WK dag 11: Duitsland na bizarre comeback naar halve finale

Duitsland heeft zich woensdag dankzij een bizarre comeback geplaatst voor de halve finale van het WK in India. Drie minuten voor tijd leidde Engeland nog comfortabel met 2-0 in de kwartfinale, maar in de laatste twee minuten scoorden de Duitsers twee keer (2-2) en namen ook de beslissende shoot-outs beter.

Ongeloof een ontzetting maakten zich na afloop meester van de Engelsen. Spelers, fans en staf zullen de komende dagen misschien wel weken nog geregeld schreeuwend wakker worden van de kwartfinale in Bhubaneswar. 57 minuten lang wees helemaal niets wees erop dat Australië vrijdag Duitsland treft in de halve finale. Engeland was heer en meester en was hard op weg om voor het eerst in de historie van Duitsland te winnen.

Het liep anders.

Want niet de Engelse doelpuntenmakers Zachary Wallace en Liam Ansell werden de grote helden, maar de jonge Duitse goalie Jean-Paul Danneberg. De goalie van Rot-Weiss Köln verving in de shoot-outserie Alexander Stadler. Koud van de bank kwam hij twee keer als winnaar uit de strijd en bracht de foutloze Duitsers zo een plek in de halve finale.

Ontzetting na afloop bij de Engelsen. Foto: Willem Vernes

Akelig leeg

Hoewel het affiche Engeland-Duitsland er vooraf al een was om naar uit te kijken, liepen de Indiase fans niet bepaald warm voor de derde kwartfinale. Toen de spelers van beide teams het veld opkwamen, troffen ze een akelig lege Kalinga Stadium.

In de loop van het duel liep het stadion wel voller, maar de laatkomers misten de eerste treffer die op naam kwam van HGC’er Wallace. Na een goede actie op rechts van Will Calnan, kwam de bal bij Stuart Rushmere. Hij dolde met een fraaie 3D-dribbel de Duitse defensie. Voor hij aan afronden kon denken, ramde Wallace de bal uit de lucht in het doel achter goalie Stadler: 1-0.

Zach Wallace juicht nadat hij Engeland op voorsprong heeft gezet. Foto: Willem Vernes

Peillat niet in vorm

Op die voorsprong was niet veel aan te merken, want Engeland hockeyde in die fase beter en vooral wat gemakkelijker. Dat veranderde in het tweede kwart toen Duitsland de bal beter liet rondgaan en achterin ook een tandje scherper verdedigde. Het betere spel resulteerde ook in kansen voor de Duitsers. Christopher Rühr had een goede mogelijkheid, waarna Duitsland in de laatste vijf minuten twee corners kreeg.

Daarvoor hebben onze oosterburen Gonzalo Peillat van Argentijn naar Duitser genaturaliseerd. De ooit beste strafcornernemer van de wereld kon zijn reputatie nog niet waarmaken. De eerste corner speelde hij een variant die eenvoudig kon worden onderschept door de Engelse defensie. Een paar minuten voor de rust pushte Peillat wel zelf, maar was zijn zwakke inzet een eenvoudige prooi voor doelman Oliver Payne. Engeland ging daardoor met een 1-0 voorsprong rusten, al kreeg het op slag van rust nog wel een domper te verwerken. De ploeg vroeg verrassend een videoreferral aan voor onvoldoende afstand, maar terecht werd dat verzoek niet gehonoreerd en verloren de Engelsen hun video-mogelijkheid.

Na de rust kwamen de Engelsen sterker uit de kleedkamer. Ze zochten met goed spel de aanval en kregen drie corners op rij. De eerste twee werden er uitgelopen, maar bij de derde was het raak. De bal ging op Ansell, die nam hem een keer mee en sloeg hem verrassend in de lange hoek. Stadler moest het antwoord schuldig blijven, waardoor Engeland terecht een 2-0 voorsprong nam.

Frustratie

De frustratie over de achterstand was groot bij de Duitsers en met name bij Rühr. De technisch begaafde aanvaller staat bekend als heethoofd en maakte die reputatie waar. Eerst kreeg hij geel (en vijf minuten) voor een harde overtreding. Amper terug in het veld, ging na een onderonsje met Rühr een Engelsman tegen de vlakte. Wat er precies gebeurde,  bleef buiten het zicht de scheidsrechters en televisiecamera’s waardoor de Duitser in het vervolg van het duel op het veld mocht blijven.

Rühr mist een strafbal. Foto: Willem Vernes

Rühr vertolkte in de slotfase opnieuw een negatieve hoofdrol. Eigenlijk uit het niets kreeg Duitsland een strafbal, die door Rühr werd opgeëist. Hij liet goalie Payne kansloos maar pushte de bal op de lat. Over en sluiten zou je zeggen. Maar ja, Duitsers zijn pas verslagen als ze in de bus naar huis zitten. En dat bewezen ze in de laatste minuten.

Een minuut of zeven voor tijd haalden de Duitsers hun keeper van het veld. Met succes. In de 58ste minuut scoorde Mats Grambusch de 2-1. Engeland raakte de kluts kwijt en de Duitsers roken bloed. Een Duitse inzet werd door Nicholas Park met het lichaam tegengehouden, waarna Duitsland opnieuw een strafbal kreeg. Rühr werd gepasseerd door Tom Grambusch die Payne kansloos liet: 2-2. De Duitsers kregen zelfs nog een strafcorner, maar nadat die er niet in ging moesten er shoot-outs worden genomen.

Daarin werd de hoofdrol geclaimd door de jonge Danneberg, die ervoor zorgde dat niet Duitsland maar Engeland met de bus naar het vliegveld kan. Duitsland staat vrijdag in de halve finale. De Australiërs zijn gewaarschuwd.