WK dag 4: Govers redt punt voor Australië, eerste zege Maleisië sinds WK 2002

Op de vierde dag van het WK in India heeft Australië ternauwernood met 3-3 gelijkgespeeld tegen Argentinië. Eerder op de dag wonnen Maleisië en Frankrijk wel hun tweede poulewedstrijd dankzij zeges op respectievelijk Chili (3-2) en Zuid-Afrika (2-1).

Argentinië – Australië 3-3
Australië, de nummer één van de wereld en één van de topfavorieten voor de wereldtitel, kon de vliegende start van het toernooi geen vervolg geven. Na de 8-0 zege op Frankrijk voorkwam de van een blessure teruggekeerde Blake Govers in de slotfase een nederlaag tegen Argentinië.

De Kookaburras kwamen in Bhubaneswar na tien minuten spelen op voorsprong na een rake strafcorner van Jeremy Hayward, alweer zijn vierde doelpunt van het WK. Tomas Domene tekende uit een corner in het tweede kwart voor de gelijkmaker.

Dat was niet de ruststand want twee minuten voor het einde van het kwart nam Australië opnieuw de leiding. Nadat een schot van Jake Whetton tegen de lat was gekomen, pikte Daniel Beale de rebound op. Zijn inzet belandde uiteindelijk via doelman Tomas Santiago met een boog in het doel. Twee Argentijnse verdediger sprongen nog tevergeefs naar de bal.

Lang stond die voorsprong niet op het bord. Drie minuten na rust was het alweer 2-2. De voorzet van Lucas Toscani werd vlak voor de neus van doelman Andrew Charter door Maico Casella van HGC in het doel getipt.

Afgekeurde goals

Australië leek voor de derde keer op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Lachlan Sharp werd afgekeurd. Ook de Argentijnen dachten vervolgens op 3-2 te komen, maar er was door de scheidsrechter al gefloten voor een strafcorner.

In het vierde kwart kwam Argentinië alsnog op voorsprong. Martin Ferreiro draaide soepel weg van Eddie Ockenden en schoot met de backhand binnen. Het doelpunt van voormalig Pinoké-speler leek de winnende treffer te gaan worden.

Echter in de slotfase ging Facundo Zarate in de fout met een vrije slag. Hij wilde de bal naar voren spelen, maar scoopte tegen Govers aan. De Australiër ging er met de bal vandoor en schoot vervolgens met nog twee minuten te gaan de 3-3 hard tegen de plank.

Frankrijk – Zuid-Afrika 2-1
Met twee rake strafcorners bezorgde Victor Charlet Frankrijk de zege tegen Zuid-Afrika (2-1). Daarmee herstelden de Fransen zich van de zware dreun van afgelopen vrijdag toen de ploeg van bondscoach Frédéric Soyez een flink pak rammel kreeg van Australië: 8-0. Zuid-Afrika hield in de eerste poulewedstrijd lang stand tegen Argentinië, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen (1-0).

Frankrijk en Zuid-Afrika kwamen elkaar november vorig jaar nog tegen tijdens de FIH Nations League. Toen wonnen de Zuid-Afrikanen met 2-1. Dit keer was de score omgekeerd. Charlet zette de Fransen al na acht minuten op voorsprong. Vlak voor het einde van het eerste kwart kwam Zuid-Afrika op gelijke hoogte, eveneens uit een strafcorner, gescoord door Connor Beauchamp.

De gelijke stand bleef tot diep in het vierde kwart op het bord staan. Met nog 3,5 minuut op de klok maakten de Fransen voor de zevende keer de gang naar de kop van de cirkel. Charlet pushte de bal in de hoek: 2-1. Zuid-Afrika haalde vervolgens de keeper naar de kant voor een extra veldspeler. Het leverde nog twee corners op, maar die zorgden niet voor de gelijkmaker.

Met twee doelpunten beslist Victor Charlet het duel tegen Zuid-Afrika in Frans voordeel. Foto: FIH/Worldsportpics

Maleisië – Chili 3-2
Met de 3-2 zege op WK-debutant Chili boekte Maleisië de eerste zege op het WK sinds de 4-2 overwinning op Cuba in 2002. De Aziatische ploeg maakte daarmee een einde aan een reeks van dertien WK-duels (G2, V11) zonder zege.

De winnende treffer van Maleisië viel tegen het einde van het vierde kwart. Norsyafiq Sumantri reageerde attent bij een strafcorner en schoof de bal onder de Chileense doelman Adrian Henriquez door in het doel.

Maleisië boekte voor het eerst sinds het WK in 2002 weer een overwinning. WK-debutant Chili werd met 3-2 verslagen. Foto: FIH/Worldsportpics

Het was de beloning voor een geslaagde inhaalrace van Maleisië, dat bij rust tegen een 2-1 achterstand aankeek. De Chilenen kwamen in Rourkela tot twee keer toe op voorsprong. Na een doelpuntloos eerste kwart verzilverde Juan Amoroso een strafcorner voor de openingstreffer, waarna Martin Rodriguez met een backhand in de lange hoek de Maleisische gelijkmaker uit een strafbal van Razie Rahim ongedaan.

In het vierde kwart leek Chili nog op 3-3 te komen, maar de videoscheidsrechter oordeelde dat de bal niet binnen, maar buiten de cirkel was getoucheerd door een Chileen. Vlak voor het eindsignaal deed Chili met succes nog een beroep op de videoscheidsrechter, maar de toegewezen corner werd door doelman Hafizuddin Othman in de rebound gekeerd.