Round-up EK U21 (D): Jong Oranje en Spanje naar laatste vier

Op de vijfde speeldag van het Europees kampioenschap onder 21 jaar in Valencia hebben de Jong Oranje Dames ook hun derde poulewedstrijd met ruime cijfers gewonnen. Rusland werd met 9-0 verslagen. Gastland Spanje won met 4-0 van Ierland. Deze uitslagen betekenen dat Nederland en Spanje zich hebben geplaatst voor de halve finales. Ierland en Frankrijk zijn gedegradeerd.

Ierland – Spanje 0-4 (0-2)

Het nog puntloze Ierland nam het op tegen het gastland dat de volle mep had gescoord uit twee poulewedstrijden. De Ierse ploeg ging op de openingsdag verrassend onderuit tegen Rusland (0-1) en verloor daarna van Nederland (1-5). Spanje rekende af met Frankrijk (3-1) en Rusland (4-2).

Ierland begon goed aan het duel en forceerde al snel twee strafcorners. Het leverde geen doelpunt op, maar Spanje had het wel lastig met de Ierse ploeg. De ommekeer voor de Spaanse ploeg kwam vlak voor het verstrijken van het eerste kwart. Patricia Alvarez werd bij een individuele actie op haar stick getikt, waarna de scheidsrechter naar de strafbalstip wees. Laura Barrios wist wel raad met deze kans en zette Spanje op voorsprong.

Het doelpunt was het zetje in de rug dat Spanje nodig had. In het tweede kwart werd direct de eerste strafcorner benut. Isabel Zaldua flatste de bal in de linkerbenedenhoek. Na negentien minuten zat Spanje al op rozen. Toch was Ierland vlak voor rust dichtbij de aansluitingstreffer. De tip-in van Michelle Barry na een voorzet Michelle Carey ging er net niet in. Het was een fase waarin de Ierse ploeg Spanje weer even onder druk kon zetten op eigen helft.

De voorsprong van Spanje kwam niet meer in gevaar. Na rust ging de ploeg op volle kracht op jacht naar een derde treffer. Vier strafcorners liet Spanje onbenut voordat Laura Barrios na een scrimmage in de Ierse cirkel keepster Elizabeth Murphy kon verslaan.

Murphy werd aan het begin van het vierde kwart gewisseld voor een extra veldspeelster. Zonder keepster leek de zevende strafcorner voor Spanje een zeker doelpunt op te leveren. De inzet van Barrios werd echter op de lijn gestopt. En daar zat een Ierse voet bij waardoor Spanje een strafbal kreeg. Murphy keerde terug onder de lat en stopte de push van Barrios om vervolgens weer plaats te maken voor een extra veldspeelster.

Uiteindelijk maakte Spanje alsnog een doelpunt. Sara Barrios profiteerde van een foutje van Erika Markey en schoof de bal in het lege doel voor de 4-0 overwinning. Door deze zege plaatst Spanje zich net als de Jong Oranje Dames voor de halve finales. Beide ploegen spelen morgen tegen elkaar om de winst in de poule.