WK dag 6: India scoort te weinig voor poulewinst

India is er niet in geslaagd om als eerste te eindigen in Poule D. Engeland bleef in de stand het gastland van het WK op doelsaldo voor. Hierdoor zijn de Engelsen verzekerd van een plek in de kwartfinales en is India veroordeeld tot het spelen van een tussenronde. Eerder op de dag was Maleisië verrassend met 3-2 te sterk voor Nieuw-Zeeland. In dat duel maakte Nieuw-Zeelander Sam Lane de 2500ste WK-treffer.

India – Wales 4-2
Na de 4-0 zege van Engeland op Spanje wisten de Indiërs wat hen te doen stond tegen WK-debutant Wales. Om als eerste te eindigen in de poule moest India met 8-0 winnen of met 7-0 waarvan zes van die zeven doelpunten veldgoals moesten zijn.

De laatste keer dat Wales en India elkaar troffen was tijdens de Commonwealth Games vorig jaar augustus. Toen won India met 4-1. De grootste overwinning van de Indiërs dateert van 2018. Tijdens de Asian Games werd Hongkong met 26-0 verslagen.

Onder luid gejoel van een vol Kalinga Stadium begon India aan de missie zonder Hardik Singh. De rappe middenvelder liep een blessure op in de tweede poulewedstrijd tegen Engeland. Hij trainde in de aanloop naar het duel tegen Wales wel mee, maar bondscoach Graham Reid besloot geen risico’s te nemen met het oog op het verdere verloop van het toernooi.

Aanvalsgolven

De ene aanvalsgolf volgde de andere op, maar het duurde tot acht minuten voor de rust voordat er een bres werd geslagen in de verdediging van Wales. De tweede Indiase strafcorner werd er prima uitgelopen, maar de bal werd opgepikt door Shamsher Singh. Hij dribbelde de cirkel binnen en haalde onberispelijk uit: 1-0

Wales liet zich in aanvallend opzicht af en toe zien. James Carson had wellicht de gelijkmaker op de stick. Hij baande zich een weg door de Indiase cirkel, maar raakte de bal vervolgens niet goed waardoor zijn inzet ver naast het doel belandde.

Na rust was de eerste kans voor Wales. Nadat Harmanpreet Singh de bal volgens de scheidsrechter opzettelijk over de achterlijn had gespeeld, pushte Gareth Furlong maar net naast het Indiase doel.

De opluchting in het Kalinga Stadium maakte echter al snel plaats voor blijdschap. Een een-twee tussen Akashdeep Singh en Mandeep Singh bracht de 2-0 op het scorebord. Keeper Toby Reynolds-Cotterill was kansloos op de schuiver van Akashdeep in de lange hoek.

Wales scoort

India voerde vervolgens de druk op, maar vier strafcorners in het derde kwart leverden geen doelpunt op. Die goal viel wel aan de andere kant. Furlong sleepte de tweede corner van Wales tegen de plank: 2-1.

Na de aansluitingstreffer viel het Kalinga Stadium stil. Het was een gevoelige tik voor India dat vlak voor het einde van dat derde kwart nog een dreun kreeg te incasseren, want Wales kwam op gelijke hoogte. De strafcorner van Furlong, de derde voor Wales, werd in eerste instantie nog gereed door keeper PR Sreejesh. Aangever Jacob Draper werd daarna aangespeeld en hij schoot de bal over Sreejesh in het doel: 2-2.

India kwam snel in het vierde kwart weer op voorsprong. Balverlies van Wales rond de 23-meterlijn leidde de tweede treffer van Akashdeep in. Met een snoeiharde backhand liet hij Reynolds-Cotterill kansloos. Met een kleine minuut op de klok bepaalde Harmanpreet de eindstand op 4-2. Hij verzilverde een strafcorner. Harmanpreet had het dit keer iets makkelijker dan de voorgaande zes pogingen omdat even daarvoor Wales de keeper naar de kant had gehaald voor een extra veldspeler. De drie punten waren binnen, maar de uitslag was niet voldoende voor de poulewinst.

Spanje – Engeland 0-4
Engeland bezorgde het Spanje van bondscoach Max Caldas de tweede nederlaag in drie poulewedstrijden. De Engelsen waren duidelijk de betere en drukten dat ook in cijfers uit. Het werd in Bhubaneswar 4-0.

In de elfde minuut kwam Engeland op voorsprong. De Spaanse keeper Adrian Rafi keerde de strafcorner, maar verwerkte de bal daarna niet goed. Met zijn handschoen tikte hij de bal in de richting van Phil Roper die wel raak wist met dit cadeau.

Ongeveer halverwege het tweede kwart werd de score verdubbeld. Hiervoor moesten de Engelsen wel een referral aanvragen. De treffer van David Condon werd door de scheidsrechter namelijk afgekeurd. De videoscheidsrechter oordeelde na het zien van de beelden anders. Na een doelpuntloos derde kwart strafte Nicholas Bandurak gepruts in de Spaanse defensie af, waarna Liam Ansell een minuut later de eindstand op het bord zette.

Engeland bedankt het publiek in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar na de 4-0 zege op Spanje. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Maleisië – Nieuw-Zeeland 3-2
Met twee doelpunten was Faizal Saari de grote man aan de kant van Maleisië. De speler van Schaerweijde opende na negen minuten de score in het duel tegen Nieuw-Zeeland en besliste het treffen drie minuten voor tijd door de bal onder keeper Leon Hayward in het doel te schuiven.

Vier minuten daarvoor was Nieuw-Zeeland op 2-2 gekomen na een 2-0 achterstand. Die gelijkmaker van Sam Lane, spelend voor Oranje-Rood, was de 2500ste goal in de WK-historie. Het allereerste doelpunt op een WK werd op 15 oktober 1971 gemaakt door Juan Amat. In Barcelona scoorde de Spanjaard gelijk twee keer in de poulewedstrijd tegen Japan.

Sam Lane van Nieuw-Zeeland maakte het 2500ste WK-doelpunt in de historie in het duel tegen Maleisië. Foto: Willem Vernes