WK Dag 3: België en Australië spelen gelijk, Japan wint

Op de derde speeldag van het WK in Londen – gisteren was een rustdag voor de teams – versloeg een sterk spelend Japan het hoger geklasseerde Nieuw-Zeeland en kwam Australië tegen België niet verder dan 0-0.

Australië – België 0-0 (0-0)

Nadat Japan eerder op de dag van het sterke geachte Nieuw-Zeeland had gewonnen, wist België dat het eigenlijk niet mocht verliezen in de race om de tweede en derde plek, die kwalificatie voor de cross-over-wedstrijd betekenen, de tussenronde voordat de kwartfinale begint.

De eerste twee kwarten waren duidelijk voor Australië en pas in het derde kwart kwamen de Red Panthers beter in de wedstrijd. Australië – ondanks het mislopen van de Hockey World League Final afgelopen jaar nog altijd de nummer vijf van de wereld – zette het veldoverwicht voor rust niet om in grote kansen, maar haalde wel vier corners, waaruit niet werd gescoord.

Na rust gaf België – de EK-finalist van 2017 en de nummer dertien van de wereld – zich niet gewonnen. De ploeg van Niels Thijssen kreeg met een schot van Alix Gerniers en de daaropvolgende rebound van Jill Boon een grote kans, maar de Australische keepster Rachael Lynch maakte een dubbele redding. In de hectische slotfase speelden beide ploegen voor de overwinning. Dertig seconden voor tijd belandde de bal vlak voor de lijn pardoes voor de stick van de Australische Brooke Peris, maar de Belgische keepster Aisling D’Hooghe bracht knap redding. Daardoor bleef het 0-0 en is België zaterdag bij een overwinning op Japan zeker van de derde plek.

Japan toonde, net als in het 4-nationstournement in Breda tegen Oranje, aanvallend spel tegen Nieuw-Zeeland. Daardoor zat er ruimte in het spel, wat een open wedstrijd opleverde. De beste kansen in de eerste helft waren voor Japan met een tip-in van de volledig vrijgelaten Motomi Kawamura (net naast) als hoogtepunt. Het verschil op de ranglijst – Nieuw-Zeeland staat vierde, Japan twaalfde – was op het veld nauwelijks te merken. Sterker nog: Japan was fit, combineerde sterk en creatief en zat er verdedigend goed bovenop. Nieuw-Zeeland viel wat tegen. Als de ploeg zo blijft spelen kunnen ze ondanks hun plek op de ranglijst geen concurrentie vormen voor de Oranje Dames dit WK. Captain Stacey Michelsen en Anita McLaren sprongen eruit aan de kant van de kiwi’s, maar konden hun team, dat niet optimaal fit leek te zijn, onvoldoende op sleeptouw nemen.

Shihori Oikawa, in de competitie uitkomend voor Oranje-Rood, zette Japan in de tweede helft op voorsprong door een harde flats uit een strafcorner. Nieuw-Zeeland had nog wat kansjes, maar miste de scherpte. Minami Shimizu haalde de trekker definitief over. Ze omspeelde met haar backhand keepster Sally Rutherford en sloeg vanuit een moeilijk hoek goed binnen: 2-0. Een bal op het lichaam van de lijnstop leverde Nieuw-Zeeland nog een strafbal op, die Anita McLaren benutte: 2-1.

LONDON – Japan – New-Zealand Photo: Worldsportpics, Frank Uijlenbroek