WK Dag 4: Opnieuw gelijkspel voor Engeland in kolkend stadion

Thuisland Engeland liep vanavond opnieuw tegen een gelijkspel aan. Tegen de Verenigde Staten werd het 1-1. Dat is voor beide ploegen, die in de eerste wedstrijd ook tegen puntverlies aanliepen, geen goed nieuws. Eerder vanavond verraadde underdog Duitsland haar klasse door in een prachtig hockeygevecht met prima spel Argentinië met 3-2 te verslaan.

Na een periode aftasten in het begin was het de VS dat op voorsprong had moeten komen. Uit de rebound van een strafcorner volgde een kans of drie, maar onder andere dankzij goed keeperswerk van Maddie Hinch ontsnapte Engeland miraculeus. In het tweede kwart stond een deel van de 10,5 duizend toeschouwers al op de banken, maar de tip-in uit een strafcorner vloog niet in maar net naast de Amerikaanse goal. Ook Hannah Martin, die vrij kon uithalen, kreeg Engeland niet op voorsprong en sloeg vol over de bal heen. Evenmin als Susannah Townsend, die de bal knap uit de lucht plukte, maar de paal raakte.

Wat voor rust niet lukte flikte de Engelse aanvoerder Alex Danson na rust wel. In haar 200ste interland maakte ze een mooie actie af met een fraaie backhandtreffer en zette Engeland op voorsprong. Een verdiende voorsprong gezien het spelbeeld, maar de Verenigde Staten kwamen wel terug. Erin Matson schoot met haar backhand fraai binnen: 1-1.  Er volgden nog kansen voor beide kanten. Het Engelse publiek ging volledig achter de Engelsen staan, maar goals vielen er niet meer.

1-0 Alex Danson

1-1 Erin Matson

Het was Duitsland dat het sterkst aan de wedstrijd begon en binnen zes minuten met een leep balletje van Hannah Gablac onder de Argentijnse 32-jarige keepster Belen Succi door op voorsprong kwam. Net als tegen Spanje begon Argentinië slecht aan het duel. De verdediging was kwetsbaar en Succi moest in de openingsfase drie keer redding brengen om de schade beperkt te houden.

Daarna voltrok zich een van de mooiste wedstrijden van het WK tot nu toe, tussen twee tegenstanders die aan elkaar gewaagd waren. Argentinië kwam via een binnengetipte strafcornervariant van Florencia Habif al snel op 1-1, waarna Charlotte Stapenhorst Duitsland met twee goals in het tweede kwart naar een 3-1 voorsprong schoot. Vooral haar tweede treffer was een pareltje. Na een mooi passje belandde de bal bij Stapenhorst, die met ‘m haar forehand kiezelhard in de verre hoek schoot. Het was een van de mooiste doelpunten van het toernooi tot nu toe, die het terugkijken waard is (hieronder).

Een rake tip-in van Maria Ortiz vlak voor rust, haar derde treffer van dit toernooi, zorgde ervoor dat er in het derde en vierde kwart nog van alles mogelijk was. Argentinië voerde de druk op, maar ook Duitsland dook regelmatig gevaarlijk in de Argentijnse cirkel op. In de laatste minuut was het nog even billenknijpen voor Duitsland, dat twee strafcorners overleefde. Daardoor ging de zege naar Die Danas, die met twee overwinningen uit twee wedstrijden de beste papieren hebben om groepswinnaar te worden en daarmee eventueel topfavoriet Nederland tot de finale te ontlopen.

Bekijk alle doelpunten – met name de 3-1 van Stapenhorst – hieronder terug.