Xavi Lleonart pusht Spanjaarden langs Frankrijk naar Tokio

Spanje heeft zich ten koste van Frankrijk geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio. Het was ex-Bloemendaalspeler Xavi Lleonart die op een 2-2 stand in Valencia – met enige moeite – een strafbal scoorde. Na de spectaculaire 3-3 op vrijdag, waar Spanje een 0-3 achterstand repareerde, was dat net genoeg voor plaatsing. 

Vooraf was deze confrontatie er al een die rood omcirkel stond in de agenda. Spanje-Frankrijk was een titanenstrijd en het is aan de veerkracht van de Spanjaarden te danken dat ze naar Tokio kunnen. Ze repareerden niet alleen vrijdag een 0-3 achterstand. Ook zaterdag kwamen ze in Valencia achter tegen Frankrijk, door een goal van Gaspard Baumgarten. Maar zoals zo vaak in Valencia – waar het kan spoken – maakten de Spanjaarden een schitterende comeback. Lleonart mocht een betwiste strafbal pushen, raakte de bal niet vol, maar hij rolde toch in de rechterhoek.

Het is zuur voor Frankrijk en hun Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee. Het team was dichtbij plaatsing voor de Olympische Spelen. De volgende editie van de Spelen worden in Parijs georganiseerd.

Spaanse dames ook naar Tokio

Behalve de heren hebben ook Spaanse dames zich geplaatst voor Tokio. Na ze vrijdag al met 2-1 wonnen van Zuid-Korea was de ploeg van coach Adrian Lock zaterdag met 2-0 te sterk voor de Aziaten. Voor Spanje scoorden Begoña Garcia en Lola Riera in de 12de en 56ste minuut.

Belgische dames redden het wéér niet

De Belgische dames zijn op traumatische wijze een olympisch ticket voor Tokio misgelopen. Na de 0-2 zege van vrijdag stond het zaterdagmorgen vijf minuten voor tijd nog 0-0 in en tegen China. De thuisploeg scoorde vervolgens twee keer in twee minuten (2-0). In de noodzakelijke shoot-outs werd het shootout-complex de Red Panthers fataal: China won via sudden death met 2-1.

De beslissende misser kwam van de stick van Alix Gerniers, die bal in het zijnet sloeg. Van woede, teleurstelling en frustratie smeet Gerniers haar stick keihard tegen de boarding, waarna ze zich van ellende op de grond stortte. Ook elders op het veld vielen de Belgische speelsters vol verdriet en verbijstering op de grond. Ze waren er zo dichtbij geweest, maar moeten opnieuw de Olympische Spelen missen.

En de Belgische dames waren deze olympische kwalificatiereeks nog zo voortvarend begonnen. Vrijdag waren ze de betere ploeg tegen China en wonnen ze verdiend met 0-2. Ook zaterdag leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor de Red Panthers. Beide ploegen kregen kansen, maar doelpunten bleven uit. Tot vier minuten voor tijd China een strafbal kreeg, die werd benut door Bingfeng Gu: 1-0. Een minuut later was het opnieuw raak, toen Meiyu Liang via een Belgische stick de 2-0 maakte.

Shoot-outs

Shoot-outs moesten vervolgens de beslissing brengen. Dat was op voorhand al geen goed teken voor de ploeg van coach Niels Thijssen. Zijn ploeg kampt al jaren met een shootout-trama. Nadat België elf shoot-outs op rij had verloren, won de ploeg in de Pro League in wedstrijd twaalf zowaar een keer de beslissende penalty-serie van China. Maar juist China was nu België op het moment suprême de baas vanaf de 23-meterlijn.

Blijdschap bij de Chinese ploeg.

Over de manier waarop zal nog maanden worden nagepraat bij onze Zuiderburen. België en China misten de eerste drie, China benutte de vierde, België miste de vierde, China miste de vijfde, maar de pas 18-jarige Ambre Ballenghien hield de hoop bij de Red Panthers levend door de scoren: 1-1. De Belgen gingen nog meer in Tokio geloven toen de eerste shoot-out van China in de sudden death werd gekeerd door Aisling D’Hooghe. De arbitrage greep echter in en gaf een re-take: die werd wel gescoord door China. Alix Gerniers beleefde vervolgens het dieptepunt uit haar hockeycarrière door te missen. Na het desastreus verlopen EK in eigen land beleeft België nu een nieuw dieptepunt in het vrouwenhockey.

Australische dames hebben geen moeite met Rusland

Ook de Australische dames zijn zoals verwacht ook aanwezig op de Spelen in Rio. De Aussies wonnen ook het tweede duel van Rusland. Na de 4-2 van gisteren werd het zaterdag in Perth 5-0 voor de Hockeyroos. Mariah Williams (2x), Emily Chalker, Sophie Taylor en Grace Stewart scoorden voor Australië.

 


2 Reacties

  1. gaston-orozco

    Ze hebben alleen zichzelf de schuld. Nooit naar shootouts geweest. 2-0 voorsprong met nog vijf minuten.

  2. lize

    jammer voor Belgie heel goed voor het Hockey miljarden publiek .


Wat vind jij? Praat mee...