Van den Heuvel van ‘anderhalve baan’ naar ‘een baan’

Eigenlijk zou Michel van den Heuvel aan het eind van 2020 aangesteld worden als bondscoach van de Belgische mannen. Door de verplaatsing van de Spelen vanwege het coronavirus, blijft Van den Heuvel voorlopig nog assistent van Shane McLeod. ‘Dat vind ik een logische keuze.’

‘Ik had een mondeling akkoord met de Belgische bond’, reageert de Brabander. McLeod wilde na zijn klus met de Belgen met zijn familie op sabbatical naar zijn thuisland Nieuw-Zeeland. Dan zou Van den Heuvel zijn taken overnemen. Dat gaat nog steeds gebeuren, maar een jaar later. Pas na de zomer van 2021. ‘Dit hebben we in goed overleg met elkaar besproken.’ Van den Heuvel blijft bij de Belgen tot en met de Spelen van 2024 in Parijs.

Maar wat gaat Van den Heuvel dan tot die tijd doen? Jarenlang combineerde hij zijn rol als assistent bij onze zuiderburen met het coachen van de mannen van Bloemendaal, maar daar is voor komend seizoen Rick Matthijssen aangesteld. ‘De afgelopen vijf jaar heb ik eigenlijk anderhalve baan gehad’, legt hij uit. ‘Na dit seizoen heb ik maar een baan.’ Daar kijkt hij naar uit: ‘Het is een olympisch jaar. We zullen veel trainen en ik zal volledig aansluiten bij die voorbereiding.’ Een halve baan minder, geeft Van den Heuvel naar eigen zeggen ‘iets meer lucht’. ‘Ik wil vooral naar andere sporten gaan kijken. Me verdiepen in hoe zij dingen aanpakken. Kijken of we zo andere trainingsmethodes uit kunnen testen’, klinkt hij ambitieus. 

Bondscoachschap bij Oranje

Van den Heuvel is blij met zijn aanstelling. ‘Ik werk al jaren met de Belgische ploeg, met veel plezier. Ik zie nog veel mogelijkheden. Een ding is zeker, de rek is er nog lang niet uit.’ Op de vraag of hij niet aan het bondscoachschap van Nederland heeft nagedacht, reageert hij dan ook nuchter. ‘Mijn interesse ligt hier. Bij België. Ik ben niet met andere dingen bezig geweest. Dit was voor mij een hele logische stap.’ Op de vervolgvraag of hij niet gevraagd is door de Nederlandse hockeybond, gaat hij daarom niet in. 

Archiefbeeld van Shane McLeod en Michel van den Heuvel, na de EK-finale tegen Spanje (5-0). Foto: Koen Suyk

De Brabander zou zijn periode bij Bloemendaal natuurlijk graag afsluiten met nog een kampioenschap, maar of dat gaat lukken en hoe, is voor iedereen nog een vraagteken. ‘Dat zou een mooi afscheid zijn, maar het is maar een kampioenschap’, relativeert hij meteen. ‘Er spelen momenteel belangrijkere dingen dan een hockeycompetitie. We moeten eerst die crisis zo goed en zo gezond mogelijk zien door te komen.’ 

We doen aan topsport en dat moet ook gebeuren met bepaalde topsportvoorwaardes. Je kan niet na een paar halve trainingen een finale spelen. Michel van den Heuvel

Van den Heuvel hoopt als hockeyliefhebber als geen ander dat er dit seizoen nog gehockeyd gaat worden, maar dan volgens hem wel onder bepaalde eisen. ‘Er zal zeker goed over nagedacht worden, maar een competitie die een jaar lang duurt, kan niet in bijvoorbeeld twee weekenden beslist worden. We doen aan topsport en dat moet ook gebeuren met bepaalde topsportvoorwaardes. Je kan niet na een paar halve trainingen een finale spelen. Het moet geen kermiscompetitie worden.’


5 Reacties

 1. frans-j

  Topcoach, verlies voor Bloemendaal en het Nederlands hockey. Worden die Belgen nog beter dan ze al zijn. Ik gun het hem van harte maar hoop voor ons dat het niet een te lang uitstapje wordt. We gaan hem missen!

  1. stekel

   Eens. Sterk toch?, iemand die duidelijke keuze maakt.

 2. gaston-orozco

  Gelukkig bonus voor de Belgen vanwege covid. Geweldige kans voor hem. Het is waarschijnlijk de beste keuze voor elke coach!

 3. gelderlander

  En ............................. daar gaat er weer een .

 4. ruurdjanrauwerda

  We're not worthy of top coaches in men's hockey. Sad but true. If you don't welcome change, change welcomes you. But often in places where you don't want to be.


Wat vind jij? Praat mee...