WK-blik: ambitieus India klopt op deur van wereldtop

Liefst 44 wedstrijden worden gespeeld tijdens het WK Dames in Amsterdam en Terrassa. Elke dag pikken wij er een opvallende krachtmeting tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Engeland-India Zondag 3 juli. Afslag: 16.30 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
Beide landen hebben medaille-ambities op dit WK. Echter, de meeste ogen zullen zijn gericht op India. De ploeg van bondscoach Janneke Schopman wil de stap naar de absolute wereldtop zetten. Daarmee wil India voortborduren op de vierde plaats tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Tokio en de derde plaats recentelijk in de Pro League.

Over de Pro League gesproken. Was er niet iets met de wedstrijden tussen Engeland en India?
Dat klopt. Er ging een streep door de twee wedstrijden begin april tussen India en Engeland. Vanwege corona-perikelen en blessures besloot de Engelse bond de dames niet af te laten reizen naar Bhubaneswar. Vervolgens slaagden beide partijen er niet in om samen met de FIH andere data te vinden voor de wedstrijden, waarna na overleg werd besloten de zes beschikbare punten aan India toe te kennen.

India eindigde dus als derde in de Pro League. Hoe deed Engeland het?
Een flink stuk minder. De ploeg sloot de prestigieuze landencompetitie af op een zevende plaats. Er werden flink nederlagen geleden tegen Argentinië (twee keer 5-2), Duitsland (4-1) en België (4-1). Tegen China werd in twee duels slechts een punt gepakt en hekkensluiter Verenigde Staten werd pas na shoot-outs op de knieën gedwongen. Engeland versloeg een keer wel de Oranje Dames. Het werd in Londen 3-1, maar Nederland speelde toen niet in de sterkste opstelling.

Keepster Maddie Hinch in actie voor Engeland tijdens het Pro League-duel met Nederland in Londen. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Engeland kreeg ook nog te maken met een afvaller vlak voor het WK
Ja, dat klopt. Flora Peel moest vlak voor de start vanwege een blessure een streep zetten door haar eerste WK-deelname. De 25-jarige middenvelder, afgelopen seizoen nog spelend voor HDM, is inmiddels vervangen door reserve Darcy Bourne.

En India? Wel compleet?
Ook niet helemaal, want Rani Rampal ontbreekt in de WK-selectie. De ervaren kracht, in India omschreven als de talisman van het team, was niet volledige fit na haar hamstring blessure. Schopman beschikt tijdens het wereldkampioenschap wel over Gurjit Kaur, Wereldspeelster van het Jaar 2020-2021, Sharmila Devi, Talent van het Jaar 2020-2021, Savita, Keepster van het Jaar 2020-2021, en Lalremsiami, Talent van het Jaar in 2019.

Hoe goed kennen beide landen elkaar?
Beide ploegen speelden dit seizoen dus niet tegen elkaar in de Pro League. De laatste keer dat India en Engeland elkaar troffen, was vier jaar geleden op het WK in Londen. In de poulefase eindigde de wedstrijd onbeslist: 1-1. Eerder dat jaar won Engeland tijdens de Commonwealth Games brons na een 6-0 zege op India. In totaal won de Engelse ploeg drie onderlinge ontmoetingen, India slechts één. Drie confrontaties eindigden gelijk. Op het WK kwamen India en Engeland elkaar niet alleen in 2018 tegen, maar ook in 2006 en 1998.

Op wie moeten we ons geld zetten?
Dat is een lastige. Het kan deze wedstrijd eigenlijk alle kanten op. Gezien de recente resultaten in de Pro League heeft India duidelijk een streepje voor, maar in wedstrijden waar iets op het spel staat is Engeland of Groot-Brittannië toch vaak de bovenliggende partij. Maar laten we dit keer een gokje wagen en ons geld inzetten op India.

Staat er nog een rekening open?
Zeker weten. India verloor vorig jaar de strijd om het olympisch brons met 4-3 van Groot-Brittannië na een 3-2 voorsprong. Ja, het klopt dat de tegenstander nu Engeland heet, maar twaalf speelsters van Team GB maken deel uit van de Engelse WK-selectie.

Vreugde bij de Indiase dames na de 4-2 zege in de Pro League op de Verenigde Staten. Foto: FIH/Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...