WK dag 10: Australië en België naar halve finales

België heeft zich als tweede ploeg verzekerd van een plek in de halve finale van het WK in Bhubaneswar. Dat lukte Australië dinsdag al eerder op de dag tegen Spanje (4-3). De Belgen versloegen Nieuw-Zeeland met 2-0. De ploeg van Michel van den Heuvel treft in de halve finale de winnaar van het duel tussen Nederland en Zuid-Korea.

De dag begon nog zo slecht voor België. Toen het nieuws naar buiten kwam dat strafcornerkanon Alexander Hendrickx dit WK niet meer in actie komt. Hij raakte tijdens het laatste poule-duel geblesseerd aan zijn knie. Een aderlating. Een enorm gemis. Maar Tom Boon bewees dat ook hij beschikt over een dijk van een corner. De eerste de beste mogelijkheid was direct raak voor de spits: 1-0. Alweer zijn zesde van dit toernooi.

Florent van Aubel verdubbelde die score in het tweede kwart. De aanvaller van Pinoké lette goed op bij een stuiterbal van Simon Gougnard. Later mocht ook Loïck Luypaert zijn corner testen, maar dat mislukte. De derde kans was weer voor Boon, maar ook die inzet mislukte. Onder toeziend oog van Hendrickx, die toekeek vanaf de tribune.

Maar had Nieuw-Zeeland dan helemaal niks in te brengen? Jawel. Zeker in het vierde kwart. Toen kreeg Nieuw-Zeeland de kans op de aansluitingstreffer via de strafcorner. Maar die inzet werd op een haar na mis getipt. Vervolgens kreeg ook Connor Greentree een dot van een kans. Niet veel later schoot ook een backhand van Simon Child rakelings voorlangs.

Met nog zeven minuten op de klok haalde Nieuw-Zeeland de keeper eruit. Alles of niks. Dat veranderde niks meer aan de eindstand. De Kiwi’s zijn uitgeschakeld, België speelt vrijdag de halve finale.

Alexander Hendrickx naast reserve Thibeau Stockbroekx op de tribune. Foto: Willem Vernes

Australië – Spanje 4-3

Het is bondscoach Max Caldas met Spanje niet gelukt om in de kwartfinale te stunten op het WK in India. Na een Spaanse 2-0 voorsprong stelde Australië na rust orde op zaken: 4-3. De nummer één van de wereld staat in de halve finale tegenover de winnaar van het duel tussen Engeland en Duitsland, dat woensdag op het programma staat.

Heel even leek opnieuw een daverende verrassing in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar in de maak. Na de uitschakeling van India en Argentinië was Spanje dichtbij om Australië te vernederen.

Tegen de verhoudingen in – Australië miste de eerste vier strafcorners – kwam Spanje namelijk brutaal aan de leiding. Aan het begin van het tweede kwart opende Xavier Gispert met een fraaie backhand in de lange hoek de score, waarna Marc Recasens de Spaanse voorsprong verdubbelde: 0-2. Vlak voor rust had Borja Lacalle zelfs de 0-3 op zijn stick. De Australische keeper Andrew Charter was al verslagen, maar de Spaanse aanvaller kwam een fractie tekort om met recht te mogen juichen.

Een dure misser, zo bleek nog geen dertig seconden later. Flynn Ogilvie stond vogeltje vrij in de cirkel om de bal hard achter de Spaanse keeper Adrian Rafi te werken: 1-2. Het begin van de Australische comeback. De tweede helft was nog geen minuut oud of aanvoerder Aran Zalewski zorgde alweer voor de gelijkmaker. Met twee rake strafcorners gooide Jeremy Hayward roet in het Spaanse eten: 2-4.

Den Bosch-speler Jeremy Hayward zorgde met twee rake strafcorners voor de 4-2 voorsprong. Foto: Willem Vernes

De aansluitingstreffer van Spanje volgde nog in het derde kwart. Na een reeks van vier gemiste strafcorners pushte aanvoerder Marc Miralles raak: 3-4. Het publiek in het Kalinga Stadium ging er nog eens goed voor zitten en juichte iedere Spaanse aanval hard toe. Met succes, want vier minuten voor het einde versierde Spanje een strafbal. Scheidsrechter Coen van Bunge was resoluut en de videoscheidsrechter stelde de Nederlandse toparbiter in het gelijk. Miralles miste echter het buitenkansje vanaf 6,40 meter, waardoor Spanje naar huis gaat en Australië zich na een heerlijk hockeygevecht mag opmaken voor de halve finales.