Spaanse mannen kennen een moeilijke voorbereiding op Oranje

De Spaanse hockeyers hebben zaterdagavond om 20.00 uur wel iets anders aan hun hoofd dan het winnen van de eerste poulewedstrijd tegen het Nederlands elftal, na de aanslagen donderdag in Barcelona. Ook de voorbereiding op het EK was niet optimaal. 

Vrijdag en zaterdag zijn er op de hockeyvelden van Xenios extra keeperstrainingen ingelast, omdat de Spaanse keeper Francisco Cortés (34) pas vrijdag naar Amsterdam kon vliegen. Hij was niet in staat eerder aan te sluiten vanwege werkverplichtingen. Cortés moest al een paar weken vrij nemen bij zijn werkgever voor de HWL3 in Johannesburg in juli. Nog meer verlof voor het EK zat er niet in voor de routinier. Het geeft voor een deel het verschil in voorbereiding met de Nederlandse hockeyers aan, die sinds juli wekenlang met elkaar hebben getraind.

Toch blijft Spanje een gevaarlijke ploeg. Tijdens het vierlandentoernooi begin deze maand in Barcelona kwamen de Spanjaarden in een directe confrontatie met Oranje op een 2-0 voorsprong, voordat Thierry Brinkman en Mirco Pruyser de stand gelijk trokken.

‘Ik denk dat het zwaar wordt, maar ik heb vertrouwen in een goede wedstrijd. Nederland heeft veel talentvolle spelers, maar op het vierlandentoernooi in Barcelona speelden we heel goed’, zegt de andere Spaanse keeper Marc Calzada (24) van Atletic Terrassa. ‘Ik denk dat wij als team georganiseerder spelen dan Nederland. Vanuit de defensie kunnen wij counteren. We vinden het nieuwe Wagener Stadion mooi en het zal vast druk worden, maar we zijn dit soort aantallen en enthousiasme ook al een beetje gewend van de Euro Hockey League.’

Marc Calzada op de keeperstraining op Xenios. Foto: Willem Vernes

Spanje vreest de strafcorner van Mink van der Weerden

Op de keeperstraining vrijdagochtend met Calzada op Xenios in Amsterdam-West wordt er veel gelachen door de Spaanse trainers. Misschien is dit juist hun manier om met de situatie in Barcelona om te gaan. Calzada en de Spaanse trainers verwijzen in ieder geval naar hun voorzitter Santi Deo voor een reactie op de aanslagen in Barcelona. Zij willen alleen over hockey praten. En als het over hockey gaat, weten de Spanjaarden precies waar ze bang voor moeten zijn. ‘De meest gevaarlijke Nederlandse speler is zonder twijfel Mink van der Weerden. Die heeft een ongelofelijke sleeppush. Het enige waar we voor moeten zorgen is dat we geen strafcorners tegen krijgen’, zegt Calzada.

Spanje wist in 2009 voor het laatst voorbij de poulefase van het EK te komen. Dat was het EK dat ook in het Wagener Stadion werd gespeeld. Een jaar eerder wonnen de Spanjaarden toen nog zilver op de Olympische Spelen in Peking. ‘De afgelopen twee jaar hebben we nieuwe spelers toegevoegd aan de selectie. Wij willen het in ieder geval beter doen dan twee jaar geleden in Londen. Toen werden wij zesde. Wij mikken nu op de top 4. We zijn ambitieus’, besluit Calzada.


Wat vind jij? Praat mee...