dat zijn dingen die erbij horen en alleen maar grappig.’ Donderdagavond mag ze opnieuw aantreden bij het mannenduel tussen Oranje en Groot-Brittannië, volgende week woensdag fluit ze het duel tussen de Belgen en Nederland.

Ik heb in de damescompetitie al zo’n beetje alles gefloten. De finale van het WK, Pro League, het EK. Ik geniet van ieder moment op het veld. De mannenwedstrijden zijn voor mij een nieuwe uitdaging. Dat gaat sneller. Een sneller spel, fysiek sneller en sneller met je beslissingen komen. Laurine Delforge

Naast toparbiter, ook Belgisch international

Niet alleen als scheidsrechter heeft de Belgische interlands achter haar naam staan, maar ook als speelster. De arbiter speelt namelijk op het hoogste niveau bij Royal Antwerp. Ze kwam uit voor nationale jeugdelftallen en maakt nog altijd onderdeel uit van de Belgische zaalselectie. Het is een unieke combinatie die je zelden ziet. ‘Fluiten en zelf hockeyen is voor mij nog goed te combineren. Het is zelfs een leerzame combi. Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat spelers soms moeite hebben met beslissingen. Perfect fluiten is namelijk moeilijk. Dat ik zelf hockey, maakt me als scheidsrechter beter.’

Gevraagd naar haar mooiste wedstrijd ooit, antwoordt ze: ‘Ik heb zoveel bijzondere en mooie wedstrijden mogen begeleiden. Het speciaalst was de Olympische damesfinale van 2016. Dat waren mijn eerste Spelen en ik was de jongste scheidsrechter. Het was een bijzonder moment en een spannende wedstrijd. Dat is echt een highlight in mijn leven.’

Na dat hoogtepunt is het fluiten van een mannen weer een mooie nieuwe uitdaging voor een van de grootste sterren in de internationale arbitrage. ‘Ik heb in de damescompetitie al zo’n beetje alles gefloten. De finale van het WK, Pro League, het EK. Ik geniet van ieder moment op het veld. De internationale mannenwedstrijden zijn voor mij een nieuwe uitdaging. Dat gaat sneller. Een sneller spel, fysiek sneller en sneller met je beslissingen komen. Wat mij betreft horen er veel meer vrouwelijke scheidsrechters thuis op dit niveau.’

 


5 Reacties

 1. Avdd

  Waarom moet er weer benadrukt worden dat het een vrouw is? Of moet er gepromoot worden dat er meer vrouwelijke scheidsrechters thuishoren op dit niveau? Juist door dit te blijven benadrukken blijf je die ouderwetse denkbeelden houden. En of get mannen of vrouwen zijn maakt niets uit, de BESTE scheidsrechters horen thuis op dit niveau.

  1. slbal

   Misschien niet alles meegekregen.....

 2. philchapel

  Alhoewel...ze spreekt met haar fluit.

 3. InekeBlok-Kettenis

  Veel plezier en succes! Jullie waren geweldig dinsdag. Céline, Leurine, Jonas en Coen. Ik verheug me op vanmiddag/avond. Respect!

 4. rancoburgzorg

  Antwerpse? Laurine Delforge is toch echt een Brusselse (Oudergem). Ze sprak een jaar of tien geleden nog nauwelijks Nederlands. Dat leerde ze pas toen ze naar Royal Antwerp (ook de club van Maartje Paumen) ging pendelen.


Wat vind jij? Praat mee...