Round-up EK U21 (D): Belgen en Engelsen delen punten, JOD winnen

Duitsland heeft haar eerste wedstrijd op het EK U21 in Valencia met 4-1 gewonnen van Wit-Rusland. Later op de dag volgde het duel tussen Engeland en België. Dat duel eindigde in het eerste gelijkspel (1-1) dit EK. Ook de Jong Oranje Dames kwamen in actie en ook de tweede poulewedstrijd werd gewonnen. Ierland werd met 5-1 verslagen.

Engeland – België 1-1 (1-0)

De onder 21 dames van Engeland en België begonnen maandagmiddag aan het Europees kampioenschap in Valencia. De twee ploegen bleken gelijkwaardig aan elkaar. Lang leek de enige Engelse treffer de beslissende te worden, maar een minuut voor tijd maakten de Belgen gelijk: 1-1.

Zo waren het de Belgen die sterk begonnen aan de wedstrijd. Na drie minuten haalde de ploeg meteen rendement uit hun eerste bezoek in de Engelse cirkel. De twee strafcorners die achter elkaar volgden, werden beiden gekeerd door Miriam Pritchard. In het tweede kwart greep de Engelse goalie nogmaals goed in, toen Justine Rasir met haar backhand hoog uithaalde. De ploeg kreeg in de eerste helft vier strafcorners, allen zonder rendement.

Engeland, met oud speelster van HGC Iona Campbel, ging aanzienlijk efficiënter met haar kansen om. Zo was het direct raak na de eerste strafcorner. De ploeg koos voor een flats en die inzet rolde richting de Belgische goal, maar daar was Lotti Ross die de bal onder de Belgische keepster door pushte, 1-0. Engeland probeerde dat recept in het tweede kwart nogmaals en weer zorgde het voor onrust bij de Belgische defensie, maar zonder resultaat.

De Belgen probeerden van alles, maar tot echte kansen kwam het niet in het derde kwart. Op twee strafcorners na, die net als in de eerste helft, niet afgemaakt werden. Engeland moest het hebben van enkele counters, maar ook zij werden niet gevaarlijk voor goal. Een minuut voor tijd zorgde aanvoerder Shaunda Ikegwuonu toch voor de verdiende gelijkmaker. Tien strafcorners kregen de Belgen, maar een veldgoal zorgde echter voor het eerste gelijke spel dit EK. Engeland kreeg na de late tegentreffer nog een teleurstelling te verwerken. Lorna Mackenzie viel met een op het oog vervelende knieblessure uit.

Minuut Doelpuntenmaker Score
14 Lotti Ross 1-0
59 Shaunda Ikegwuonu 1-1

Duitsland – Wit-Rusland 4-1 (2-0)

Met twee doelpunten binnen een minuut in het eerste kwart legde Duitsland de basis voor de overwinning op Wit-Rusland. De nummer vier van twee jaar geleden kwam na dertien minuten op voorsprong. Stine Kurz pushte de bal uit een strafcorner in het doel. Nauwelijks een minuut later verdubbelde Carlotta Sippel de score na een prima aanval tussen Emma Davidsmeyer en Katharina Kiefer over de rechterkant van het veld.

Er viel weinig af te dingen op die voorsprong. Duitsland had het betere van het spel. De ploeg had het meeste balbezit en de speelsters vonden elkaar beter in de combinaties. Ondanks dat veldoverwicht creëerde Duitsland weinig kansen. Een backhand van Sippel zeilde over het Wit-Russische doel en een inzet van Liv Arndt trof net geen doel.

Hierdoor mocht Wit-Rusland hopen op een goed resultaat. De ploeg die in 2017 promoveerde naar het hoogste Europese niveau was vlak voor rust al dichtbij de aansluitingstreffer. Het schot van Aliaksandra Syddykava ging via een Duitse stick voorlangs.

Na pauze kwam de 2-1 alsnog via Dziyana Batsiukova, die de strafcorner binnentipte. Hierdoor leek er weer meer spanning in de wedstrijd te komen. Maar Duitsland hervond zich vrij snel en reeg daarna de kansen en met name strafcorners aaneen.

Nadat twee keer de paal was geraakt scoorde Sippel de bevrijdende derde treffer voor Duitsland. Een razendsnelle uitbraak over verschillende schijven gooide het duel definitief in het slot. Emma Boermans raakte de bal niet helemaal lekker, maar met een boogje belandde de bal in het doel en kreeg het duel alsnog de uitslag die het verdiende.

13 Stine Kurz (sc) 1-0
14 Carlotta Sippel 2-0
47 Dziyana Batsiukova (sc) 2-1
56 Carlotta Sippel (sc) 3-1
58 Emma Boermans 4-1

Ierland – Nederland 1-5 (0-1)