WK round-up: overtuigende zege Argentinië op Spanje

Op derde dag van het WK-toernooi kwamen de Oranje Dames opnieuw in actie. Na de 5-1 zege van zaterdag op Ierland won de ploeg van Jamilon Mülders ook van Duitsland (3-1). Maar…er gebeurde veel meer op het mondiale eindtoernooi in Amsterdam en Terrassa. Wij praten je bij over de stand van zaken op dag 3 van dit WK.

Spanje – Argentinië 1-4

Argentinië heeft een flinke stap gezet naar rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinales. Met de 4-1 zege in Terrassa op gastland Spanje lijkt de groepswinst Las Leonas – met zes punten uit twee wedstrijden – nauwelijks te kunnen ontgaan.

In een dit keer zeer goed gevuld Estadi Olímpic eiste Agustina Gorzelany andermaal de hoofdrol op bij de Argentijnse ploeg. Met opnieuw twee treffers speelde ze een belangrijke rol in de zege op Spanje, dat het sterke Argentinië twee kwarten van het lijf kon houden.

Daarin speelde keepster Melanie Garcia een belangrijke rol. Op vier van de eerste vijf strafcorners had ze antwoord. De vierde corner ging in het Spaanse doel, maar de bal was na het bekijken van de videobeelden niet buiten de cirkel geweest en telde dus niet.

Na rust kwam Argentinië snel met tien speelsters te staan na een gele kaart voor Victoria Granatto. Van de verwarring die daardoor ontstond bij de Argentijnse ploeg profiteerde bijna Lucia Jimenez. Haar schot was echter niet krachtig genoeg om keepster Belen Succi te verschalken.

De Spaanse keepster Melanie Garcia voorkomt een Argentijns doelpunt tijdens het WK in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Even later dook Jimenez in de eigen cirkel op en maakte een nogal lompe overtreding op Maria Granatto. De scheidsrechter kon niets anders doen dan Argentinië een strafbal toe te kennen, die werd benut door Gorzelany.
Een minuut later had Argentinië de voorsprong verdubbeld. Valentina Raposo scoorde uit een strafcorner waarna Gorzelany vlak voor het einde van het derde kwart uit een corner de stand naar 3-0 tilde.

In het laatste kwart deed Spanje nog iets terug. Argentinië had nog maar net een tweede gele kaart geïncasseerd, Agostina Alonso mocht vijf minuten naar de kant, of de Red Sticks verzilverden een strafcorner via een tip van Begoña Garcia.

Spanje deed daarna zichzelf geen plezier door ook een gele kaart, voor Constanza Amundson, te incasseren waardoor van een echt slotoffensief geen sprake kon zijn. Het slotakkoord was voor Argentinië. Met nog zestien seconden op de klok zette Maria Granatto met een tip uit de strafcorner van Gorzelany de eindstand van 4-1 op het scorebord.

Zuid-Korea – Canada 3-2

Het was misschien niet het meest aansprekende affiche van de derde WK-dag, maar er stond zeker wat op het spel in Terrassa. Zuid-Korea en Canada verloren hun eerste wedstrijd van respectievelijk titelkandidaat Argentinië (4-0) en gastland Spanje (4-1) en een tweede nederlaag kon weleens het voortijdige einde van het WK-toernooi betekenen. Een zege daarentegen zou plaatsing voor de cross-overs een stap dichterbij brengen.

Zuid-Korea had zich in deze belangrijke wedstrijd geen betere start kunnen wensen. Al na dertig seconden kreeg de Aziatische ploeg een strafcorner die werd verzilverd door Minji Kim. Die klap kwam Canada snel te boven, want twee minuten later was het alweer gelijk via Madeline Secco.

Die gelijke stand bleef tot in het vierde kwart op het bord staan. In de 49ste minuut kwam Zuid-Korea opnieuw op voorsprong. Een voorzet van Eunbi Cheon werd door Seona Kim aangenomen, waarna ze uit de draai met de backhand raak schoot.

