WK: Goede start India, kleine zege België op Canada

India is het WK in eigen land prima van start gegaan. Op de openingsdag in Bhubaneswar werd Zuid-Afrika met 5-0 verslagen. Eerder op de dag kwam titelfavoriet België in actie. Ondanks een veldoverwicht waren de Belgen slechts met 2-1 te sterk voor Canada.

België begon prima aan de wedstrijd. Na drie minuten kwamen de Belgen al op 1-0. Felix Denayer tipte de flats van Arthur van Doren in het doel. Even daarvoor was Tom Boon ook al dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet leverde niet veel meer op dan een lange corner. Emmanuel Stockbroekx had vervolgens de 2-0 op de stick, maar zijn backhand zeilde maar net langs de verkeerde kant van de paal.

Arthur van Doren in duel met Oliver Scholfield tijdens de openingswedstrijd van het WK in Bhubaneswar. België won nipt met 2-1 van Canada. Foto: Orange Pictures / Philippe de Putter

De 2-0 kwam er alsnog in het eerste kwart, althans zo dachten de Belgen. De treffer van Thomas Briels, die attent reageerde op een rebound van keeper Antoni Kindler, werd afgekeurd. De videoscheidsrechter constateerde dat in de actie voorafgaand aan het doelpunt de bal met de bolle kant van de stick was beroerd.

Duel onder controle

Briels kreeg in het tweede kwart alsnog zijn revanche. Van Doren flatste de bal de cirkel in. Nicolas de Kerpel deed een overstapje, waarna Briels de bal aannam, draaide en met de forehand uithaalde: 2-0. België had het duel onder controle en weinig te duchten van de Canadezen. Toch slaagde de ploeg van Shane McLeod er niet in te scoren in het derde kwart ondanks kansen voor John-John Dohmen en Alexander Hendrickx uit een strafcorner.

Maar in de vierde kwart was België het even voor een korte periode kwijt. Doelman Vincent Vanasch redde op de strafcorner van Gordon Johnston en de voormalige sluitpost van Oranje Zwart moest even daarna ook ingrijpen nadat Sukhi Panesar de bal hard de cirkel in flatste.

Mark Pearson slaat de bal op het doel van Vincent Vanasch tijdens het openingsduel van het WK in Bhubaneswar. België wint nipt met 2-1 van Canada. Foto: Orange Pictures / Philippe de Putter

Canada scoort na geel Wegnez

België kwam vervolgens dieper in de problemen na de gele kaart van Victor Wegnez. De overtreding van Wegnez werd bestraft met een strafcorner, die via een variant in het Belgische doel belandde. Mark Pearson had twee pogingen nodig om de bal over de lijn te tikken.

De Belgen hielden vervolgens de adem in toen Matthew Sarmento in de cirkel opdook. Zijn tip ging echter hoog over het doel van Vanasch. Ook België had kansen om het duel definitief in het slot te gooien. Twee strafcorners in de slotfase leverden niets op en een schot van Cedric Charlier kwam op de paal.

Na België won ook gastland India zijn openingswedstrijd op het WK. Zuid-Afrika werd met 5-0 verslagen. In tegenstelling tot de Belgen slaagde India er wel in de verhoudingen op het veld uit te drukken in de uitslag.

De Indiase fans staan in de rij om hun helden aan het werk te zien tegen Zuid-Afrika (5-0). Foto: Orange Pictures / Philippe de Putter

De Indiërs kwamen net als België eerder op de dag tegen Canada snel op een 2-0 voorsprong. De eerste strafcorner was meteen raak voor India, dat met succes een referral had aangevraagd. De inzet vanaf de kop van de cirkel werd in eerste instantie gekeerd door doelman Rassie Pieterse. De rebound werd opgepikt door Mandeep Singh, die de hoge bal eerst onder controle nam en vervolgens afrondde.

India snel op 2-0

Twee minuten later stond de 2-0 op het bord. De bal werd hard de cirkel in geslagen en belandde via een tip bij Akashdeep Singh. Hij draaide snel weg van zijn tegenstander en had weinig moeite de bal in het doel te schieten. Pieterse lag namelijk al in de andere hoek, omdat hij anticipeerde op de tip die door Akashdeep werd opgepikt.

De fans van India bereiden zich voor op de eerste wedstrijd van India tegen Zuid-Afrika (5-0). Foto: Orange Pictures / Philippe de Putter

Voor rust werd niet meer gescoord. Aan het einde van het derde kwart stond Mandeep aan de basis van India’s derde doelpunt. Na een goede run over rechts gaf hij de bal voor. De Zuid-Afrikaanse verdediging kreeg de bal niet weg. Simranjeet Singh profiteerde en tikte de 3-0 binnen.

Voorsprong uitgebouwd

Daarna ging het snel. Een minuut later maakte Lalit Upadhyay er na een lange pass van Akashdeep 4-0 van en het vierde kwart was nog maar net begonnen of Simranjeet zette de 5-0 op het scorebord. In eerste instantie leek de strafcorner de mist in te gaan, maar via een variant en een rebound kwam de bal uiteindelijk voor de stick van Simranjeet, die koel afrondde.


7 Reacties

 1. paulvanbeuzekom

  Matige prestatie van België. Strafcorner loopt niet, laag rendement uit kansen en even totale chaos in de verdediging. Willen ze het toernooi winnen dan moet er nog veel gebeuren. Scott Tupper beste man op het veld.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat een heerlijk hockey laat India zien... Waarom doet Justin Reid-Ross niet bij ZA mee? Belgie startte goed, maar 2e helft was inderdaad teleurstellend. Blijft alsnog een ploeg om rekening mee te houden.

  1. just

   Justin heeft net een kind gekregen

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Dus hij doet niet mee met het WK?

  1. just

   Ja hij doet niet mee

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Het is te merken... India walst over ZA heen.

 5. marnixhendrik

  Wat een dramatische regie vd Indiase tv. Althans op de tv hier in India. Camera’s veel te ver vd aktie. Niet te volgen . Gemiste kans om de sport populairder te maken in India. En beyond...


Wat vind jij? Praat mee...