Stem op Verschoor, Matla of De Goede voor FIH Speler van het Jaar

Eva de Goede, Maria Verschoor en Frédérique Matla zijn door de FIH genomineerd voor Wereldspeler van het jaar. Ook Alyson Annan heeft alweer een nominatie op zak. Zij is samen met onder andere Sjoerd Marijne genomineerd voor beste coach. De Goede en Annan vielen de vorige editie ook in de prijzenStemmen kan tot en met woensdag 15 september

Verschoor, Matla en De Goede nemen het op tegen de Argentijnse Augustina Gorzelany en Augustina Albertarrio. Gurjiit Kaur (India) is ook genomineerd. In de strijd om de beste coach concurreert Annan behalve met Marijne ook met Mark Hager, de bondscoach van Groot-Brittannië.

Bij de Oranje Heren is niemand genomineerd voor een van de categorieën. Daar gaan de prijzen voor het grootste talent, speler van het jaar, beste keeper en beste coach allemaal naar andere landen. Aran Zalewski, Tim Brand, Jake Whetton (Australië), Alexander Hendrickx, Arthur van Doren (België) en Harmanpreet Singh (India) zijn genomineerd voor Wereldspeler van het jaar.

Eva de Goede en Manpreet Singh

Eva de Goede is de afgelopen twee edities al gekozen tot Wereldspeelster van het jaar. Bij de mannen is de titel nu in handen van Manpreet Singh. Arthur van Doren won de award de twee edities daarvoor.

In 2020 hield de internationale hockeybond geen verkiezing door de coronapandemie. De awards worden nu uitgereikt op basis van de prestaties tussen januari 2020 tot en met de Olympische Spelen. Stemmen kan tot en met woensdag 15 september. Eind september/begin oktober worden de winnaars bekend gemaakt. Het eindoordeel is op basis van stemmen van nationale bonden, vertegenwoordigd door aanvoerder en coaches (50 procent), fans en spelers (25 procent) en media (25 procent).


30 Reacties

 1. llinders

  Sjoerd Marijne als beste coach. Zonder Annan tekort te doen.

 2. rustaaagh

  Verschoor??!!??

  1. circlestorm69

   Rustaaagh!!!! 😜 Nou ze heeft zich wel even laten zien hè de laatste tijd! Verdiend hoor! Denk niet dat ze van de andere twee gaat winnen maar gegund is het zeker!

 3. hockeyliefhebber12

  Geen Xan de Waard?!

 4. mh19

  Yes Verschoor! Ik hoopte stiekem al dat zij er bij zou zitten. Kei goed gespeeld dit jaar. Matla en De Goede uiteraard ook top

  1. AvA

   Brrrr ja geen Verschoor. Niet geoed genoeg. Slbers is beter en Xan de Waatd ook beter. Geen leuke sympathieke dpeelster.

 5. lynnBosman

  Ik vond Verschoor echt goed. De Waard niet vind ik wel verrassend, maar ze kunnen moeilijk 5 Nederlanders erbij zetten ;) Gorzelany vind ik wel verrassend, goede strafcorner en goede speelster maar nog niet de beste.

 6. francakh

  Geen Felice Albers als rising star?!?? Mannen laten het helaas afweten …

 7. SanderE

  Vraag me wel af waar er in de basis naar wordt gekeken. Oude bekende namen? Strafcorner specialisten? (Aanvallende) spelers die aan de bal sterk zijn? Meer niet lijkt het op, soms wat te kortzichtig en dat is jammer.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Want je had graag Billy Bakker als Speler van het Jaar gezien?

  2. SanderE

   Hoezo, vind je Billy verdedigend zo sterk? Nee niemand van NL, althans niet op basis van de OS.

  3. SanderE

   Billy is wel een gevoelig onderwerp voor je hé😉

 8. francakh

  En uiteraard heeft de FIH India wel in alle categorieën vertegnwoordigd (wat overigens niet wil zeggen dat bepaalde Indiasche nominaties niet terecht zijn) …

 9. g-hockeyfan

  Om eerlijk te zijn, India was het best land op de Olympische Spelen. Het enige land waar zowel mannen als vrouwen voor medailles speelden. Die zouden natuurlijk goed vertegenwoordigd zijn.

 10. aernoud-lippmann

  Eva !!!

 11. Avdd

  Matla!!!

 12. RobV

  Gorzelany is wel apart. Ook Maria Verschoor wel, als ik eerlijk ben. Xan de Waard is een betere speelster. Matla maakt een kans, al staat ze waarschijnlijk te weinig bekend om haar vloeiende veldspel. Eva de Goede is onwaarschijnlijk, niet omdat ze niet de beste speelster van de wereld is maar omdat het de derde keer op rij zou zijn. Ik vrees dus dat Albertario een goede kans maakt, al zou het natuurlijk onterecht zijn. Goede speelster, maar naar mijn smaak teveel gehol langs de zijlijn en te weinig verfijnd. Ik denk dat ik toch maar weer voor Eva ga.

 13. misha-van-oostveen

  Totaal zinloze verkiezing. Speelsters zijn niet met elkaar te vergelijken en een top verdedigster wordt zelden genomineerd. Daarnaast excelleren in een sterk team is zoveel makkelijker dan in een minder team. Wat mij betreft STOPPEN met dit soort onzinnigheid.

