WK dag 8: Caldas naar kwartfinale, India uitgeschakeld

India ligt eruit op het eigen WK. Het gastland werd in de cross-overs na het nemen van een idiote shoot-outserie geklopt door Nieuw-Zeeland. Na zestig minuten stond het 3-3. Eerder op de dag slaagde Max Caldas er met Spanje wel in om zich te plaatsen voor de kwartfinales.

De shoot-outserie was ronduit absurd. India kwam daarin met 3-1 achter, waarna Nieuw-Zeeland twee matchpoints om zeep hielp. Onder meer OR-spits Sam Lane miste. India kwam terug tot 3-3, maar raakte onderweg keeper PR Sreejesh geblesseerd kwijt. Vervolgens kreeg India twee kansen om de wedstrijd af te maken. Die werden niet verzilverd, waarna Nieuw-Zeeland wel toesloeg en voor een ijzige stilte zorgde in het bomvolle stadion.

India had een waarschuwingsschot van Nieuw-Zeeland nodig om op gang te komen. Nadat Kim Kingstone van dichtbij naast tipte, was het in een minuut de thuisploeg die toesloeg uit een pijlsnelle counter. Het handelsmerk van de Aziaten en eentje die met succes werd afgerond dankzij een droge knal van Lalit Kumar. In hetzelfde, tweede kwart tekende Sukhjeet Singh voor de 2-0. Hij tikte een cornerrebound van dichtbij binnen.

Indiase kaartenhuis stortte ineen

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor India. Maar net als tegen Wales in het laatste groepsduel, werd die voorsprong verspeeld. Vlak voor rust maakte Lane de aansluitingstreffer voor de Kiwi’s. Toen Varun Kumar na tien minuten in kwart drie de 3-1 op zijn naam bracht, leek het dolenthousiaste publiek in Bhubaneswar rustig op het hun 18.000 stoeltjes te kunnen zitten.

Maar niets bleek minder waar.

India stortte in de slotfase als een kaartenhuis in elkaar. Kane Russell ging uiterst zorgvuldig om met een spaarzame Nieuw-Zeelandse kans en sleepte de 3-2 binnen. India bibberde en beefde richting het einde van de reguliere speeltijd. Door een doelpunt van Sean Findlay, ook al van Oranje-Rood kwam de 3-3 op het bord.

India kreeg nog twee corners en speelde de laatste minuten met een man meer. Maar het mocht niet baten. De shoot-outs waren meer dan enerverend maar verliepen uiteindelijk zo desastreus als het laatste kwart.

Caldas met Spanje na shoot-outs naar kwartfinale

Spanje heeft zich geplaatst voor een plek in de kwartfinale van het WK. De ploeg versloeg Maleisië zondagavond na shoot-outs in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar. Na zestig minuten stond het verrassend genoeg 2-2. De ploeg van Max Caldas neemt het dinsdag in de kwartfinales op tegen Australië.

De kansen waren er in de beginfase voor Spanje, terwijl Maleisië met man en macht verdedigde en loerde op de corner. Enrique Gonzalez raakte de lat en Rotterdam-speler Joaquin Menini had later voor de openingstreffer moeten tekenen, maar hij schoot op het masker van goalie Othman Hafizuddin. De Spanjaarden mochten nog voor rust twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar die inzetten belandden vrij eenvoudig op de handschoen van de Aziatische keeper.

Tegen alle verhoudingen in was het echter Maleisië dat de score opende. En die goal had een Nederlands tintje. Schaerweijde-speler Faizal Saari was namelijk de gelukkige. Vanaf de rand van de cirkel haalde hij verwoestend uit met zijn backhand. De eerste schotkans voor de Aziaten was meteen raak: 1-0.

Feest bij Maleisië. Foto: Willem Vernes

Twee goals in een minuut

Maar Spanje liet het er uiteraard niet bij zitten. Uit de vierde corner – de eerste sleep die laag gepusht werd – eindigde in een strafbal. Marc Miralles verzilverde dit buitenkansje. Een minuut later stond de ploeg van Caldas op voorsprong nadat Xavier Gispert een voorzet de touwen in werkte. Niks aan de hand. Althans, zo leek het.

Want in het vierde kwart veranderde het spelbeeld. Spanje kwam nog goed weg, toen direct na de laatste rust de bal in de goal lag. Later bleek – na raadplegen van de video-ref – dat de bal met de bolle kant geraakt werd, voordat Amirul Azahar raak schoot. Maar daar bleef het niet bij. Maleisië begon erin te geloven en via Shello Silverius frommelde de gelijkmaker binnen. Zo stond het ineens 2-2.

Maleisië overleefde nog een reeks van drie achtereenvolgende Spaanse corners, waardoor shoot-outs een winnaar moesten bepalen. Die werden na sudden-death gewonnen door Spanje (4-3). Voor Maleisië rest de plaatsingswedstrijd, Spanje zal uit een ander vaatje moeten tappen tegen grootmacht Australië.