Top 5 foto’s – Frank Uijlenbroek – WK U21 in Zuid-Afrika

Het WK U21 in Zuid-Afrika zit er alweer ruim een week op. De Jong Oranje Dames grepen in Potchefstroom de wereldtitel. Onze fotograaf Frank Uijlenbroek zette – in willekeurige volgorde – zijn vijf mooiste, opvallendste foto’s van het afgelopen WK-21 op een rij, met een persoonlijke toelichting.

Wat was ze dit toernooi toch een opvallende verschijning. Onthatile Zulu. Ze nam met Zuid-Afrika al deel aan de Olympische Spelen, maar pakte ook het WK U21 in haar eigen land nog mee. Door haar haren, de blonde dreadlocks, ben ik haar in de slotminuten van het duel tegen Ierland gaan volgen. Zuid-Afrika stuntte door de Ieren met 1-0 te verslaan. Ik lette vooral op de manier van juichen. Met zo’n kapsel, moest dat wel voor een prachtig gezicht zorgen. Dat maakt het beeld bijzonder. Het is bovendien ook een complete plaat: gejuich en ontreddering.

 

De tranen bij Ierland. Zo’n foto hoort bij een toernooi. Verlies en winst, dat hoort erbij. Dit was een dochter die op haar moeder afliep, die op de tribune zat. Op dit beeld heb ik gewacht. Het verdriet op deze foto is prachtig. Ik heb bewust naar zulke foto’s gezocht. Geen actiebeeld, maar het verhaal van de speelster. Deze foto vertelt het verhaal. 

 

Dit vind ik een prachtig beeld. Oostenrijk, dat als reserve van de reserves werd opgeroepen voor het WK-21. De ploeg sloot het toernooi af met een knappe tiende plaats – van de vijftien deelnemers. Ze lieten iedere wedstrijd een glimlach zien. Na iedere overwinning waren ze zielsgelukkig. Het moment van de foto vind ik tekenend. De coach met een van haar speelsters op de rug. 

 

Wat een toernooi keepte de keepster van Jong Oranje, Sofie ter Kuile. Hoewel ze in de poule niks te doen kreeg, stond ze als in huis tijdens de knockout-fase. Geen moment verslapte ze. Ze werd ook maar een keer (in de finale) gepasseerd. Op deze foto zie je haar focus. Vol in haar concentratie. Helemaal in trance. Ze lijkt bijna aan het bidden. Ze is helemaal opgegaan in het toernooi. De foto is een expressie van focus. 

 

Een sprong die je bij de senioren niet meer ziet. Een beeld van jeugdige blijdschap. Dit zegt alles. De sprong van Danique van der Veerdonk (die hier haar eerste doelpunt maakte, in de finale) is zo puur. Onverbloemd en onbevangen. Van deze foto krijg je een lach op je gezicht. 


Wat vind jij? Praat mee...