Round-up EK U21 (H): Engeland tegen JOH in halve finales

Op de zesde speeldag van het EK onder 21 jaar in Valencia heeft naast Spanje ook Engeland zich geplaatst voor de halve finales. Engeland speelde met 1-1 gelijk tegen gastland Spanje en dat punt was voldoende om vice-kampioen België voor te blijven in de poule. België won eerder op de dag met 6-0 van Polen en moest lang wachten op het resultaat van Engeland. Duitsland verpulverde buurland Oostenrijk met 9-2 en Frankrijk hield zeer verrassend Nederland op een gelijkspel: 0-0.

Spanje – Engeland 1-1 (0-0)

Blijdschap bij Engelsen na afloop van het duel. Met de puntendeling plaatste Engeland zich ten koste van vice-kampioen België voor de halve finales van het EK. De Belgen wonnen eerder op de dag met 6-0 van Polen dus de Engelsen wisten dat ze genoeg hadden aan een gelijkspel om zich bij de laatste vier te scharen.

Na twee doelpuntloze kwarten kwam Engeland in de veertigste minuut op voorsprong na een benutte strafcorner van Edward Way. Met deze stand zouden de Engelsen zelfs als poulewinnaar eindigen en Nederland in de halve finales ontlopen.

In de slotfase kwam Spanje toch nog op gelijke hoogte. Enrique Zorita pushte raak vanaf de kop van de cirkel. Een nederlaag werd zodoende voorkomen en eindigden de Spanjaarden als poulewinnaar. In de halve finales speelt het gastland zaterdag tegen Duitsland. De Engelsen nemen het dan op tegen Nederland.

Minuut Doelpuntenmaker Score
40 Edward Way (sc) 0-1
59 Enrique Zorita (sc) 1-1

België – Polen 6-0 (2-0)

Met slechts een punt uit twee wedstrijden moest België het laatste pouleduel van het nog puntloze Polen winnen en het liefst met grote cijfers om de kansen op een plek in de halve finales levend te houden. De Belgen waren daarbij wel afhankelijk van de andere wedstrijd in de poule tussen Engeland en Spanje, later op de dag.

De eerste opdracht was zelf winnen en dat deden de Belgen ook. Toch duurde het tot het slot van het eerste kwart voordat het eerste Belgische doelpunt viel. Tobias Biekens, net terug in het veld na een groene kaart, opende de score en minuut later gevolgd door de rake strafcorner van Romain Delavignette.

Pas na rust pakten de Belgen de doelpuntenproductie weer op. Twee goals van Emile Esquelin en een treffer in overtal van Thibeau Stockbroekx, die komend seizoen voor Oranje-Rood speelt, zorgden voor een 5-0 stand na drie kwarten.

Halverwege het laatste kwart pushte Max Muschs uit een strafcorner zijn ploeg naar de 6-0. Deze ruime bleek uiteindelijk niet voldoende voor een plek bij de laatste vier.

Oostenrijk – Duitsland 2-9 (0-4)

Na twee dikke nederlagen tegen Nederland (0-10) en Frankrijk (1-6) bestond voor Oostenrijk opnieuw de vrees voor een grote nederlaag. Duitsland hield eerder dit toernooi al huis tegen Frankrijk (9-1). De titanenstrijd met Nederland werd woensdag dan wel verloren (2-1), maar het duel tegen Oostenrijk leek een uitermate geschikt potje voor de Duitsers om zich te revancheren. Dat deden ze ook, maar de doelpuntenproductie kwam langzaam op gang.

Waar Nederland de Oostenrijkers al snel op achterstand hadden gezet, duurde het bij de Duitsers tot het slot van het eerste kwart voordat het eerste doelpunt viel. Na een snelle en goed gespeelde aanval tikte Christian Schellinger de bal bij de tweede paal binnen. Tot dan had Oostenrijk de beste kans van het duel gehad. De backhand van Phillip Schippan werd gered door keeper Alexander Stadler.

Oostenrijk was af en toe gevaarlijk in de counter. Met net als eerder Schippan stuitte Lucas Loser op keeper Stadler. De eerste strafcorner leverde wel een doelpunt op. Andreas Kapounek werkte de rebound in het Duitse doel. De treffer viel in het derde kwart toen Duitsland de voorsprong inmiddels had uitgebouwd naar 5-0.

De Duitsers waren duidelijk sterker en sprintten in het tweede kwart weg van de Oostenrijkers. Justus Weigand pushte raak uit een strafcorner, nadat hij nog geen minuut eerder ook al had gescoord. Thies Prinz bepaalde de ruststand op 4-0. Hij kon bij de tweede paal de bal eerste aannemen en daarna in alle rust de bal in het doel schieten.

Na rust – in Valencia duurt de pauze tussen het tweede en derde kwart een kwartier vanwege de warme omstandigheden – werd de score door Duitsland nog meer opgevoerd. Raphael Hartkopf tekende voor de 6-1 nadat hij de tweede rebound na een strafcorner in het doel schoot, waarna ook Linus Michler scoorde.

In het vierde kwart wisselde Oostenrijk van keeper. Paul Trnka nam de plaats onder de lat over van Laurenzo Rizzo. De Duitsers besloten zonder keeper verder te spelen. Die beslissing leverde Oostenrijk een doelpunt op, want de strafcorner werd door Nikolas Wellan in de benedenhoek gepusht nadat de eerste poging er was uitgelopen door de Duitse verdediging. In het slot scoorde Duitsland nog twee keer via Benedikt Schwarzhaupt uit een corner en Hartkopf die daarmee de eindstand op 9-2 bepaalden.

13 Christian Schellinger 0-1
21 Justus Weigand 0-2
21 Justus Weigand (sc) 0-3
26 Thies Prinz 0-4
34 Christian Schellinger 0-5
36 Andreas Kapounek (sc) 1-5
37 Raphael Hartkopf (sc) 1-6
42 Linus Michler 1-7