WK-feiten (2): Engelse goaltjesdief, Peillat aast op Litjens

Het WK voor mannen gaat komende vrijdag van start. Wij doken grondig in de zestien spelerslijsten en haalden er een aantal opmerkelijke feiten uit. Vandaag deel 2.

Trefzekere Engelsman

Nick Bandurak is geen naam die meteen veel belletjes doet rinkelen. Toch heeft de 30-jarige laatbloeier uit de Engelse WK-selectie een bijzondere status onder alle 288 WK-spelers. De spits van Holcombe is de enige die gemiddeld meer dan één keer per interland weet te scoren. Na twintig interlands voor de Engelse nationale ploeg staan er al 21 doelpunten achter zijn naam.

Bandurak werd ondanks zijn imposante scoringsdrift in de Engelse competitie jarenlang over het hoofd gezien door de diverse bondscoaches, maar beleefde begin vorig jaar eindelijk zijn debuut als international. Met elf goals in zijn laatste zes optredens voor de Engelse ploeg is hij meteen een speler om rekening mee te houden op het WK in India.

Peillat op recordjacht

De geboren Argentijn Gonzalo Peillat maakt zich op voor zijn derde opeenvolgende WK. Na de WK’s van 2014 en 2018 met de Argentijnse ploeg doet de strafcornergigant nu mee namens de Duitse nationale ploeg. Peillat was op twee eerdere wereldkampioenschappen al goed voor in totaal zestien doelpunten en heeft van alle WK-spelers in India de meeste WK-goals op zijn naam staan.

Als de strafcorner van Peillat eenmaal lekker loopt in India, dan kan hij zomaar een bedreiging vormen voor het WK-record van de voormalige Oranje-international Paul Litjens. Die kwam op de WK’s van 1971, 1973, 1978 en 1982 tot 26 treffers en is daarmee al 41 jaar onbedreigd WK-topscorer aller tijden.

Zevental met 100+ goals

Van alle 256 veldspelers die vanaf deze week in actie komen in India, hebben er zeven meer dan honderd interlandgoals achter hun naam staan. Van hen voert de Nieuw-Zeelander Simon Child de ranglijst aan met 144 goals in 288 interlands. De 34-jarige aanvaller, die vanwege zijn werksituatie en privé-omstandigheden 2,5 jaar ontbrak bij de Black Sticks, houdt de Indiër Harmanpreet Singh (126 goals), de Belg Tom Boon (124) en de Maleisiër Faizal Saari van Schaerweijde (123) achter zich.

Bij het Nederlands elftal is aanvoerder Thierry Brinkman de man met de meeste interlandgoals. De aanvaller van Bloemendaal maakte in 140 interlands 55 doelpunten voor Oranje. Achter hem volgen strafcornerspecialist Jip Janssen (34 goals in 73 interlands) en middenvelder Seve van Ass (29 in 203).

Veelscorende Australiërs

Van alle zestien WK-selecties herbergt de Australische ploeg het meeste scorend vermogen. De zestien veldspelers van de Kookaburras waren samen goed voor 594 doelpunten, een ongeëvenaard gemiddelde van 37 goals per international. Achter Australië tonen ook de Belgen (529 goals, 33 goals gemiddeld) en India (473/29) zich erg trefzeker. De onervaren en sterk verjongde Spaanse en Japanse WK-selectie bevat op papier het minste scorend vermogen: respectievelijk 133 en 127 goals, met een gemiddelde van ongeveer acht doelpunten per speler.

Lees ook deel 1 van deze serie: Belgen met elf dertigers, Japan piepjong


Wat vind jij? Praat mee...