Van Ass over India – Pakistan: ‘Het was electrifying’

Paul van Ass ervoer zijn eerste India – Pakistan als ‘electrifying‘. De twee rivalen uit het Indisch subcontinent maakten er vrijdag op de HWL3 in Brasschaat een opwindende wedstrijd van: 2-2.

Hoewel Van Ass er vrijdag na afloop vrij rustig onder bleef, stond er veel druk op deze wedstrijd. India zinde op revanche na de nederlaag voor eigen publiek in Bhubaneswar een half jaar geleden in de Champions Trophy. Opnieuw verliezen was geen optie, zeker niet met 50 miljoen tv-kijkers in het thuisland.

El Clasico

Voor Pakistan is het van groot belang om in de HWL3 de olympische kwalificatie veilig te stellen. India is als Aziatisch kampioen al zeker van een ticket naar Rio. Genoeg ingrediënten voor een knallende confrontatie met veel emoties.’Dit is Real – Barca, el Clasico van het hockey’, zei Van Ass.

India speelde sterk, maar gaf een paar keer het initiatief onnodig uit handen. De ploeg kwam met 1-0 voor (Ramandeep), maar moest na een benutte Pakistaanse strafbal en een strafcorner (beiden van Muhammad Imran) terugvechten van 1-2. Opnieuw Ramandeep redde voor India de eer (2-2).

Van Ass lijkt helemaal in zijn element. ‘Dit is wel hockey vanuit emotie, dat vind ik mooi. We winnen er de wedstrijd niet mee, maar wel de hockeyfans. Als we iets meer structuur in de ploeg kunnen krijgen, dan gaan we dit soort wedstrijd winnen.’

De Indiase journalisten viel het op dat Van Ass met veel passie en vuur langs de lijn stond. Ze maken dankbaar gebruik van zijn uitspraken. ‘Dat is omdat ik geen Hindi spreek. Ik moet het mijn mijn expressie doen’, grapte hij.

Oltmans

Roelant Oltmans, de performance director van het Indiase hockey, proeft een groeiend enthousiasme voor hockey in India.’Paul haalt die jongens uit hun comfort zone. Eerst twee stappen terug, daarna neemt hij ze mee omhoog. Ik zie echt vooruitgang. Ik ben heel blij met deze wedstrijd maar eigenlijk hadden we de derde ook moeten scoren. Dat is een mentale stap die deze ploeg nog moet maken.’

Van Ass zei eerder in de week dat zijn baan in India nooit veilig is (‘Ik kan morgen worden ontslagen’), maar kan nu even vooruit. Oltmans: ‘Zijn voorganger Terry Walsh liep vast in de politiek. Hij zocht het ook een beetje op. Wat Paul goed doet, is dat hij van de politiek wegblijft’.


Wat vind jij? Praat mee...