WK-blik: wordt het WK voor Spanje óf voor India een desillusie?

Liefst 44 wedstrijden worden gespeeld tijdens het WK Dames in Amsterdam en Terrassa. Elke dag pikken wij er een opvallende krachtmeting tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Spanje-India. Zondag 10 juli. Afslag: 21.30 uur.

Waarom is dit duel bijzonder?
Het is de laatste wedstrijd in de cross-overs. De winnaar van het duel plaatst zich als achtste en laatste voor de kwartfinales. En die kwartfinalewedstrijd staat op woensdag 13 juli gepland tegen Australië in Terrassa. De verliezer speelt morgen (11 juli, red.) tegen Canada, ook in Terrassa. Het is ook het duel tussen landen die ambities hebben die verder liggen dan een plek bij de laatste acht. De een zal de gekoesterde WK-droom in stand houden, voor de ander eindigt het WK in een desillusie.

Hoe is Spanje in de cross-over terechtgekomen?
Gastland Spanje eindigde als tweede in Poule C achter Argentinië. Las Red Sticks openden het WK met een 4-1 zege op Canada, daarna werd met dezelfde cijfers verloren van titelfavoriet Argentinië. Het laatste pouleduel van Spanje eindigde opnieuw in 4-1. Dit keer werd Zuid-Korea verslagen.

Lily Owsley (l) and Navjot Kaur (r) in duel tijdens Engeland-India op het WK in Amsterdam. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

En India?
India eindigde als derde in de Poule des Doods met slechts twee punten. In Poule B hield de ploeg van bondscoach Janneke Schopman op basis van doelsaldo het China van Alyson Annan ternauwernood achter zich. Tegen de Chinezen werd gelijkgespeeld (1-1) net als tegen Engeland (1-1). Het laatste pouleduel met Nieuw-Zeeland ging met 4-3 verloren.

Op wie moeten we letten bij India?
Katariya Vandana. De 30-jarige aanvalster is met drie doelpunten de topscorer aan Indiase kant. Ze scoorde tot nu toe in elke poulewedstrijd. Vandana is vooral gevaarlijk met de tip uit de strafcorner.

Op wie moeten we letten bij Spanje?
Laura Barrios. De 21-jarige aanvallende middenvelder, komend seizoen spelend voor Kampong, is dan wel geen doelpuntenmachine, maar speelt vaak een belangrijke rol in de aanloop naar een doelpunt van de Spaanse ploeg.

Hoe goed kennen de teams elkaar?
Spanje en India kwamen elkaar dit jaar twee keer tegen tijdens de Pro League. Zowel Spanje (4-3) als India (1-2) won een wedstrijd. In 2019 en 2018 speelden de ploeg een trits aan oefenwedstrijden tegen elkaar. In 1974, 1978 en 2006 troffen Spanje en India elkaar op het WK. India won twee van die wedstrijden, Spanje de laatste.

Vreugde bij Xantal Gine na haar doelpunt voor Spanje tegen Zuid-Korea op het WK in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Wat als het shoot-outs worden?
In de Pro League speelde zowel India als Spanje vier keer om een bonuspunt. Spanje won van Duitsland en de Verenigde Staten, maar verloor van Nederland en China. India pakte een bonuspunt tegen Duitsland en Argentinië, maar verloor ook van Duitsland en Nederland. Bij de Spaanse ploeg heeft Laura Barrios een honderdprocentscore in de shoot-outserie met drie uit drie. Lucia Jimenez miste slechts een keer in vier pogingen en Xantal Gine is twee uit drie. Bij India verzilverde Navneet Kaur twee uit en twee, net als Sonika.

Op welk land moeten we ons geld zetten?
Het is een interessant duel, misschien wel de wedstrijd in de cross-overs waarin de ploegen het meest aan elkaar zijn gewaagd. Er valt daarom niet duidelijk een favoriet aan te wijzen. Het kan eigenlijk alle kanten op. Toch speelt een aantal factoren wellicht in het voordeel van Spanje. Ondanks de nederlaag tegen Argentinië won de ploeg ook twee keer ruim in tegenstelling tot India dat nog niet won. Daarnaast hebben de Spaansen het thuisvoordeel. Misschien niet doorslaggevend, maar een steuntje in de rug is altijd wel lekker. We zetten ons geld daarom in op Spanje.


Wat vind jij? Praat mee...