WK dag 3: India en Engeland scoren niet in geweldig duel

Hoewel de uit 0-0 uitslag anders doet vermoeden, hebben India en Engeland zondag op de derde dag van het WK een heerlijke wedstrijd gespeeld. Door het gelijke spel delen beide teams nog steeds de koppositie in poule D. Spanje, dat eerder op de dag met 5-1 van Wales won, bezet de derde plaats.

De wedstrijd tussen India en Engeland was bij tijd en wijle adembenemend. Vanaf de eerste minuut lieten beide teams in een volgepakt stadion in Rourkela zien, dat ze in uitstekende vorm verkeren en er niet voor schromen direct vol gas te geven.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Sam Ward. Zijn backhand werd gekeerd door de Indiase goalie. De rebound leverde een reeks van strafcorners op, maar de thuisploeg verdedigde die uitstekend. Voor Engeland was dit wel het startsein om de wedstrijd in naar zijn hand te zetten. Onder aanvoering van de wederom sterk spelende Zach Wallace, die in de competitie voor HGC uitkomt, gingen de Engelsen op jacht naar een treffer.

Maar in de counter was India ook levensgevaarlijk. De ploeg van coach Graham Reid knokte zich, opgejaagd door de 20.000 dolenthousiaste fans, steeds beter in de wedstrijd en zette Engeland in het tweede kwart steeds meer onder druk. Ook India kreeg corners, maar de verdediging van Engeland stak goed in elkaar. Dat er na dertig minuten nog 0-0 op het scorebord stond, was niettemin een wonder want beide teams kregen diverse kansen.

Dé kans voor Sam Ward

In het derde kwart leek Sam Ward de ban te breken. De aanvaller met het masker werd helemaal vrij voor het Indiase doel gezet. Normaal een koud kunstje voor Ward, maar zijn chip met de backhand ging tot zijn eigen verbijstering wel over de goalie maar naast het doel.

Voor de kijkers veranderde niets, want zij konden ook in de resterende speeltijd genieten  van heerlijk, passievol hockey. Beide teams gingen tot het uiterste. Met nog een paar seconden op de klok haalde Wallace nog een strafcorner. Zou het dan toch nog gebeuren? Op de tribunes hadden de Indiërs het niet meer van de spanning. Nicholas Bandurak kreeg de bal perfect op de stick, maar op de doellijn bracht een verdediger op miraculeuze wijze redding. Na het laatste fluitsignaal zakten de spelers van beide teams van vermoeidheid bijna door hun hoeven en klapten de supporters hun handen stuk.

Spanje viert een treffer tegen Wales. Foto: WorldSportPics

Spanje – Wales 5-1

De mannen van Spanje hebben zich meer dan goed hersteld van hun valse start op het WK in India. Na de nederlaag tegen het gastland, tekende de ploeg van Max Caldas voor een eclatante 5-1 zege op Wales.

Vlak na de start van het tweede kwart gooide Spanje de trossen los op deze derde dag van het wereldkampioenschap. Binnen een tijdsbestek van zes minuten zorgden Marc Reyne en Alvaro Iglesias voor een 2-0 voorsprong. Dat succesje had Spanje hard nodig, omdat ze vrijdag met 2-0 verloren van India. Marc Miralles had nog voor rust vanaf de strafbalstip een uitgelezen kans op de 3-0, maar de Spanjaard pushte over.

Na de pauze maakte Miralles die misser meer dan goed, door uit corner alsnog de 3-0 te maken. Het werd een hopeloze zaak voor Wales, dat op de eerste speeldag ook al dik verloor van Engeland (5-0).  De WK-debutant kwam tekort tegen Spanje dat dankzij Reyna en – daar was-ie weer – Miralles ook een handvol goals maakte.

Enig lichtpuntje voor Wales: ze hebben wel hun eerste goal ooit op een WK te pakken. Die eer was weggelegd voor James Carson, die daarmee hockeygeschiedenis schreef voor de Britten. Wales staat wel op de rand van uitschakeling, omdat ze als enige ploeg in poule D nog puntloos zijn. De teller van Spanje staat nu op drie.