WK hockey5s: veerkrachtig Oranje via India naar halve finale

De mannen van bondscoach Gerold Hoeben hebben zich in Oman geplaatst voor de halve finale van het WK hockey5s. Oranje klopte India op de vroege morgen in Muscat met 7-4. In de halve eindstrijd later vandaag treft Oranje het gastland Oman, dat in de kwartfinale won van Kenia (5-2).

In een heerlijk open gevecht knokte Oranje zich in de eerste helft liefst drie keer terug van een achterstand. Sander de Wijn maakte uit een challenge de 0-1 van Mohammed Raheel ongedaan, Alexander Schop had een antwoord op een tweede goal van Raheel en Lucas Middendorp tikte met zijn backhand de 3-3 binnen na een raak afstandschot van Mandeep Mor.

Na die gelijkmaker van Middendorp zette Jamie van Aart Oranje in de dertiende minuut voor het eerst op voorsprong met een technisch hoogstandje: hij wipte de bal voorbij een tegenstander en volleyde prachtig binnen, 4-3. Een paar tellen later mocht Oranje opnieuw een challenge nemen nadat de Indiase keeper Prashant Chauhan Sander de Wijn bruut tegen de grond had gewerkt. De Wijn zelf benutte het buitenkansje met zijn tweede treffer van de dag: 5-3.

De Indiase keeper Prashant Chauhan komt veel te wild uit en raakt in botsing met Sander de Wijn. Foto: Frank Uijlenbroek/WorldSportPics

Hoofdrol Van Walstijn

Na rust had Oranje veel minder last van de Indiase opponent. Dat kwam voor een groot deel op het conto van keeper Joey van Walstijn, die in de tweede helft Koene Schaper had vervangen onder de lat. De goalie had enkele cruciale reddingen, waardoor de voorsprong van Oranje de hele tweede helft overeind bleef.

Vanuit zijn doel zag Van Walstijn hoe Oranje aan de overkant van het veld nog twee keer kon scoren: eerst strafte Pepijn Reyenga een slippertje in de defensie van India af en vuurde Alexander Schop voor de zevende keer dit toernooi raak. Zijn snoeihard backhandschot verdween onhoudbaar hoog tegen de touwen achter keeper Prashant Chauhan.

Joey van Walstijn keert een doelpoging van de Indiase speler Pawan Rajbhar. Foto: Rodrigo Jaramillo/WorldSportPics.

Tussendoor profiteerde Raheel nog van een van de weinige verdedigingsfoutjes bij Oranje met zijn derde doelpunt van de wedstrijd, maar verder dan die treffer kwam India niet. Zelfs een challenge was niet aan de ploeg van bondscoach en ex-international Sardar Singh besteed: Van Walstijn maakte de poging van Raheel vakkundig onschadelijk.

In de slotminuten hadden Van Aart en Reyenga nog kansen op een achtste Nederlandse treffer, maar die bleef uiteindelijk uit. Zo won Oranje de halve finale overtuigend met 7-4 en kan het later vandaag tegen Oman in elk geval een medaille veilig stellen door de halve finale te winnen.

Yannick van der Drift neemt het Indiase doel onder vuur. Foto: Frank Uijlenbroek/WorldSportPics