WK krijgt droomfinale na zinderende zege van Argentijnen

Argentinië is zondagavond om 21.30 uur de tegenstander van het Nederlands elftal in de WK-finale. Duitsland werd in een schitterend gevecht na het nemen van shoot-outs verslagen. In een halve finale die ook 120 minuten had mogen duren, stond het na een uur spelen 2-2.

Het was een heerlijk hockeyfeest, dat al begon voordat er überhaupt een bal had gerold. Dat kwam vooral dankzij de Argentijnse fans, die alles uit de kast haalden om hun heldinnen bij te staan. Het olympisch stadion in Terrassa waar dit WK wordt gespeeld, stond de afgelopen weken niet bepaald bekend als heksenketel. De vele lege plekken deden pijn aan de ogen van de internationale hockeyfans. Die treurnis was op deze boeiende en broeierige zaterdagavond heel snel vergeten.

Tijdens de transformatie van Terrassa. 

Opgezweept door geklap, getrommel en gezang waanden de toeschouwers zich even in Buenos Aires of Rosario. Aan sfeer geen gebrek dus. Aan publiek ook niet, er zaten zelfs meer mensen dan bij Nederland. Gek genoeg was het niet Argentinië, maar Duitsland dat al na 28 seconden op voorsprong kwam. Dat gebeurde uitgerekend via het wapen dat de afgelopen duels zo haperde, de strafcorner. De laatste 26 Duitse pogingen van kop cirkel op dit WK leverden geen treffer op.

Foto: Willem Vernes

Liefdevol

De eerste van deze zaterdagavond wel. Hanna Granitzki legde de Argentijnse fans kort het zwijgen op door de 1-0 erin te pushen. Las Leonas reageerden gepast en zochten gepassioneerd de aanval. Uit de derde corner van de wedstrijd pushte toernooitopscorer Agustina Gorzelany de 1-1 binnen. Vlak daarvoor gaf Agustina Albertarrio wellicht de mooiste pass van het toernooi. Een klein, perfect uitgemeten, liefdevol balletje met haar puntje. Subtiel in al z’n eenvoud en precies op maat voor Majo Granatto. Die echter niet kon profiteren van het gouden voorwerk.

Foto: Willem Vernes

Een klein kwartier later kwam de beloning voor Albertarrio alsnog, toen de beweeglijke spits de 2-1 binnenprikte. Een doelpunt dat niet helemaal verdiend was, omdat Duitse via Charlotte Stapenhorst en Jette Fleschütz ook heel aardige kansen kreeg op hun tweede treffer. Fleschütz speelde haar eerste wedstrijd van het toernooi. De tiener, in de lente nog present op het WK-21, verving pechvogel Kira Horn die met verhoging is uitgevallen. 

In de Duitse dug-out lag een shirt van pechvogel Kira Horn. Foto: Willem Vernes

Na – naar onze bescheiden mening – de mooiste eerste helft van het toernooi, kon het na rust alleen maar minder worden. De wedstrijd had niet meer het meeslepende tempo na rust, maar dat veranderde vlak voor het einde van kwart drie. Argentinië kreeg toen eerst – uiteraard weer via Gorzelany – uit een corner een uitgelezen kans op de 3-1. Dat die niet viel, deed luttele seconden later veel pijn bij de Zuid-Amerikanen. Duitsland counterde er nog een keer uit, zag Elisa Gräve het doel onder vuur nemen. De rebound van dat schot viel voor de stick van Charlotte Stapenhorst, de levensgevaarlijke spits die alweer haar vierde van het toernooi maakte. 

Het publiek kroop naar de rand van de stoel. Duitsland drukte, zonder echt veel te creëren. Argentinië kreeg een aardige schotkans, toen Delfina Thome hard uithaalde. Haar schot werd gekraakt door keeper Julia Sonntag, die ook op zaterdag haar mannetje stond. Het fascinerende gevecht tussen de Argentijnse theatrale raspaardjes en de steady, oerdegelijke – maar zeker niet saaie – Duitsers, leek in het voordeel van Las Leonas beslist te worden. Bij een late strafcorner, vier minuten voor tijd, werd echter te vroeg gefloten. Hierdoor werd Argentinië een treffer door de neus geboord.

Zinderend

Er braken zinderende minuten aan, waarin Argentinië de ene na de andere kans kreeg. De adrenaline spoot in het rond, op de tribunes, langs de kant en in het veld. Zeker toen Argentinië 31 seconden voor tijd nog een corner kreeg. Omdat die werd gestopt, moest voor de eerste keer in de knockout-fase van dit WK een wedstrijd beslist worden via shoot-outs.

Argentinië viert feest na het bereiken van de WK-finale. Foto: Willem Vernes

Ook die waren een echt spektakel. Rocio Sanchez maakte de winnende, uit een re-take. Dat was de 4-2. Vlak daarvoor had Duitsland tweemaal gemist. Vooral de misser van Linnea Weidemann was zuur, de tiener raakte de paal.

Uiteraard gingen de Argentijnse fans los na de beslissende inzet van hun ploeg. Het grote vooruitkijken naar de droomfinale zondagavond kan beginnen. Volle bak in Terrassa, dat getransformeerd is in een hockeytempel.

Argentinië* – Duitsland 2-2 (2-1) (*wint na shoot-outs)
1. Hanna Granitzki 0-1 (sc)
14. Agustina Gorzelany 1-1 (sc)
28. Agustina Albertarrio 2-1
44. Charlotte Stapenhorst 2-1


1 Reactie

  1. robvisser

    'Een droomfinale', dat weet ik niet. Ik had het Duitsland meer gegund, vooral ook omdat Las Leonas een onaangename uitstraling hebben en een stel diva's zijn die zich voortdurend beklagen richting de scheidsrechter. Voor hun eerste goal mogen ze in ieder geval de videoscheids bedanken, want die zag duidelijk over het hoofd dat Trinchinette een bal tegen haar scheenbeen kreeg voordat de gevaarlijk spel situatie ontstond. Die strafcorner had dus nooit gegeven mogen worden. Ik denk dat de Duitsers goed speelden, maar ze hebben altijd fasen van naïviteit en slap spel en dat breekt hen dan op. Die laatste stap naar de absolute wereldtop hebben ze nog steeds niet gemaakt. Nederland moet niet meegaan in het agressieve gedoe van de Argentijnen en vooral een passing game spelen, waarbij ze Las Leonas liefst buiten de cirkel houden want die zijn vaak wel doeltreffender dan Nederland met strafcorners.


Wat vind jij? Praat mee...