WK-feiten (1): België met elf dertigers, Japan piepjong

Het WK voor mannen gaat komende vrijdag van start. Is het slecht gesteld met je kennis over de 288 spelers die de komende weken in India in actie komen? Geen zorgen. Wij doken grondig in de zestien spelerslijsten en haalden er een aantal opmerkelijke feiten uit. Vandaag deel 1.

Ervaren John-John Dohmen

John-John Dohmen is met 436 interlands niet alleen de meest ervaren speler van de Belgische WK-selectie, maar ook van álle 288 WK-gangers. De 34-jarige middenvelder maakte al in oktober 2004 zijn debuut voor de Red Lions, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië in Rome. Met zijn 436 caps heeft hij in zijn eentje al de helft aan ervaring van de complete Engelse WK-selectie, van wie de achttien spelers 906 interlands in de benen hebben.

John-John Dohmen in actie tijdens de Olympische Spelen van Tokio in 2021. Foto: FIH

Belgen oud en ervaren

Van alle zestien selecties hebben de Belgen met afstand de meest ervaren groep. De achttien Belgen van bondscoach Michel van den Heuvel hebben samen – schrik niet – 4.099 interlands gespeeld in hun carrière. Dat komt neer op een gemiddelde van 227 (!) internationale wedstrijden per speler.

Behalve bovengenoemde John-John Dohmen dragen ook aanvoerder Felix Denayer (361 caps), Cédric Charlier (353), Tom Boon (325) en Simon Gougnard (317) een behoorlijke bagage aan internationale ervaring met zich mee.

Jonge Japanners

Japan doet voor de vijfde keer mee aan het WK en in deze editie hebben ze de jongste selectie van alle landen. Gemiddeld bedraagt de leeftijd van de achttien internationals 23,78 jaar. Japan is ook het enige land dat twee tieners in de groep heeft: verdediger Yamoto Kawahara en keeper Kisho Kuroda zijn allebei nog maar achttien jaren jong. De Nieuw-Zeelander Charlie Morrison (negentien jaar) is de enige andere tiener tijdens het WK in India.

Koreanen met pensioenleeftijd

De Belgische selectie herbergt liefst elf spelers die de grens van dertig jaar al (ruim) gepasseerd zijn. De Red Lions hebben daarmee het grootste aantal dertigers van alle WK-landen. Arthur De Sloover, speler van Oranje-Rood, is met zijn 25 jaar het broekie in de Belgische ploeg.

Toch vormen de Belgen niet de oudste ploeg op dit WK. Dat zijn de Zuid-Koreanen, met een gemiddelde leeftijd van 30,5 (!) jaar. Aanvoerder Nam-yong Lee is met 39 jaar en 107 dagen de oudste van alle 288 WK-spelers. Hij kwam in 2002 al voor zijn land uit en speelde met Zuid-Korea onder meer op de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Lee is een van de tien dertigers in de Koreaanse selectie.


Wat vind jij? Praat mee...