Voorzitter Spaanse bond Santi Deo: ‘Nu juist wedstrijden spelen’

‘We zijn diep bedroefd over de aanslagen. Maar we spelen daarom juist de wedstrijden vandaag en morgen op het EK’, reageert Santiago Deo, de voorzitter van de Spaanse hockeybond op de aanslagen in Barcelona vrijdag, waar zeker dertien mensen zijn overleden en ruim honderd mensen gewond zijn geraakt. Vanavond spelen de Oranje Dames tegen Spanje. Er zal voor de wedstrijd een minuut stilte zijn voor de slachtoffers en de teams spelen met rouwbanden.

‘Ik ga nu bij de Europese Hockeybond (EHF) vragen of we morgen met de mannen tegen het Nederlands elftal ook met een minuut stilte en met rouwbanden kunnen spelen. Ik ga ervan uit dat dit verzoek gehonoreerd wordt’, vertelt Deo, die vrijdagochtend vanuit Barcelona naar Amsterdam vloog en bij het EK in Amsterdam blijft.

Volgens Deo – een voormalig internationaal scheidsrechter – komt meer dan de helft van de Spaanse hockeyers en hockeysters uit Barcelona of CataloniĆ«. Wat hij nu weet, is dat er geen familie of vrienden van de hockeyteams zijn geraakt door de aanslag. Ondanks al het verdriet en de bedompte stemming in het Spaanse kamp, die al eerder met aanslagen te maken kregen in Madrid in 2004, wil Santi Deo wel benadrukken dat terroristen niet hun leven kunnen bepalen.

‘Ik vind het belangrijk om vanuit mijn persoonlijke opinie te benadrukken dat terroristen ons leven niet kunnen veranderen. Wij zullen samen zijn en dicht bij elkaar kruipen. En die wedstrijden spelen en verder gaan met ons leven. Dat is de enige manier om hiermee om te gaan en de oorlog tegen ze te winnen. Om door te gaan met ons leven. En de mensen die zijn overleden te eren.’


Wat vind jij? Praat mee...