WK-blik: sleutelduel voor België en Australië. Het is blijven of verkassen

Liefst 44 wedstrijden worden gespeeld tijdens het WK Dames in Amsterdam en Terrassa. Elke dag pikken wij er een opvallende krachtmeting tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: België-Australië. Dinsdag 5 juli. Afslag: 21.30 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
De wedstrijd is voor zowel België als Australië het sleutelduel in Poule D. Bij een overwinning is de groepswinst zo goed als zeker. En die eerste plek is belangrijk voor het verdere verloop van het toernooi.

Interessant. Leg eens uit.
Op basis van de standen op dit moment komt de groepswinnaar van Poule D in de knock-outfase uit aan de ‘goede’ kant van het speelschema. Want, aan deze kant van het schema kunnen de topfavorieten voor de wereldtitel, Nederland en Argentinië, tot de finale worden ontlopen. Als België of Australië als tweede eindigt in de poule dan kan een confrontatie met Nederland al in de kwartfinales op de loer liggen. Met een eventuele derde plaats in de poule zou België of Australië Nederland of Argentinië pas in de finale kunnen treffen.

En het reizen tussen Terrassa en Amsterdam. Hoe zit dat?
De groepswinnaar van Poule D blijft in Terrassa en speelt pas op 13 juli haar kwartfinalewedstrijd. De nummer twee van de poule reist van Terrassa naar Amsterdam om op 9 juli een cross-over te spelen, waarna op 12 juli het duel in de kwartfinales op het programma staat. De halve finale is dan op 16 juli weer in Terrassa. Dit is ook de route voor de nummer drie van de poule.

De Australische dames voorafgaand aan hun WK_duel met Japan in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Hoe deed Australië het in de eerste wedstrijd?
De Australische dames wonnen met 2-0 van Japan, maar die overwinning werd pas in de slotfase binnengesleept dankzij treffers van Mariah Williams en Ambrosia Malone. Die zege heeft zeker het zelfvertrouwen een boost gegeven. En dat had de ploeg ook wel even nodig. De Hockeyroos speelden vanwege de coronacrisis weinig internationale wedstrijden en zagen vlak voor de start van het WK Meg Pearce en Brooke Peris met blessures wegvallen. Met name het verlies van Peris, vice-aanvoerder en 186 interlands, was een gevoelige klap voor bondscoach Katrina Powell, die met een jonge selectie naar het WK is afgereisd van wie twaalf speelsters nooit eerder WK-minuten hebben gemaakt.

En België?
De ploeg van bondscoach Raoul Ehren won met 4-1 van Zuid-Afrika. Op de overwinning viel niets af te dingen, hoewel de Red Panthers er pas in het vierde kwart in slaagden de Zuid-Afrikaanse ploeg definitief op de knieën te dwingen. De doelpunten werd eerlijk verdeeld onder Stephanie Vanden Borre en Charlotte Englebert. Vanden Borre was beide keren trefzeker vanaf de kop van de cirkel. Ook Englebert scoorde uit een strafcorner en maakte een velddoelpunt.

Hoe goed kennen de landen elkaar?
Beide ploegen speelden twee jaar geleden voor het laatst tegen elkaar. In de Pro League eindigden beide confrontaties in Sydney in een gelijkspel. De Australische dames wonnen na het eerste duel de shoot-outserie, België was de beste in de tweede shoot-outserie. In de onderlinge balans heeft Australië nog steeds de overhand (G7 V2), maar in de recentere duels komt België steeds beter voor de dag met twee zeges en geen enkele nederlaag in reguliere speeltijd in de laatste vijf duels.

Bondscoach Raoul Ehren van de Belgische dames. Foto: FIH

Op wie moeten we ons geld zetten?
België is de favoriet in deze wedstrijd. Niet alleen is de ploeg meer op elkaar ingespeeld, het afgelopen jaar speelden de Red Panthers in de Pro League tegen zeven landen die ook op het WK aanwezig zijn. Australië kon zich vanwege de coronapandemie afgelopen seizoen alleen meten met Nieuw-Zeeland. Bovendien verkondigden de Belgische dames voorafgaand aan het WK in de media dat ze voor de groepswinst gaan. Het zelfvertrouwen is er dus we zetten ons geld in op de zuiderburen.

Staat er nog een rekening open?
Nee, eigenlijk niet. Er zijn geen verse wonden of trauma’s of het zou moeten zijn dat België eindelijk eens op een WK een zege wil boeken op Australië. In drie eerdere ontmoetingen, in 1981, 2014 en 2018, werd twee keer verloren en een keer gelijkgespeeld.


Wat vind jij? Praat mee...