Spanje beslist WK-openingsduel met Canada al vóór rust (4-1)

Spanje heeft vrijdagavond in Terrassa in de openingswedstrijd van het WK vrouwen een eenvoudige zege geboekt op Canada. In een matig gevuld Olympisch Stadion zegevierde het gastland – samen met Nederland organisator van de strijd om de wereldtitel – afgetekend met 4-1. De eerste drie Spaanse treffers kwamen voort uit een strafcorner.

Het was alweer een tijdje geleden dat Spanje haar eerste wedstrijd op een WK winnend afsloot. In 2006 lukte dat tegen Duitsland (1-0). Vrijdagavond was de tegenstander van een beduidend minder kaliber. Tegen de nummer veertien van de wereldranglijst, voor het eerst in 28 jaar weer actief op een WK, besliste het gastland de ongelijke strijd al vóór rust.

Het eerste doelpunt van het vijftiende WK in de historie kwam al na vijf minuten tot stand. In een sterke openingsfase dwong de ploeg van bondscoach Adrian Lock een serie van drie strafcorners op rij af. In de laatste van die corners benutte Belén Iglesias – liggend op de grond – haar eigen rebound, nadat haar tip-in op de flats van Xantal Gine werd gekeerd door de Canadese keeper Rowan Harris.

De 1-0 van Belén Iglesias in de maak in een overvolle Canadese doelmond. Foto: WorldSportPics

Rake Spaanse corners

Ook de tweede en derde Spaanse treffer viel uit een spelhervatting. Met een mooie geslagen strafcorner tilde Xantal Gine in de 21ste minuut de marge naar 2-0, daarna zag Maria Lopez haar flatscorner via een Canadese stick tegen de touwen verdwijnen (3-0).

Vlak voor het rustsignaal maakte Begoña Garcia er al 4-0 van: zij tipte raak op een fraaie backhandpass van Laura Barrios, die komend seizoen in de kleuren van Kampong te zien is. De arme Canadese keeper zag de bal tussen haar benen door over de doellijn rollen.

Wat zette het Canada van bondscoach Rob Short (ex-speler van Rotterdam, Laren en HGC) daar tegenover? Bitter weinig. Hannah Haughn had na tien minuten de grootste kans, maar haar backhandschot was een prooi voor keeper Melanie Garcia. De enige Canadese strafcorner van de eerste helft werd er knap uitgelopen door de Spaanse verdediging.

Monsterzege blijft uit

In een minder aantrekkelijk tweede helft verzuimde Spanje de marge verder te vergroten. Ondanks een paar nieuwe strafcorners en een heersend veldoverwicht bleven de echte doelkansen uit. Met een 4-0 tussenstand nam de scherpte van de thuisploeg af en het aantal slordigheden toe. Daarmee deed Spanje zichzelf tekort. In een poule met verder het sterke Argentinië en Zuid-Korea kunnen de doelcijfers namelijk wel eens een doorslaggevende rol gaan spelen.

De Canadese Natalie Sourisseau schermt de bal af voor een Spaanse tegenstander. Foto: WorldSportPics

Lucia Jimenez, die tegen Canada haar 150ste interland speelde, was zeven minuten voor tijd nog het dichtst bij een vijfde Spaanse treffer. In een ramvolle Canadese cirkel wipte ze de bal listig op om vervolgens vanuit de lucht direct uit te halen. Het schot stuitte op de bodyprotector van keeper Harris, die daarmee een grotere nederlaag voorkwam.

In de slotminuut van de wedstrijd zag Spanje de voorsprong zelfs nog met één doelpunt afnemen. Namens Canada benutte Karli Johansen de vijfde strafcorner van de wedstrijd (4-1). Dat moet voor de Spaanse vrouwen toch voelen als een smetje op een verder zorgeloze avond in een warm Terrassa.