Round-up EK U21 (H): Spanje wint, JOH verpulveren Oostenrijk

Het EK U21 voor de mannen is maandag begonnen met een ruime overwinning van Duitsland. De nummer drie van 2017 was met 9-1 te sterk voor Frankrijk. Engeland was sterker dan Polen: 6-2 en Spanje verloeg vice-kampioen België met 2-0. De klapper van de dag kwam van de Jong Oranje Heren. Zij versloegen Oostenrijk met 10-0.

België – Spanje 0-2 (0-1)
Vice-kampioen België beging in het eerste pouleduel van het EK meteen een misstap. Gastland Spanje hield tijdens de wedstrijd van de dag de punten in eigen huis. De nummer vier van 2017 won met 2-0.

Na een doelpuntloos eerste kwart waarin beide ploegen nauwelijks grote kansen wisten te creëren, kwam Spanje vlak voor rust op voorsprong. Een slappe pass van Olivier Biekens werd door Ignacio Cobos onderschept. Hij sprintte de cirkel in en haalde hard en laag vanaf rechts uit. Doelman Simon Vandenbroucke had geen antwoord op het schot van de Spanjaard.

Na rust kregen de Belgen genoeg mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de strafcorners werden goed verdedigd. Aan de andere kant verzilverde Spanje wel een corner. Alejandro Alonso was trefzeker vanaf de kop van de cirkel.

Minuut Doelpuntenmaker Score
27 Ignacio Cobos 0-1
40 Alejandro Alonso (sc) 0-2

Engeland – Polen 6-2 (2-0)

De onder 21 heren van Engeland en Polen begonnen maandagmiddag aan het Europees kampioenschap in Valencia. Engeland was de sterkste van de twee en boekte een eenvoudige overwinning: 4-0.

Stuart Rushmere zette Engeland al vroeg op voorsprong. De eerste strafcorner van de wedstrijd werd nog gekeerd door de Poolse keeper Aleksander Szewerda, maar Rushmere was er als eerste bij om de bal over de doellijn te werken. De ploeg mocht in de eerste helft nog vijf keer aanleggen voor een strafcorner, maar het vizier van Edward Way stond nog niet op scherp.

De actie van Zachary Wallace had een goal verdiend. Hij soleerde voorbij de Poolse defensie alsof het pionnen waren en pushte vervolgens slim hoog op goal. Helaas had de keeper wel een antwoord op de actie van Wallace. Even later was hij de keeper wel te slim af, toen diezelfde Wallace vanaf randcirkel hard binnen sloeg. Polen moest het in de eerste helft hebben van een strafcorner, maar de beoogde variant mislukte.

Het derde Engelse doelpunt volgde direct na rust. Na een snelle Engelse counter, vond Gareth Griffiths het net. Die derde treffer kwamen de Polen niet meer te boven. Het werd nog erger toen Way strafcorner nummer 6 snoeihard de touwen in sleepte, 4-0. Engeland kreeg via Griffiths en Duncan Scott nog kansen de voorsprong verder uit te breiden, maar Polen kwam vroeg in het vierde kwart nog tot scoren. Eryk Bembenek zorgde voor de enige Poolse treffer, 4-1. Way breidde de score verder uit. Hij herhaalde zijn kunstje van eerder, en sleepte de 5-1 het dak in. Wallace pushte ook de zesde treffer binnen. Het slotakkoord was voor Polen. Jacek Kurowski pushte een strafbal binnen.

Duitsland – Frankrijk 9-1 (2-1)
De intenties van Duitsland waren na de afslag meteen duidelijk. De ploeg was op zoek naar een snel doelpunt. Frankrijk werd onder druk gezet en de Duitsers speelden in een hoog tempo ondanks de warme omstandigheden.

Het leidde tot twee kansen. Raphael Hartkopf tikte de bal na een scoop van Tino Volkert tegen de paal en Justus Weigand probeerde de bal onder keeper Antoine Croutte in het doel te schuiven, maar raakte de zijplank. Maar vaker ging het in het eerste kwart bij Duitsland mis in de eindpass waardoor mogelijke kansrijke aanvallen om zeep werden geholpen.

Frankrijk probeerde zich onder de druk van de Duitsers uit te spelen. Dat lukte slechts mondjesmaat. Een eerste strafcorner werd gered door Alexander Stadler, maar de Duitse keeper had even later geen antwoord op de inzet van Stéphane Permin. De Fransman stond geheel vrij in de cirkel, ontweek de uitstormende Stadler en maakte de aansluitingstreffer.

De Duitsers waren eerder in het tweede kwart snel op 2-0 gekomen. De eerste strafcorner leidde tot een strafbal die werd benut door aanvoerder Paul Dösch. Vier minuten later tikte Thies Prinz de bal uit de lucht tegen het net.

De marge van twee doelpunten werd in het derde kwart hersteld. Weigand reageerde attent op een rebound na een redding van keeper Croutte. Daarna ging het snel met de Duitse doelpunten. Drie treffers in vijf minuten tilden de stand na 6-1. Teo Hinrichs flatste de 4-1 binnen, waarna de Franse keeper blunderde en de bal zelf in het doel werkte. De treffer kwam op naam van Jan Schiffer en vlak voor het einde van het derde kwart tipte Prinz de bal in het Franse doel.

Het verzet van Frankrijk was daarmee definitief gebroken. In het laatste kwart liepen de Duitsers uit naar 9-1. De mooiste treffer kwam op naam van Weigand die bal vanaf de achterlijn hoog in het doel schoot. Schiffer had het tiende doelpunt op zijn stick. Hij liftte de bal wel over de doelman heen, maar de bal ging voorlangs.

17 Paul Dösch (sb) 1-0
21 Thies Prinz 2-0
28 Stéphane Permin 2-1
39 Justus Weigand 3-1
41 Teo Hinrichs 4-1
43 Jan Schiffer 5-1
45 Thies Prinz 6-1
49 Justus Weigand 7-1