Treffer Merino nekt Australië, comeback van mannen komt te laat

De Argentijnse dames hebben Australië de tweede nederlaag in de Pro League toegediend. Delfina Merino – speelster van SCHC – maakte tegen Australië de enige treffer, waardoor Las Leonas zich bij de bovenste plekken nestelen. De Australische mannen wonnen wel van Argentinië: 3-2.

De Argentijnse dames deden in een grauw Australië goede zaken in de Pro League, waarbij het duel in het eerste kwart goed op snelheid kwam. De eerste grote kans was voor Julieta Jankunas: de Argentijnse vond ruimte in de cirkel en zag vervolgens haar inzet via een verdedigende stick over het doel verdwijnen. Eugenia Trinchinetti kwam in een vergelijkbare situatie terecht, maar haar backhandschot was een prooi voor keepster Rachael Lynch. Aan de andere kant van het veld was het Savannah Fitzpatrick die dicht bij een verrassende voorsprong voor Australië was. Haar poging met de backhand werd echter goed gekeerd door de ervaren Belen Succi. Het eerste kwart bleef doelpuntloos, ondanks het feit dat beide teams in de laatste minuut nog vrije schotkansen hadden.

Bron: Mark Kolbe/Getty Images

In een rustig tweede kwart viel de eerste en uiteindelijk ook de winnende treffer. Met wat geluk stoomde Carla Rebecchi op over de rechterkant en vond Merino, die al vallend het openingsdoelpunt binnenschoot. Niet veel later had de SCHC-speelster de 0-2 op haar stick, maar ditmaal bracht Lynch redding. Langzaam kropen de Australische dames iets meer uit hun schulp en na de rust waren ze vooral via de strafcorner gevaarlijk. Zo mocht aanvoerder Jodie Kenny een poging wagen vanaf de rand van de cirkel, waarbij haar inzet via de eerste uitloper naast het doel verdween. De volgende strafcorner belandde op de klomp van de uitstekend keepende Succi.

In het restant van het duel drong Australië nog aan, maar wist het de Argentijnse verdediging niet genoeg onder druk te zetten. Sterker nog, Rebecchi liet na om de voorsprong te verdubbelen. Het bleef echter bij een minieme overwinning van de ploeg van bondscoach Carlos Retegui. Door de overwinning springen Las Leonas naar de tweede plek. De Australische dames kunnen deze morgen echter weer overnemen: zij spelen om 07:00 uur Nederlandse tijd tegen Nieuw-Zeeland.

Bijna weer een Argentijnse comeback

Recente wedstrijden in de Pro League bij de mannen waren niet vies van een comeback en bijna leek Argentinië een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de lijst van succesvolle pogingen. Het mocht echter niet baten voor de mannen van bondscoach German Orozco, die uiteindelijk met een 3-2 nederlaag huiswaarts keren. De thuisploeg kwam sterk uit de startblokken en omsingelde de Argentijnse cirkel, zonder echt grote kansen te creëren. Jeremy Hayward tekende uiteindelijk de openingstreffer aan door de bal langs doelman Juan Vivaldi te slepen. De routinier van Argentinië had geen antwoord op de Australische strafcorner. Vlak voor het einde van het eerste kwart verdubbelde Hayward zelfs de voorsprong: hij mocht voor de tweede keer in korte tijd uithalen vanaf de rand van de cirkel, koos ditmaal voor de andere hoek en liet Vivaldi weer kansloos.

Bron: Mark Kolbe/Getty Images)

In het tweede kwart zette het team van bondscoach Anthony Potter verder aan, maar moest het ook meer kansen toelaten van de Argentijnen. De bezoekers, die weer aantraden zonder strafcornerkanon Gonzalo Peillat, kregen bijvoorbeeld twee strafcorners op een rij. De eerste poging werd gestopt door de uitloper, terwijl de tweede inzet een prooi was voor doelman Andrew Charter. Diezelfde Charter ontfermde zich vlak voor de rust ook over de derde Argentijnse strafcorner, waarna de Australiërs ook nog een lesje effectiviteit gaven. De vijfde strafcorner van de Hockeyroos leverde de 3-0 op, ditmaal via de stick van Blake Govers.

Gaandeweg nam de ploeg van Orozco het initiatief in de wedstrijd over, waarbij de kansen en strafcorners aan beide kanten gestaag toenamen. Uiteindelijk was het toch een strafcorner die het verschil maakte voor Argentinië: Maico Cosella brak het verzet van Charter en de lijnstopper en bracht de spanning terug in de wedstrijd. Ongeveer tien minuten voor het einde zette Juan Catan uit een strafcorner zelfs de 3-2 op het scorebord, maar vervolgens hield de Australische defensie stand. Voor de Hockeyroos is het de vierde overwinning de Pro League, terwijl de Argentijnse mannen hun tweede nederlaag leden.