Round-up EKU21 (D): JOD poulewinnaar na overwinning op Spanje

Op de zesde speeldag van het EK onder 21 jaar in Valencia spelen de ploegen hun laatste poulewedstrijden. Engeland en Wit-Rusland deelden in de ochtend de punten. België en Duitsland speelden gelijk en plaatsen zich voor de halve finales. De Jong Oranje Dames wonnen van Spanje en winnen daarmee de poule. Frankrijk en Ierland is al gedegradeerd, maar de Ieren wonnen nipt. De wedstrijden zijn te volgen op eurohockeytv.org.

België – Duitsland 1-1 (1-1)

Er stond voor België veel op het spel tegen de Duitsers. Zo konden ze zich in de laatste poulewedstrijd nog plaatsen voor de halve finales en zelfs nog degraderen. De Belgen deden als voormalig EK-finalist het eerste. De twee ploegen speelden gelijk.

België stelde dit EK U21 in Valencia met de eerste twee poulewedstrijden nog teleur. Zo pakte het een punt tegen Engeland – nadat het in de slotminuut gelijk maakte – en werd er ook niet gewonnen van Wit-Rusland. Toch is het puntentotaal van drie voldoende voor een plek in de halve finales.

De eerste strafcorner van de wedstrijd zorgde meteen voor de openingsgoal. De Belgische Charlotte Englebert sloeg de rebound moeiteloos binnen. De eerste keer dat de Duitsers dit toernooi op achterstand kwamen, nadat het won van Wit-Rusland (4-1) en Engeland (3-1). In hetzelfde eerste kwart deed Emma Boermans iets terug. Zij tikte van dichtbij de gelijkmaker binnen.

Het Engelse publiek was inmiddels verplaatst naar de tribune op veld 1 en moedige de Duitsers aan. Als de Belgen immers met twee doelpunten verschil zouden verliezen, ging Engeland door naar de halve finales. Maren Kiefer, Jule Bleuel en Emma Boermans kregen grote kansen voor de Duitsers, maar de Belgen verdedigden goed. Een gelijkspel was voldoende, dus de ploeg dekte zich in. Met dit resultaat degradeert Wit-Rusland. De winnaar van het duel tussen de Jong Oranje Dames en Spanje treft België, de verliezer Duitsland.

Gespeelde wedstrijden Winst Gelijk Verloren Punten
Duitsland* 3 2 1 0 7
België* 3 0 3 0 3
Engeland 3 0 2 1 2
Wit-Rusland 3 0 2 1 2

Engeland – Wit Rusland 2-2 (1-0)

De dames van Engeland en Wit-Rusland openden de zesde speeldag van het EK U21 in Valencia op veld 2. De twee ploegen boden elkaar tegenstand, maar het was Engeland dat de meeste aanspraak maakte op de overwinning. Toch werden de punten gedeeld.

De actie van Vicki McCabe was er een voor in de boeken. De Engelse spits veroverde de bal op het middenveld, slalomde door de as en de defensie van Wit-Rusland heen en sloeg vervolgens onberispelijk met haar forehand in de lange hoek. Het tweede, op het oog verlossende, Engelse doelpunt.

Jen Park maakte direct in het tweede kwart de openingstreffer. Nadat Engeland al drie strafcorners verspeelde met een flats vanaf de kopcirkel, was het de variant die wel slaagde. Eigenlijk moest Lily Walker binnen tippen, maar haar inzet verdween op de lat. Park benutte de rebound. Het rustsignaal had al geklonken toen Engeland een strafbal kreeg. Catherine De Ledesma speelde de keeper voorbij, maar werd onderuit gelopen. Katie Birch zag haar inzet gekeerd worden door de sterkte Wit-Russische keepster.

McCabe leek net op tijd het verlossende tweede doelpunt te maken, want in de slotfase kreeg Wit-Rusland een reeks strafcorners. Met succes. Karyna Mihunova tipte tien minuten voor tijd raak. Het werd nog erger voor de Engelsen toen ook vijf minuten voor tijd Dziyana Batsiukova binnen kon tippen. McCabe kreeg in de slotminuten nadat ze zelf een strafcorner haalde, een gigantische kans, maar de 2-2 bleef op het scorebord staan.

Het tweede gelijke spel voor de Engelsen. Nadat er eerder verloren werd van Duitsland (1-3) en gelijkgespeeld tegen de Belgen (1-1). Nagelbijtend zullen zij vanmiddag kijken naar het duel tussen die twee. De Belgen moeten met minimaal twee doelpunten verschil verliezen, willen de Engelsen aanspraak maken op de tweede plek. Als de Belgen met vier doelpunten verschil of meer verliezen vanmiddag van Duitsland, degradeert die ploeg.

Spanje – Nederland 1-4 (0-2)

Het wedstrijdverslag is hier te lezen.

Frankrijk – Ierland 0-1 (0-1)

Ierland en Frankrijk sloten samen de poulefase af. Beide ploegen kunnen degradatie, net als Wit-Rusland, naar de B-divisie niet meer ontlopen, maar zullen zaterdag en zondag nog plaatsingswedstrijden spelen. Ierland won de wedstrijd met een nipt verschil.

Het was Ierland dat de meeste aanspraak maakte op een overwinning. Hoewel het spel zich voornamelijk op het middenveld afspeelde, waren de Ieren sterker. Op de kansen die The Green Army wel kreeg, had Lucie Ehrmann telkens een antwoord. De Franse keepster verzamelde al veel tegentreffers, maar speelt een sterk toernooi.

Vlak voor rust was het dan toch raak voor de Ieren. Hannah McLoughlin scoorde voor een veldgoal haar ploeg, nadat ze al diverse strafcorners gekeerd zagen worden. Ierland poogde de nipte voorsprong uit te breiden, maar daardoor kon Frankrijk af en toe gevaarlijk counteren.

Het werd een wedstrijd van het publiek, toen de tribune op veld twee achter hun ploeg ging staan. Het ging van ‘Allez les bleus’ of in ‘Come on Ireland’. De wedstrijd werd slordiger. Eenvoudige passes mislukte en kansen bleven uit. Het publiek vermaakte zichzelf, waardoor McLoughlin voor de enige treffer van de avond zorgde.