Underdog Rusland weet dat het tegen Oranje een topdag nodig heeft

Margarita Drepenkina, Kseniia Sanina en Evgeniia Sorokina. Namen die op het eerste oog weinig herkenning zullen oproepen. Het is een greep uit de Russische selectie, die het dit Europees kampioenschap in Antwerpen opneemt tegen onder andere Oranje. 

Als nummer 23 van de wereldranglijst is Rusland het laagst geklasseerde land dat deelneemt aan het EK. Wit-Rusland (22), België (9), Ierland (8) en Spanje (7) zijn allemaal hoger geklasseerd. Maar underdog Rusland bewees al op het EK voor onder 21 jaar in Valencia, afgelopen maand, dat het meer waard is. De ploeg eindigde op een vijfde plek, na Spanje, Nederland, Duitsland en België. Rusland hield bijvoorbeeld Engeland en Ierland onder zich. 

De selectie van het grote EK bestaat voor de helft uit speelsters van Jong Rusland. Met Viktoriia Chepurnova (19 jaar), Alina Khalimova (19 jaar), Anastasia Kolpakova (19 jaar) en Kseniia Sanina (17 jaar) kent het team opvallend veel tieners.

Leeftijdsverschil van achttien jaar

Achttien jaar ouder dan de jongste speelster (tevens de jongste speelster van dit EK) is de 35-jarige aanvoerder Margarita Drepenkina, de centrale verdedigster van de ploeg. Een speelster om rekening mee te houden, volgens assistent bondscoach Moses Lodarmasse. Lodarmasse is Nederlander en huidig coach van het Duitse Uhlenhorst Mülheim. Hij is sinds vijf maanden actief in Rusland, als rechterhand van hoofdcoach Svetlana Ivanova. 

‘We zijn dit EK natuurlijk de grote underdog. Dat weten we. Maar dat waren we in Japan ook.’ Tijdens de FIH Series Finals in Hiroshima afgelopen juni eindigde Rusland vierde. De strijd om brons werd na shoot-outs verloren van Chili. India, met bondscoach Sjoerd Marijne, greep als winnaar een ticket voor de kwalificatiewedstrijden. Het tweede ticket werd niet verdeeld, omdat die bestemd was voor Japan, het thuisland.

Rusland was dus dichtbij een kwalificatieticket. Dat blijft ook het streven van de Oost-Europeanen. ‘We zitten met Spanje, België en Nederland in een zware poule. Derde worden in deze poule zou een grote prestatie zijn. We hebben een degelijke ploeg, en zijn sterk in de omschakeling. We maken weinig fouten.’

Moses Lodarmasse als assistent van Jong Rusland bij het EK U21 in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Sadovaia, Eroshina en Bordolimova

Voor de strafcorner heeft Rusland Bogdana Sadovaia in huis. Haar sleep is volgens Lodarmasse een wapen. Ook is het oppassen voor Svetlana Eroshina. De twintigjarige aanvalster beschikt over een knap staaltje techniek, wat ze ook al diverse malen liet zien in Valencia.

Het zou fantastisch zijn als we België of Spanje onder ons kunnen houden. Ze hebben veel in hun mars. Als we gestructureerd blijven, gaan we zien waar het kan eindigen. Moses Lodarmasse

‘Als we dit toernooi op een zesde plaats kunnen eindigen, hebben we het heel goed gedaan. We zijn gepromoveerd naar dit EK, dus we gaan meer punten pakken voor de wereldranglijst.’ Maar Lodarmasse weet ook: ‘Tegen een Nederland moeten we echt een topdag hebben. En meer dan dat.’ Ook het bereiken van de uiteindelijke Spelen, wordt een lastig verhaal. ‘Als we de kwalificatiewedstrijden bereiken, zijn we een van de laagst geklasseerde landen. Dan komen we sowieso een Duitsland of Nieuw-Zeeland tegen. Toplanden, waar we ook nog eens uitwedstrijden tegen spelen.’ 

Ondertussen pendelt Lodarmasse op en neer van Antwerpen naar Mülheim. Rusland is sinds maandag in België en werkt daar de laatste trainingen af, na een intensief trainingskamp in Moskou. Rusland opent het vrouwentoernooi tegen Spanje, op zaterdagavond. De laatste poulewedstrijd op woensdag 21 augustus is tegen Nederland. ‘Het zou fantastisch zijn als we België of Spanje onder ons kunnen houden. Ze hebben veel in hun mars. Als we gestructureerd blijven, gaan we zien waar het kan eindigen.’ 


Wat vind jij? Praat mee...