Taeke Taekema moet cornerrendement van Maleisië omhoog krijgen

Het rendement van de strafcorner van Maleisië moet omhoog. Daarom heeft bondscoach Roelant Oltmans de hulp ingeroepen van Taeke Taekema. De strafcornerspecialist gaat komende week met de nationale ploeg op een zesdaags trainingskamp. Maleisië is in voorbereiding op de Hockey Series Finals, volgende maand in eigen land.

‘Door de uitlooptechnieken van de tegenstander is het lastiger om direct een doelpunt te maken uit een strafcorner. Daarop moeten we onze strategie aanpassen. Taeke heeft een speciale kwaliteit in zijn corner die ik onze spelers wil laten leren. Wat die kwaliteit is? Dat kan ik niet verklappen. Ik ga de andere landen niet wijzer maken’, zegt Oltmans, die met Razie Rahim en Faizal Saari over erkende cornerschutters beschikt.

Details

Maar details worden in het hockey steeds belangrijker en daarin kan Taekema een bijdrage leveren meent Oltmans. De voormalig international is de cornerspecialist bij uitstek. Voor Oranje scoorde hij tussen 2000 en 2011 221 doelpunten in 242 interlands. De verdediger was topscorer van het WK in 2010 en het EK in 2007. In dat jaar won Nederland mede dankzij zijn zestien treffers de Europese titel. Op de Olympische Spelen van 2004 veroverde Taekema een zilveren medaille.

Taeke Taekema in actie voor Nederland. Foto: Frank Uijlenbroek

Niet alleen de cornerspecialist gaat met Oltmans mee op trainingskamp in Kuantan, ook keeperstrainer Martijn Drijver is erbij. ‘Martijn is jarenlang al een van de beste keeperstrainers. Hij trainde destijds met Guus Vogels en nu met David Harte. Met bepaalde regelmaat komt hij over en probeert onze keepers beter te maken dan ze al zijn.’

De moeite waard

Na het trainingskamp in Kuantan speelt Maleisië de Sultan Azlan Shah Cup, waarna de ploeg zich gaat voorbereiden op de Hockey Series Finals. Tijdens die voorbereiding sluit Drijver weer aan bij Oltmans. Het is nog niet zeker of Taekema dat ook zal doen. ‘Het ligt aan Maleisië of ze het dan, financieel gezien, de moeite waard vinden’, zegt Oltmans.

Tijdens die Hockey Series Finals liggen twee tickets klaar voor het olympisch kwalificatietoernooi. Bij de Asian Games liep Maleisië een olympisch ticket mis na verlies in de finale tegen Japan. ‘Het doel is het olympisch kwalificatietoernooi. Daarvoor moeten we bij de eerste twee eindigen. Maar dat is voor ons niet genoeg. Wij willen dat toernooi daadwerkelijk winnen’, zegt Oltmans over de Hockey Series Finals.


5 Reacties

 1. circlestorm69

  We hadden hem zelf wel bij Oranje kunnen gebruiken....

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Misschien kan Nederland Peillat inhuren voor advies?

 3. MIck

  Taco zit toch bij de staf van Oranje, die had volgens mij ook wel een aardige corner. Die zal vast weleens met tips komen.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Taco speelde in de jaren 90, niet te vergelijken met nu.... en als hij al tips geeft dat werkt het met Van de Weerden zo te zien niet.

 5. MIck

  Maar aan wie ligt dat dan aan Taco of aan vd Weerden? . De tijd doet hier natuurlijk helemaal niet terzake want Taco is ongeveer de uitvinder van de sleeppush.


Wat vind jij? Praat mee...