Zuid-Korea viert een doelpunt tegen Canada tijdens het WK in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Net als in het eerste kwart sloeg Canada terug. Met nog vier minuten op de klok zorgde Brienne Stairs uit de strafcorner voor de 2-2. De vreugde van de gelijkmaker maakte een minuut later plaats voor teleurstelling nadat Hyejin Cho attent reageerde op een rebound van de Canadese keepster Rowan Harris en Zuid-Korea de 3-2 overwinning bezorgde en dus drie belangrijke punten op weg naar de cross-overs.

Zuid-Korea-Canada 3-2 (1-1)
1. Minji Kim 1-0 (sc)

India – Engeland 1-1

India en Engeland maakten er in de reprise van de bronzen olympische strijd een levendige wedstrijd van. In de leuke openingsfase maakte Isabelle Petter de openingstreffer voor de Britten, die in Tokio brons pakten. India kreeg kansen zat, maar het duurde tot de 28ste minuut tot de ploeg van Janneke Schopman toesloeg. Katariya Vandana schoot een cornerrebound binnen en tekende daarmee voor de 1-1.

Na rust verloor het duel aan amusementswaarde. De laatste minuten vergoedden echter veel. Eerst was het uiterst ongelukkige moment van Devi Sharmila, die een doelpoging van een teamgenoot op de doellijn (!) met haar voet keerde. Daarna kreeg India nog een corner, alleen gebeurde dat net toen specialist Gurjit Kaur op de bank zat. Deep Grace Ekka nam de honneurs waar op kop cirkel, zonder te scoren. Engeland leek in de laatste minuut ook nog een corner te krijgen, maar na het bestuderen van videobeelden ging die niet door.

Gevolg: het is bloedspannend in poule B. Na een speelronde hebben alle ploegen één punt, omdat Nieuw-Zeeland en China zaterdag eveneens gelijkspeelden: 2-2.

België – Zuid-Afrika 4-1

Ook België is begonnen met haar WK-campagne. De ploeg van bondscoach Raoul Ehren won in de bloedhitte van Terrassa, het was 32 graden, met 4-1 van Zuid-Afrika. Stephanie Vanden Borre en Charlotte Englebert scoorden elk twee keer voor de Red Panthers. Jean-Leigh du Toit was trefzeker voor Zuid-Afrika.

Er viel weinig af te dingen op de overwinning van België, dat op jacht gaat naar het eerste eremetaal op het WK sinds 1978. Echter, de ploeg verzuimde de wedstrijd eerder naar zich toe te trekken. Pas in het vierde kwart viel de beslissing en drukte de ploeg het veldoverwicht ook uit in cijfers.

Vanaf het eerste fluitsignaal zette België de Zuid-Afrikaanse verdediging flink onder druk. Kansen waren er voor Englebert, Alix Gerniers en Barbara Nelen. Of het vizier stond niet op scherp of ze stuitten op keepster Phumelela Mbande. Ook bleven zes strafcorners onbenut, waardoor na het eerste kwartier nog steeds de brilstand op het scorebord prijkte.

Met twee strafcornerdoelpunten legde Stephanie Vanden Borre de basis voor de overwinning van België tegen Zuid-Afrika tijdens het WK in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

In het tweede kwart ging het snel. Na drie minuten was het al 2-0 voor België dankzij twee rake klappen vanaf de kop van de cirkel van Vanden Borre. Het leek erop alsof dit de aanzet was voor meer Belgische doelpunten, maar niet veel later kreeg Zuid-Afrika uit een van de spaarzame aanvallen een strafcorner die werd verzilverd door Jean-Leigh du Toit.

Ondanks de krappe score van 2-1 bleef België ook na rust de bovenliggende partij. Het derde doelpunt liet lang op zich wachten. Nelen, Michelle Struijk, en France de Mot hadden de kansen op de 3-1, maar lieten die mogelijkheden liggen. Het was uiteindelijk Englebert die halverwege het vierde kwart een cornervariant afrondde, waarna ze vier minuten later met een velddoelpunt de eindstand op het bord zette.

België – Zuid-Afrika 4-1 (2-1)
17. Stephanie Vanden Borre 1-0 (sc)
18. Stephanie vanden Borre 2-0 (sc)
24. Jean-Leigh du Toit 2-1 (sc)
53. Charlotte Englebert 3-1 (sc)
57. Charlotte Englebert 4-1