 14. RobV

  @hockeydier Excelleren in een sterke omgeving is juist moeilijker. Misschien wel een van de redenen waarom iemand als Ambre Ballenghien het nog niet zo ziet zitten om in de Hoofdklasse haar kunsten te vertonen.

 15. misha-van-oostveen

  Tja op zoveel dommigheid moet ik maar niet reageren. Messi werd steeds (terecht) uitverkozen omdat hij kon excelleren door Iniesta, Xavi enz. Dat was echt lastiger geweest bij Levante. Denk je nu echt dat Matla opgevallen was bij een team als Ierland die de bal niet over de middellijn kreeg 🤩

  1. SanderE

   Een “baltovenaar” valt misschien meer op in een kwalitatief minder team. Maar alleen een “baltovenaar” op zich zijn, maakt je geen goede speler. Om als “grote speler” te excelleren moet je aangevoeld en begrepen worden door je teamgenoten. De beste spelers (van de wereld) zullen naar mijn inziens dus ook beter presteren (en meer opvallen) in een kwalitatief goed team. Zonder een “connectie” met je teamgenoten kom je als speler gewoon een stuk minder uit de verf.

 16. Nvanas012

  Eva de Goede, niemand in deze lijst komt in de buurt van wat Eva kan; en dat is ook niet erg, Eva is de routinier, de rest nog niet. Dus gewoon die prijs aan Eva geven. Matla zou nooit zo goed zijn als ze is in een team als Ierland zoals eerder genoemd, Eva wel. Zij MAAKT het spel, Matla vult het spel aan.

 17. lynnBosman

  ^ Als de Waard er tussen stond had zij mijn stem gekregen, zelfs boven De Goede. Ik vond de Waard de beste speelster op de OS voor Oranje. Nu weet ik het nog niet voor de dames. De Goede is de meest complete speelster,ze kan alles, een echte leidster. Matla is gruwelijk effectief, kan een draak van een wedstrijd spelen en de winnende maken of de wedstrijd openbreken. Verschoor vond ik ook echt goed spelen, met name in de omschakeling zowel aanvallend als verdedigend stond zij er. Albetarrio is ook echt een goede speelster, maar heb ik amper gezien in de halve en finale. Albers had inderdaad ook bij rising talent gekund. Over de Britse mijn twijfels, de andere twee naar mijn mening terecht genomineerd. De mannen vind ik vrij makkelijk kiezen. Coaches ook.

  1. slangenmensnl

   Hear, hear. Alhoewel het natuurlijk teamwork is - een fijnafgestelde machine, waarin alle radertjes goede moeten draaien - is de Waard ook mijn favoriet. Komt nauwelijks in een duel omdat ze meteen doorpasst, waarvan de ruime meerderheid naar voren. Ze speelde een goed tournooi, heel knap gezien waar ze vandaan kwam. Over de gehele periode gezien vind ik de Goede toch de meest complete speler, die als een van de oudere ook nog steeds een enorm loopbereik heeft. Ze is de metronoom van het team. Net zo als Zalewski bij de Aussies; mijn stem gaat naar hem. Marijne en McCloud bij de coaches. Verschoor had ook een constant topjaar met veel energie; raar dat Albers ontbreekt bij de talenten.

 18. lynnBosman

  Nogal een uitspraak "brrr geen Verschoor" en haar geen sympathieke speelster te noemen. Een persoonlijke kwestie met haar? Nu hoef je natuurlijk niet sympathiek te zijn om de beste te zijn dat terzijde. Ik vind dat stemmen door fans maar niks.. Geeft een vertekend beeld. Albetarrio heeft bijna 1 miljoen volgers en 3/4 Argentinië, Gunjir 24500 volgers maar wel heel India. Je zag de vorige keer dat Rebecchi iets van 49% stemmen had gekregen van de fans.

 19. hockey7

  Laten we niet doen alsof het super makkelijk is wat matla doet. Scoort absurd veel en heel gemakkelijk! Dat verdient meer!

 20. RobV

  @hockeyster De kwaliteiten die ze heeft zijn van haarzelf, niet van het team. Dat ze minder bruikbare ballen krijgt in een zwakker team (en minder in de gelegenheid komt om te scoren) doet niks af aan de speelster die ze is of aan haar kwaliteit. Andersom is een zwakke speelster ook niet opeens een goede speelster in een goed team.

 21. lynnBosman

  Goede reacties RobV en Hockey7. Je ziet het ook bij bv Bale, Haaland en Zlatan in de nationale teams. De kwaliteiten staan buiten kijf. Ze krijgen minder (goede) ballen dan bij hun club, maar zijn de spelers die je geen vrijheid mag geven. Hoe Haaland speelde tegen v Dijk en de Vrij bewees watvoor exceptionele speler hij is ondanks een matig Noors nationale elftal. Overigens kan Matla ook een actie inzetten vanaf de middenlijn dus ze is niet alleen afhankelijk van wat ze in de cirkel krijgt. Op YouTube is de volledige wedstrijd met Engels commentaar, daar wordt Matla (net voor het einde van het eerste kwart) een speelster genoemd die qua speelstijl en persoonlijkheid bij het Argentijnse elftal zou passen.

 22. RobV

  @lynnBosman Dank voor de tip. Leuk om nog even terug te zien met Engels commentaar.


Wat vind jij? Praat mee...