WK-nieuws #7: 111 doelpunten in 24 duels

Alle ogen in de hockeywereld zijn op dit moment gericht op Bhubaneswar. In de Indiase stad wordt tot en met 16 december de 14de editie van het WK afgewerkt. In het WK-nieuws brengen we het laatste nieuws, opmerkelijke zaken en opvallende berichten op social media.

Doelpunten en nog eens doelpunten

De groepsfase van het WK is achter de rug. In 24 poulewedstrijden is in totaal 111 keer gescoord verdeeld over 68 velddoelpunten, veertig strafcorners en drie strafballen. De Australiër Blake Govers is met vijf doelpunten voorlopig topscorer van het toernooi. De oud-speler van Bloemendaal verzilverde drie corners en maakte twee velddoelpunten. Australië scoorde het meest in de groepsfase met zestien goals in drie wedstrijden.

Blake Govers (Australië) haalt uit terwijl Lee Cole (Ierland) toekijkt tijdens het WK in Bhubaneswar. Foto: Charles McQuillan/Getty Images for FIH

Wie maakte nu de jubileumtreffer op het WK?

Tijdens het duel tussen Maleisië en Duitsland werd het honderdste doelpunt van deze WK-editie gemaakt. In eerste instantie kwam de jubileumtreffer op naam van Christopher Rühr, maar na het bestuderen van de videobeelden bleek dat Marco Miltkau zijn stick nog tegen de bal had gekregen. Dus daarom gaat Miltkau de boeken in als de maker van het honderdste WK-doelpunt in Bhubaneswar.

Kassa voor Seve van Ass

Met zijn goede spel en een assist op de 2-1 van Valentin Verga tegen Pakistan (5-1) werd de speler van HGC uitgeroepen tot ‘man of the match’. Voor deze prestatie ontving Van Ass een cheque van 50.000 rupies, omgerekend ruim zeshonderd euro.

Hauke lid van club van driehonderd

Voor Tobias Hauke had het duel van Duitsland tegen Maleisië (5-3) een bijzonder tintje. Het was namelijk zijn driehonderdste interland voor Die Honamas. De 31-jarige Hauke won met Duitsland twee olympische titel (2008 en 2012) en kroonde zich een keer tot Europees kampioen (2011). Daarnaast won hij twee keer de Champions Trophy (2007 en 2014).

Christopher Rühr het stoutste jongetje van de klas

De scheidsrechters trokken in de groepsfase een totaal van 52 kaarten, 42 groene en tien gele. Christopher Rühr werd het vaakst bestraft. De Duitse aanvaller werd in elk groepsduel getrakteerd op een groene kaart en staat nu op drie groene kaarten.

Shane O’Donoghue topscorer aller tijden van Ierland

De uitschakeling van Ierland deed pijn, maar in het laatste groepsduel met Engeland (2-4) bereikte Shane O’Donoghue een persoonlijke mijlpaal. De 2-2 uit een strafcorner was zijn 94ste doelpunt voor Ierland, een record. Met de treffer passeerde hij John Jermyn, die all-time topschutter was bij de Ieren met 93 doelpunten.

Shane O’Donoghue (Ierland) juicht na zijn treffer tegen Australië tijdens het WK in Bhubaneswar. Foto: Charles McQuillan/Getty Images for FIH

Woede-uitbarsting Kirkpatrick

James Kirkpatrick is door de internationale hockeyfederatie FIH op de vingers getikt. De Canadees kreeg in het laatste groepsduel met India een gele kaart met tien minuten straftijd en koelde vervolgens met de stick zijn woede op een bord naast het veld. Tijdens de hoorzitting betuigde Kirkpatrick zijn spijt.

Reprimande voor assistent-coach Pakistan

Niet alleen James Kirkpatrick, maar ook Danish Kaleem, de assistant-coach van Pakistan, heeft zich voor de FIH moeten verantwoorden voor zijn gedrag. Tijdens het duel van Pakistan tegen Maleisië beschikte Kaleem niet over de juiste accreditatie en gedroeg hij zich ongepast tegen de beveiliging. Het leverde de assistent-coach een reprimande op. Ook vice-captain Ammad Butt kwam er met een berisping van af. Butt kreeg in eerste instantie een wedstrijd schorsing na een overtreding bij het uitlopen van een strafcorner in het duel met Maleisië. Pakistan ging met succes in hoger beroep tegen de straf, waardoor Butt kon meespelen in het laatste groepsduel met Nederland.


Wat vind jij? Praat mee...