WK-blik: België en Chili op jacht naar kwartfinale tegen Oranje

Zaterdag beginnen in Amsterdam de cross-overs van het wereldkampioenschap. Wij pikken er een opvallende krachtmeting uit: België-Chili. Afslag: 19.30 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
Het land dat als winnaar uit de strijd komt, speelt dinsdagavond in het Wagener Stadion de kwartfinale tegen Nederland.

Speelden de Belgen niet in Spanje?
Klopt, ja. Althans, de poulefase. Omdat ze in hun groep als tweede zijn geëindigd, achter Australië en vóór Zuid-Afrika en Japan, moesten ze hun koffers inpakken en het vliegtuig naar Nederland instappen en dienen ze hun cross-over in Amsterdam te spelen. De Red Panthers, onder leiding van Raoul Ehren langzaam op weg naar de wereldtop, hebben zichzelf sowieso geen dienst bewezen door tweede te worden. Bij zowel de eerste als de derde plaats in de poule was topfavoriet Nederland pas in de halve finale de mogelijke tegenstander geweest. Nu lonkt de confrontatie met de nummer één van de wereld in de kwartfinale al.

Zijn de Chilenen alweer terug op aarde?
Dat is te hopen voor ze. Hun wedstrijd tegen Nederland van afgelopen woensdag (3-1) stond vooral in het teken van zoveel mogelijk genieten. Kort voor de afslag was immers duidelijk geworden dat ze zich als WK-debutant voor de cross-overs hadden geplaatst en ze niets meer te verliezen hadden. Tegen België zullen de Chilenen de feeststemming achter zich moeten laten om aanspraak op de overwinning te kunnen maken.

Bondscoach Raoul Ehren van de Belgische dames. Foto: FIH

Op wie moeten we letten bij België?
Charlotte Englebert. Hoewel ze nog maar 21 jaar is, kunnen we haar eigenlijk al geen talent meer noemen. Englebert behoort nu al tot de beste speelsters ter wereld.

Op wie moeten we letten bij Chili?
Francisca Tala. Afgelopen week had ze haar teamgenoten beloofd om haar vriend ten huwelijk te vragen wanneer ze tegen Nederland zou scoren (3-1 verlies), iets wat haar nog lukte ook, waardoor het nu tot een bruiloft komt. Benieuwd welke belofte ze haar team heeft gedaan wanneer ze een doelpunt maakt tegen België.

Hoe goed kennen de teams elkaar?
Daar kunnen we kort over zijn: slecht. De laatste keer dat ze tegen elkaar speelden, was tijdens een serie oefenwedstrijden in 2018. Twee keer ontmoetten ze elkaar op een toernooi: tijdens de HWL Semi-Final in 2013 en de Champions Challenge II in 2011. Beide keren won België.

Fans van Chili in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Wat als het shoot-outs worden?
Dan lijken de Chilenen in het voordeel. Zij plaatsen zich voor dit wereldkampioenschap door tijdens de halve finale van de Pan-American Cup de Verenigde Staten uit te schakelen met shoot-outs. Keepster Claudia Schüler liet niet één van de vier ballen door. Voor de Red Panthers zijn shoot-outs al jaren hun achilleshiel.

Op welk land moeten we ons geld zetten?
Toch op België. Zonder twijfel. Zij hebben simpelweg meer kwaliteit dan Chili en zouden deze cross-over moeten winnen.


Wat vind jij? Praat mee...