Round-up EK U21 (H): Spanje door, België pakt eerste punt

Op de vierde vierde speeldag van het EK U21 in Valencia heeft Spanje ook zijn tweede poulewedstrijd gewonnen. Na de 2-0 zege op België was maandag Polen geen partij voor het gastland. Het werd liefst 6-1. Op het tweede veld kwamen de Belgen niet verder dan 1-1 tegen Engeland. Deze uitslagen betekenen dat Spanje zeker is van een plek in de halve finales.

Spanje – Polen 6-1 (5-1)
Met vijf doelpunten in het eerste kwart, waarvan drie in de eerste vijf minuten, kende het duel een spectaculair begin. Polen opende de score na vier minuten met een goal van Eryk Bembenek. De vreugde was van korte duur, want een minuut later stond het gelijk. Enrique Zorita pushte de eerste Spaanse strafcorner hard op de plank. Er was nauwelijks afgeslagen of Ignacio Cobos liep juichend weg nadat hij Spanje op voorsprong had gebracht.

De 3-1 en 4-1 voor Spanje vielen ook nog in het eerste kwart. Alvaro Tello werd onreglementair naar de grond gebracht waarna Zorita de strafbal benutte. Daarmee was de honger nog niet gestild, want een minuut later pushte Zorita de tweede strafcorner voor Spanje prima in de bovenhoek: 4-1.

Een prima uitgespeelde aanval betekende vroeg in het tweede kwart de 5-1 voor Spanje. Marc Reyne hoefde de bal alleen maar over de doellijn te tikken.

De Spanjaarden kregen vervolgens nog twee goede kansen om de score te verhogen. De schoten van Reyne en Gonzalo Quijano misten precisie. Polen kwam nog wel een keer in de cirkel, maar Gracjan Jarzynski kon geen ploeggenoot bereiken waardoor het gevaar voor Spanje was geweken.

Na rust stokte de doelpuntenproductie. Spanje kreeg een aantal kansen, maar scoorde slechts een keer. Die zesde treffer was er een van grote schoonheid. De aanval over meerdere schijven, opgezet vanaf de eigen helft, werd afgerond door Tello. Ook Polen kreeg nog een goede kans uit hun eerste strafcorner. Jakub Chumenczuk slaagde er bij de variant er niet in om doelman Luis Calzaldo, die in de rust Rafael Alvarez onder de lat had vervangen, te passeren.

Engeland – België 1-1 (0-1)
De mannen van België en Engeland maakten er een echte strijd van op het EK in Valencia. De avondwedstrijd tussen de twee ploegen eindige in een gelijke stand. Engeland brengt daarmee het puntentotaal naar vier, de ploeg van bondscoach Jeroen Baart heeft na de verliespartij tegen de Spanjaarden, het eerste punt binnen.

Het was de wedstrijd van de twee smaakmakers. Aan de ene kant Zachary Wallace, aan de andere kant William Ghislain. Eerstgenoemde liet meteen zien wat zijn bedoelingen waren tegen de Belgen. Eenvoudig slalomde hij door de as van de Belgische defensie, maar zijn vizier stond nog niet op scherp. Aan de andere kant mocht Nicholas Park twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar zonder resultaat. Hij zag zelfs Engeland counteren uit een van zijn inzetten. Timothy Luyten moest aan de noodrem trekken, waardoor België even met tien stond. Dat kwam hem bijna duur te staan, toen ook Edward Way zijn sleeppush mocht vertonen. Het was keeper Simon Vandenbroucke die knap stand hield.

Tobias Biekens onderschepte even later de bal behendig bij de laatste man van Engeland. Biekens had een vrije weg richting de goal, maar verloor onhandig zijn stick. Max Muschs kwam sterk over de achterlijn binnen, maar koos voor de korte hoek en de inzet van Ghislain na een mooie solo, vloog hoog over. Vlak voor rust was het dan toch raak, voor de Belgen die steeds beter in de wedstrijd kwamen. Roman Duvekot passeerde wat Engelse verdedigers en liet zo Dylan Englebert vrij binnen pushen.

Met twee grote tip kansen voor Stuart Rushmere begon Engeland sterk na rust. James Oates kreeg nog een dot van een kans. Alleen een zwak backhandschot van doelpuntenmaker Englebert stond daar tegenover. De Belgen speelden fysiek en stonden met drie gele kaarten – voor Loic Sidler, Romain Delavignette en Emile Esquelin – vaak in ondertal. Uiteindelijk was het Wallace die daar optimaal van profiteerde. Hij passeerde vanaf de achterlijn de keeper en tenniste de gelijkmaker in de netten. De Belgen maakten in de slotfase nog het meeste aanspraak op een overwinning, maar gescoord werd er niet meer.