WK Dag 7: Australië naar kwartfinale, België naar cross-overs

Voor het eerst sinds veertig jaar overleeft België de groepsfase van het WK. Door een knappe 6-3 overwinning op Japan hebben de Red Panthers de poule afgesloten als nummer twee, waarmee ze zich hebben geplaatst voor de cross-over-wedstrijd tegen Spanje van maandag.

Door het 1-1 gelijkspel in de andere wedstrijd van die poule, Nieuw-Zeeland tegen Australië, gaan de Aussies als groepswinnaar rechtstreeks naar de kwartfinale en plaatst Nieuw-Zeeland zich als nummer drie voor de cross-overs. Japan is uitgeschakeld.

In poule D, de andere poule die vandaag ten einde kwam, eindigde Duitsland als groepswinnaar dankzij een 3-1 overwinning op Spanje. Nummer twee Argentinië stelde teleur en kwam tegen Zuid-Afrika niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Zuid-Afrika is uitgeschakeld.

Al bekende cross-over-wedstrijden
België – Spanje
Argentinië – Nieuw-Zeeland

Al bekende kwartfinales
Duitsland –  België/Spanje
Australië – Argentinië/Nieuw-Zeeland

De cross-over-wedstrijden en kwartfinales worden na zondag aangevuld, als ook poule A en poule B hun laatste groepswedstrijden achter de rug hebben.

Australië eindigde als eerste van poule D dankzij een gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland kwam in het eerste kwart wel op voorsprong en kreeg ook na de gelijkmaker van Australië in het tweede kwart genoeg kansen. Een doelpunt van de Kiwi’s werd na het ingrijpen van de videoscheidsrechter afgekeurd wegens bolle kant.

1-0 Olivia Merry

 

1-1 Emily Smith

 

 

Mede dankzij de bevliegingen van Jill Boon, oud-speelster van Oranje Zwart, liep België tegen Japan voor rust uit naar een 0-3 voorsprong. Die klap kwam Japan in het derde en vierde kwart niet meer te boven (3-6), waardoor de Red Panthers de zege binnenhaalden die vereist was om niet te worden uitgeschakeld.

Na de 0-1 van Judith Vandermeiren uit een strafcornervariant in de zevende minuut raakte Boon ‘on fire’. Eerst verlengde ze een voorzet vanaf links schitterend met haar backhand (0-2). Daarna dolde ze twee Japanse verdedigsters met twee verschillende turns en speelde ze teamgenote Anne-Sophie Weyns aan, die scoorde (0-3). Hoewel een van de twee Japanse verdedigsters tijdens de actie van Boon haar stick liet vallen, was het een mooie goal.

In het derde kwart sloeg Boon een bal de cirkel in, die door Louise Versavel knap werd binnengeschoten (0-4). Het was haar tweede assist van de wedstrijd. Bij deze riante voorsprong kon bondscoach Niels Thijssen het zich zelfs veroorloven zijn keepster te wisselen voor de reservekeepster.

Daarna ging de Belgische show verder. Japan scoorde nog wel uit een strafcorner (1-4), maar even later maakte Versavel een veldgoal (5-1) en sleepte ze ook een strafcorner binnen (1-6), waarmee ze een hattrick op haar naam schreef. In het laatste kwart bepaalde Japan de eindstand via twee rake strafcorners nog wel op 3-6, waarmee het het doelsaldo iets opvijzelde. Japan moet nu door de nederlaag het resultaat van Australië tegen Nieuw-Zeeland afwachten, een duel dat zaterdagavond wordt gespeeld, maar lijkt zo goed als uitgeschakeld.

0-2 Jill Boon

0-3 Anne-Sophie Weyns

0-4 Louise Versavel

 

2-6 Yukari Mano

 

Een opmerkelijke uitslag in poule C. Zuid-Afrika was eerder deze week helemaal weggespeeld door Spanje (7-1), maar Argentinië kwam tegen de Zuid-Afrikanen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Vlak voor rust kwam Argentinië zelfs op achterstand. Daarna drongen Las Leonas wel aan en haalden ze de ene na de andere strafcorner, maar op een doelpunt van Maria Granatto na was het niet overtuigend wat de Argentijnen lieten zien.

Voor de eindstand van deze poule maakt het niet. Duitsland gaat als groepswinnaar door naar de kwartfinale en Argentinië en Spanje spelen als nummers twee en drie een cross-over-wedstrijd tegen een ploeg uit poule D.

Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

 

0-1 Jade Mayne

1-1 Maria Granatto

Door de twee overwinningen op Argentinië en Zuid-Afrika had Duitsland in hun laatste poulewedstrijd aan een gelijkspel genoeg om zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinale. Die Danas kwamen na vijf minuten op voorsprong en zagen Spanje op slag van rust de gelijkmaker maken, maar na rust trokken ze de wedstrijd met twee goals naar zich toe. Daardoor eindigen ze de poulefase met negen punten uit drie duels.

Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Programma

Zaterdag 28 juli Poule Wedstrijd Uitslag
13:00 C Spanje – Duitsland 1-3
15:00 C Argentinië – Zuid-Afrika 1-1
19:00 D Japan – België 3-6
21:00 D Nieuw-Zeeland – Australië 1-1

3 Reacties

  1. anoniem01028

    Na winst op zege?

  2. marcovannugteren

    Dank. Dat was een foutje natuurlijk. Ik heb het aangepast.

  3. robvisser

    Als Nederland op dezelfde manier die poule had doorlopen als Argentinië, dan waren ze hier afgebrand. Het is niet al te best wat Argentinië dit toernooi heeft laten zien. Desondanks kunnen ze nog best wel ver komen, maar ik blijf erbij dat het echt geen wereldteam is en dat ze worden overschat.


Wat vind jij? Praat mee...