WK round-up: Ruime zege Australië (8-0), ook India wint

Australië, de nummer één van de wereld en door velen gezien als de topfavoriet voor de wereldtitel, is met een vliegende start begonnen aan het WK in India. Bij de 8-0 winst op Frankrijk draaide de Australische hockeymachine meteen op volle toeren. Ook Engeland tankte zelfvertrouwen, met een 5-0 zege op Wales. Thuisland India versloeg het Spanje van Max Caldas, in een kolkend stadion.

India – Spanje 2-0

Honderden vuurpijlen schoten hysterisch de Indiase sterrenhemel in, hét teken dat in Rourkela de openingswedstrijd van het thuisland op het punt van beginnen stond. De ruim twintigduizend Indiërs in het Birsa Munda International Hockey Stadium werden getrakteerd op een prachtige vuurwerkshow, alsof het niet 13 januari, maar Oudejaarsavond was.

Toen het ‘Jana Gana Mana’, het volkslied van India, door twintigduizend toeschouwers uit volle borst werd meegezongen, stond bij iedereen het kippenvel al op de armen. Toen was er nog geen seconde gehockeyd en moest de eerste aanval van India nog worden opgebouwd.

Nadat India voor de eerste keer op de helft van het Spanje van Max Caldas kwam, steeg er een voor hockeybegrippen zeldzaam hard kabaal op. Het was oorverdovend gebrul dat uit de kelen van de Indiase supporters kwam. Toen Amit Rohidas na een uitgelopen strafcorner ziedend hard de 1-0 binnenschoot, namen de decibellen alleen nog maar verder toe. Het Birsa Munda International Hockey Stadium ontplofte, zoals normaal gesproken alleen voetbalstadions in Zuid-Amerika kunnen ontploffen.

Bij de 2-0 van Hardik Singh volgde opnieuw een wonderlijk hard kabaal. Ook de rust stond weer in het teken van de Indiase gekte, deze keer met behulp van een flitsende lichtshow. Nadat aanvoerder Harmanpreet Singh na rust eerst een strafbal en vervolgens een paar strafcorners miste, vlakte het lawaai wat af. Maar toen India in het laatste kwart tien minuten met een man minder wist te overleven, liet het Indiase publiek weer massaal van zich horen. Met als hoogtepunt de ongekende uitbarsting bij het klinken van de zoemer.

Engeland – Wales 5-0

Al na 37 seconden tipte de Engelse hockeyer Nick Park uit de lucht de 1-0 binnen, het snelste doelpunt op dit wereldkampioenschap tot nu toe. Zijn goal leidde de ruime winst van Engeland op tegenstander Wales in: 5-0.

De confrontatie tussen Engeland en Wales was de eerste wedstrijd van dit WK die niet werd gespeeld in Bhubaneswar, maar in Rourkela. Het machtige Birsa Munda International Hockey Stadium, dat de allure heeft van een voetbalstadion, stroomde langzaam vol voor het voorprogramma van de openingswedstrijd van India dit WK, later op de dag.

Het snelle doelpunt van Park werd vlak voor rust opgevolgd door een rake sleeppush van Liam Ansell. Hoogtepunt van de wedstrijd was de tweede goal van Ansell: de 3-0, opnieuw uit een strafcorner. Vanaf de kop van de cirkel liftte hij de bal behendig over de stick van de eerste uitloper heen. Vervolgens ramde hij de bal snoeihard tegen de plank. De 4-0 van Phil Roper was een knap backhandschot, volgens de videoscheidsrechter nét binnen de cirkel. De 5-0 kwam van de stick van goalgetter Nick Bandurak: zijn 22ste doelpunt in zijn 21ste interland.

Engelsman Liam Ansell juicht nadat hij tegen Wales heeft gescoord. Foto: FIH

Australië-Frankrijk 8-0

Alles wat op het wensenlijstje van Australië stond, werd vrijdag afgevinkt in India. Meteen een rake sleeppush, voor het zelfvertrouwen? Check! Achterin de boel dichthouden? Check! Een zorgeloze overwinning om alvast warm te draaien voor het grote werk? Check!

Steenhard sleepte strafcornerspecialist Jeremy Hayward in Bhubaneswar de bal hoog tegen de touwen, na 39 minuten. Het was, behalve de 6-0 tegen de arme Fransen, zijn derde doelpunt van de wedstrijd. Zodoende was de eerste hattrick van dit wereldkampioenschap een feit, nadat Hayward ook al de 3-0 en de 4-0 uit een strafcorner had gescoord.

Nog in het derde kwart werd het kunstje gekopieerd door zijn teamgenoot Tom Craig. Door de 7-0 binnen te schieten, voltooide ook hij een hattrick. Het enige waar je in de tweede helft als televisiekijker nog op hoopte, was dat het andere Australische strafcornerkanon – Blake Govers – binnen de lijnen kwam. Maar er werd voorzichtig met hem omgesprongen. Vanwege een in de voorbereiding opgelopen kuitblessure bleef hij de hele wedstrijd aan de kant.

Met zijn drie goals tegen Frankrijk begon Jeremy Hayward flitsend aan het WK in India. Foto: FIH/Frank Uijlenbroek

Argentinië-Zuid-Afrika 1-0

Ruim veertig minuten lang tikte de tijd in de WK-openingswedstrijd Argentinië–Zuid-Afrika richting een doelpuntloos gelijkspel. Maar uiteindelijk werd de eerste goal van dit wereldkampioenschap in India toch gemaakt. Het was de inleiding van een krappe zege van Argentinië (1-0).

De wedstrijd in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar, die werd gefloten door de Nederlander Coen van Bunge, bereikte na 42 minuten hockeyen eindelijk zijn hoogtepunt. Vanaf de rand van de cirkel nam de Argentijn Lucas Toscani het doel van Zuid-Afrika onder vuur, met een hoge backhand. Pal voor de neus van keeper Gowan Jones stond de Argentijn en HGC-spits Maico Casella gepositioneerd. Hij stak zijn stick in de lucht en raakte met een beetje geluk de bal, die zodoende van richting veranderde en langs keeper Jones zachtjes het doel in dwarrelde: 1-0.

De strafcorner van Argentinië was behoorlijk roestig. Over de hele wedstrijd gezien mochten de Argentijnen zeven keer aanleggen, maar niet één kans werd verzilverd. De gedachten gingen meteen uit naar het gemis van het Argentijnse strafcornerkanon Gonzalo Peillat, die dit WK uitkomt voor Duitsland.

De verwachtingen van deze wedstrijd waren dat Argentinië wel even zou winnen, maar Zuid-Afrika, de nummer veertien van de wereld, deed het goed. De Argentijnse keeper Tomas Santiago voorkwam zelfs nog puntenverlies, met twee reddingen in de laatste vijf minuten.